ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Τι δεν είπε η Υφυπουργός…
Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Τζούφη, είπε πολλά στο χαιρετισμό της στην εκδήλωση για τα Αρχαία Θέατρα. Παρέλειψε όμως (ή και απέφυγε) να αναλάβει μια ουσιαστική πρωτοβουλία, που όντως θα ενίσχυε την όλη πρωτοβουλία: Να ανακοινώσει δηλαδή ότι στις εκπαιδευτικές εκδρομές των σχολείων θα περιλαμβάνονται υποχρεωτικά και επισκέψεις στα αρχαία θέατρα. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη συμβολή της, ως Υφυπουργού και ως Ηπειρώτισσας, στην προσπάθεια ανάδειξης του πολιτισμού και του τουρισμού της Ηπείρου.
Ν.

Αλλάζουν στέγαστρα…
Το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς από τις εργασίες που γίνονται στις στάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ στη Λεωφόρο Δωδώνης είναι ότι θα γίνει αντικατάσταση των στεγάστρων τους και ορθώς θα το κάνει αυτό η εταιρία γιατί πολλές απ’ αυτές δεν είναι σε καλή κατάσταση. Καλό θα ήταν δε, η Αστικό ΚΤΕΛ να δει και τις στάσεις στη Νιάρχου, ειδικά αυτές κοντά στο Πανεπιστήμιο, οι οποίες επίσης έχουν πολλές φθορές. Εκτός κι αν εκεί περιμένουν να φτιαχτεί ο δρόμος και να βάλουν μετά καινούριες…
Κ.Α.

Το είπε ο Τζανακόπουλος…
ΟΧΙ στα αναδρομικά των συνταξιούχων! Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων, αναφώνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος! Η δήλωση έγινε με ύφος βαρύ κι ασήκωτο άρα δεν χωράει αμφισβήτηση. Ποιος ξέρει πού θα ξοδέψουν αυτά που έχουν στον κουμπαρά! Ήδη μας έδωσαν ένα δείγμα. Αύξησαν αυτή την τριετία το μισθολογικό κόστος της Bουλής και του Δημοσίου με τις προσλήψεις των δικών τους παιδιών. Τι να έκαναν οι άνθρωποι; Να μη τα αποκαταστήσουν; Θα χρειαστούν τις ψήφους τους στις επόμενες εκλογές. Βλέπεις ο καλός ο νοικοκύρης πριν πεινάσει μαγειρεύει…
Θ.

Eν Ελλάδι…
Οι Σκοπιανοί θα έχουν γεμάτο το Σύνταγμά τους με τον όρο «Μακεδονία» και στην Ελλάδα απέβαλαν μαθητές στο Γέρακα γιατί έκαναν παρέλαση την 28η Οκτωβρίου τραγουδώντας το «Μακεδονία ξακουστή…»! Τίνος ιδέα ήταν να αποβάλουν τους μαθητές δεν το ξέρουμε. Καμιά φορά οι εκπαιδευτικοί γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως. Πάντως, αυτό το εμβατήριο παιανίζουν οι μπάντες του στρατού σε όλες τις παρελάσεις… Ίσως μαζί με το θρησκευτικό όρκο που θα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και το εμβατήριο για τη Μακεδονία… Θα τα ξεθεμελιώσουν όλα αν προλάβουν. Αλλά και αν δεν προλάβουν πάλι από τα πεζοδρόμια θα φωνασκούν! Το έχουν …τάμα να επαναστατούν ετεροχρονισμένα.
ΜΑΤ
Περί Δημαρχείου…
Ενδιαφέρουσα η άποψη του πρ. Αντιδημάρχου Βασίλη Μασσαλά ο οποίος πρότεινε το Δημαρχείο να μετακομίσει στο κτίριο που στεγάζει σήμερα την Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφέρεια να διεκδικήσει την κατασκευή νέου διοικητηρίου. Ωστόσο, πρoκύπτουν και ορισμένα ερωτήματα: Αφού η Περιφέρεια ως φορέας είναι πιο σημαντικός από τον Δήμο, γιατί να εξοβελιστεί μαζί με τις υπηρεσίες της από την Κεντρική Πλατεία, προφανώς κάπου εκτός πόλης, αντί να μετακομίσει το Δημαρχείο; Επίσης, γιατί όλοι μιλούν για το ΚΕΠΑΒΙ και κανένας δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί το κτιριακό συγκρότημα του παλιού «Χατζηκώστα» που διαθέτει αρκετό χώρο για τις υπηρεσίες του Δήμου; Aνήκει βέβαια στο υπ. Υγείας αλλά δεν του έχουν ζητήσει και ποτέ να το παραχωρήσει…
Κ.Α.
Κι αυτός «ρουσφετολογικά»;
«Ρουσφετολογική» η απόφαση του Περιφερειάρχη να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό για το ακίνητο της «Spider» κατά την Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο. Με τη μόνη διαφορά, ότι την πρόταση στήριξε (και υπερθεμάτισε μάλιστα) ο περιφερειακός της σύμβουλος Νίκος Ζήκος. Οπότε, δύο τινά συμβαίνουν: Ή ο κ. Ζήκος είναι εκτός «γραμμής» και ψήφισε και αυτός «ρουσφετολογικά», ή ότι ο συντάκτης της ανακοίνωσης δεν έχει επαφή μαζί του. Διαλέγετε και παίρνετε.
Α.
* * *
Για πολιτικούς λόγους…
Μεγάλωσαν τόσο προκλητικά τα υπουργεία, για να χωράνε όσο το δυνατό περισσότερους, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό. Έτσι κατέληξαν μόνο στην αύξηση του κόστους λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης. Και αυτό δεν δείχνει να προβληματίζει κανένα απ’ αυτούς που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας των υπουργείων, τουλάχιστον για όσο χρόνο βρίσκονται στα πράγματα. Η κριτική ξεκινάει από την ώρα που αλλάζουν οι επικεφαλείς. Τότε και κριτική κάνουν και ευαισθητοποιημένοι δείχνουν και οργίζονται που το σύστημα δεν εξυπηρετεί τον πολίτη, αλλά του βάζει μόνο εμπόδια, ενώ του παίρνει πόρους με τη μορφή τόσων φόρων χωρίς να προσφέρει ανάλογες ανταποδοτικές υπηρεσίες. Όσο για το θέμα της αποδοτικότητάς τους δεν το θεωρούν υποχρέωσή τους και το παραβλέπουν.

