ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Πτυχίο ίσον δίπλωμα;
 Aλήθεια, ποια η διαφορά μεταξύ «πτυχίου ΑΕΙ» και «διπλώματος»; Το διαβάσαμε σε χθεσινή προκήρυξη του Δήμου που υπογράφει ο νέος Δήμαρχος Μ. Ελισάφ, η οποία ζητά να προσληφθεί «ειδικός συνεργάτης» για… την ανάγκη επικουρίας σε θέματα οργάνωσης, διαχείρισης και διαδικασιών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, επικοινωνίας, δημοσίων σχέσεων. Το ερώτημα απευθύνει μέσω του «Π.Λ.» στον νέο Δήμαρχο ενδιαφερόμενος πτυχιούχος 5ετούς φοίτησης ελληνικού ΑΕΙ σε σπουδές Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ που, όπως τονίζει, έχει πτυχίο και όχι… δίπλωμα πενταετούς φοίτησης! Και για του λόγου το αληθές, η προκήρυξη επί λέξει αναφέρει: «…Πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ ή ισότιμο πτυχίο ή δίπλωμα της αλλοδαπής»! Ας δοθούν κάποιες πειστικές εξηγήσεις για να μην υπάρχουν παρανοήσεις…
Β.
Ρωτήθηκε η Εφορεία;
 Άραγε, έχει ερωτηθεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων για το αν οι πλάκες με τις οποίες ανακατασκευάζονται τα πεζοδρόμια στην Παραλίμνιο, απέναντι από το τείχος του Κάστρου ταιριάζουν αρχιτεκτονικά και αισθητικά με το μνημείο; Τα παλιά πεζοδρόμια είχαν απολύτως φυσικά υλικά, κυρίως πέτρα. Τα καινούρια χρησιμοποιούν υλικά νέας «τεχνολογίας», δεν πρέπει όμως να ξεχνάει κανείς σε ποιο σημείο της πόλης αυτά τοποθετούνται. Δεν είναι κρίμα να χάνεται κομμάτι της παραδοσιακής φυσιογνωμίας της;
K.A.

Πόσο θα κρατήσει;
 Ο Κυριάκος ήταν η έκπληξη για τους Έλληνες που δεν πίστευαν ότι θα υπάρξει πρωθυπουργός ο οποίος θα ελέγχει τα πάντα. Δεν αφήνει τίποτε στην τύχη του. Σχεδιάζει, δίνει εντολές και επανελέγχει αν πραγματοποιήθηκαν οι αποφάσεις του. Δεν το πιστεύαμε ότι αυτός ο πολιτικός θα ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση. Σαν τον καλό προπονητή, ετοίμασε την ομάδα, μοίρασε τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα του κάθε «παίκτη» και παρακολουθεί επιμελώς τις εξελίξεις… Δεν αφήνει τίποτε στην τύχη του! Αν αντέξει τις αντιξοότητες τότε το όφελος θα το μοιραστούν όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας…
ΜΑΤ
Να ξεκαθαρίσει…
Ως γνωστόν, στις 16 Ιουλίου, λίγες μέρες δηλαδή μετά τις βουλευτικές εκλογές, η Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ είχε υποβάλει την παραίτησή της στον νέο Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Βρισκόμαστε στις αρχές Σεπτεμβρίου και ακόμη νέα διοίκηση δεν έχει οριστεί. Προφανώς οι παραιτήσεις των μελών της Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ δεν έχουν γίνει ακόμα δεκτές. Ας ελπίσουμε πως αμέσως μετά το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, μιας και διανύουμε μια περίοδο όπου τα σωματεία σε όλα τα αθλήματα ξεκινούν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις και προπονήσεις σε εγκαταστάσεις και σίγουρα πρέπει να διευκρινιστεί ποια θα είναι η διοίκηση από εδώ και πέρα για να γνωρίζουν και οι άμεσα εμπλεκόμενοι πού θα απευθύνονται…
Ν.Γ.

Εμπρηστικές δηλώσεις…
 Νέα… ήθη φαίνεται πως θέλει να φέρει στην δημόσια ζωή του τόπου, ο εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος επιδιώκει να βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα, με εμπρηστικές ανακοινώσεις.
Η κατάσταση όμως πολλές φορές ξεφεύγει, όταν αντί να επισημαίνει και να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα και τα προβλήματα της περιοχής μας -που πολλά από τα οποία χρειάζονται επειγόντως λύσεις- επιτίθεται ονομαστικά σε συναδέλφους του, με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς!
Χθεσινή ανακοίνωση της παράταξής του «Ορίζοντες Ηπείρου», αναφερόμενη στους νέους Αντιπεριφερειάρχες, κάνει λόγο για «φθορά…, γραμμάτια…, διαπλοκή…, ανεπάρκεια…» κ.α.
Η κριτική σε μια Δημοκρατία είναι βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία της, αρκεί όμως να είναι καλόπιστη και εποικοδομητική. Όχι εμπαθής και υβριστική και μάλιστα για κάποιους που δεν πρόλαβαν να δώσουν ακόμη δείγματα γραφής, αφού μόλις χθες ανέλαβαν καθήκοντα! Ας το προσέξει αυτό ο κ. Ριζόπουλος, για να μη του γυρίσει… «μπούμερανγκ».
Ε.

Επί το έργον…

 Τον ρίξαμε στα βαθιά τον νέο Δήμαρχό μας! Η κατάσταση από τα απορρίμματα απελπιστική σε πολλές μεριές της πόλης και του ευρύτερου λεκανοπεδίου. Παράδειγμα απαράδεκτο στη διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Χαρ. Τρικούπη! Είναι αδύνατο να περάσουν οι πεζοί. Εικόνα απελπισίας και στη διασταύρωση Μιχ. Αγγέλλου και Τρικούπη. Εκεί υπάρχουν υπογειοποιημένοι κάδοι που είναι άδειοι και τα απορρίμματα είναι απ’ έξω. Δίπλα στη λέσχη του στρατού οι λίγδες από τα σκουπίδια …κοσμούν μεταλλικό δάπεδο! Και τι θα γίνει; Χωρίς τη συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου και των πολιτών δεν αλλάζει το σκηνικό. Χρειάζεται αγωγή των πολιτών για να αλλάξει η εικόνα και στη δική μας πόλη. Όσο για την ανακύκλωση είναι ακόμη στα σπάργανα… Έχει πολλή δουλειά ο Δήμος!
Θ.

 

Ξεκίνησε η διαφήμιση!
 Μετά την ανακοίνωση των βάσεων στα ΑΕΙ ξεκίνησαν τα πάσης φύσεως κολλέγια που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, να διαφημίζουν το έργο τους. Οι απόφοιτοί τους απέκτησαν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των ελληνικών ΑΕΙ αλλά εμείς εμμένουμε στη μη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ που θα ελέγχονταν οι κανόνες λειτουργίας τους από το κράτος! Βλέπεις η ιδεολογία κάποιων δεν επιτρέπει τέτοιες πρακτικές…Και ξέρουμε ότι πολλοί απ’ αυτούς που αντιδρούν στην ίδρυση και ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα σπούδασαν σε ξένα πανεπιστήμια και μάλιστα ιδιωτικά! Αλλά γι’ αυτούς είχε ο μπαμπάς τους χρήματα να ξοδέψει… Όσο για τα οφέλη της χώρας από τα ιδιωτικά ΑΕΙ ας ρωτήσουν τους Κυπρίους… Εκείνοι ξέρουν πολύ καλά!

Προηγήθηκαν
Πριν ακόμη ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή των ελληνόπαιδων στα ΑΕΙ τα κυπριακά ιδρύματα διαφήμισαν τις σχολές τους σε όλη την Ελλάδα. Ήρθαν και στα Γιάννενα προσφέροντας την εναλλακτική λύση σε εκείνους που δεν θα μπορούσαν να φοιτήσουν στην Ελλάδα στη σχολή της επιλογής τους. Μεγάλη διαφήμιση έγινε και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τσεχίας στα οποία φοιτούν χιλιάδες ξένοι και Έλληνες φοιτητές. Εκεί και οι σπουδές είναι πολύ σοβαρές και παρέχονται στους φοιτητές φτηνά γεύματα ορισμένες ώρες από τα εστιατόρια των πόλεων όπου υπάρχουν πανεπιστήμια. Εκεί το κράτος εισπράττει τεράστιους πόρους από τα δίδακτρα, η τοπική οικονομία υποστηρίζεται περισσότερο και πληθαίνουν οι προοπτικές καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας για διάφορες ειδικότητες.

Εμείς τους διώχνουμε!
Εμείς καταφέραμε να διώχνουμε εξαίρετους επιστήμονες που εγκαθίστανται σε ξένες χώρες παρέχοντας υπηρεσίες υψηλοτάτου επιπέδου. Δύσκολα χωράει η Ελλάδα τους ξεχωριστούς επιστήμονες. Σε άλλα κράτη δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας για επιστήμονες και λοιπό προσωπικό και όσο το επίπεδο σπουδών ανεβαίνει τόσο μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει. Έτσι φεύγουν τα ελληνόπουλα είτε ως φοιτητές είτε αργότερα ως επιστήμονες και στη χώρα παραμένουν οι μετριότητες με ελάχιστες εξαιρέσεις που επιμένουν να μένουν για να προσφέρουν στον τόπο τους παρά τις αντιξοότητες. Και η απόφαση της συνένωσης των σχολών των ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν ξέρω πόσο θα κατεβάσει το επίπεδο σπουδών. Μακάρι να μη γίνει αλλά όπου νάναι θα μάθουμε τι σημαίνει αυτή η συνένωση.

Κάθε πόλη και στάδιο…
 …κάθε χωριό και γυμναστήριο ήταν ένα παλιότερο σύνθημα. Και τώρα για να ικανοποιηθούν πολιτικοί φίλοι ιδρύθηκαν σχολές μακριά από οργανωμένα ΑΕΙ χωρίς προγραμματισμό και χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές και το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό. Και τελικά σε άλλες ειδικότητες έχουμε πληθώρα ανέργων χωρίς προοπτική να κάνουν κάτι στο επάγγελμα που σπούδασαν ενώ όλα εκπέμπουν ένα μήνυμα προχειρότητας και έλλειψης σοβαρού και ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Και όταν ένας υπουργός έχει την πρόθεση να σχεδιάσει σοβαρά και υπεύθυνα το οικοδόμημα της παιδείας τα εμπόδια που θα του βάλουν τα συμφέρονται και οι ιδεολογικές αγκυλώσεις παραπέμπουν στη μεγάλη στασιμότητα…
Θεανώ Βλάχου