Θα είναι… ήρωας!
Αν ο κάθε νέος υπουργός καταφέρει να προσαρμοστεί μέσα σ’ αυτό το χαοτικό περιβάλλον του υπουργείου που αναλαμβάνει θα είναι ήρωας. Ο στρατός των συμβούλων που σέρνει μαζί του μάλλον του προκαλούν σύγχυση παρά τον βοηθάνε να βάλει τάξη στο χάος. Και μέχρι να μάθει τους νόμους που αφορούν στον τομέα της ευθύνης του περνάει μεγάλος χρόνος ενώ η Βουλή τον βομβαρδίζει καθημερινά με νέους νόμους που ανατρέπουν τα δεδομένα και είναι υποχρεωμένος να εκδώσει και διευκρινιστικές εγκυκλίους που να εξηγούν τα δυσνόητα των νόμων. Και αν προσθέσεις και τη συνυπευθυνότητα των υπουργών σε διάφορα θέματα, τότε το χάος παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αλίμονο στον πολίτη που ελπίζει να βρει λύση σε πρόβλημά του.

Εκτός πραγματικότητας…
Όταν αναλαμβάνει καθήκοντα η πολιτική ηγεσία του κάθε υπουργείου τότε προκαλείται μεγάλη σύγχυση. Φέρνει μαζί του τους λεγόμενους συμβούλους που ορμάνε σαν τους ταύρους σε υαλοπωλείο προκειμένου να καταλάβουν τις καρέκλες τους και μετά υπουργός και συνεργάτες προσπαθούν να ενημερωθούν για το έργο τους. Αν εμπιστεύεται ο υπουργός τους μόνιμους διευθυντές του υπουργείου, που είναι οι μόνοι που ξέρουν τι γίνεται εκεί μέσα, έχει καλώς. Κάτι σωστό θα ακούσει και κάτι θα μάθει. Αν όμως φοβάται ότι οι διευθυντές διορίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση τότε δεν τον αφήνει η ανασφάλεια για να τους δείξει εμπιστοσύνη. Και μέχρι να ενημερωθεί, αν βέβαια τα παίρνει τα γράμματα και δεν είναι εντελώς άσχετος… όλα μένουν στάσιμα.

Ράβε – ξήλωνε!..
Αυτές οι διαρκείς εναλλαγές της πολιτικής ηγεσίας και του στρατού των συμβούλων αναστατώνουν την εύρυθμη λειτουργία του υπουργείου που κάθε τόσο οι μόνιμα εργαζόμενοι πρέπει να προσαρμόζονται στις ιδέες του νέου προϊσταμένου. Όσο για τη νοοτροπία των νέων αφεντικών να μη χτίζουν επάνω σε ό,τι παραλαμβάνουν αλλά να ξεκινούν πάλι απ’ την αρχή μας έχει κοστίσει πολύ. Τίποτε δεν μένει σταθερό, τίποτε δεν ολοκληρώνεται, όλα μένουν μισά και εμείς περιμένουμε να αλλάξει η κατάσταση που όλοι τελικά την καταδικάζουν ως απαράδεκτη. Η απόφασή τους να καταργήσουν τους Γενικούς Διευθυντές των υπουργείων που ήξεραν τη δουλειά τους προκάλεσε τη μεγάλη σύγχυση.
Θεανώ Βλάχου