ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Τόσοι Κύπριοι φοιτητές…
Από επιβατική κίνηση δε θα έχει πρόβλημα η εταιρία TUS AIR, που έκανε χθες την πρώτη πτήση της από τη Λάρνακα στα Γιάννενα, εγκαινιάζοντας τη νέα αυτή αεροπορική σύνδεση! Πέρα από τουρίστες, επιχειρηματίες και επαγγελματίες, είναι και οι Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στα Γιάννενα οι οποίοι σαφώς και θα επωφεληθούν από τις πτήσεις αυτές. Μιλάμε για σχεδόν 500 Κύπριους που σπουδάζουν σήμερα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως έκανε γνωστό χθες ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης! Άρα, σοφή κίνηση η αεροπορική σύνδεση της πρωτεύουσας της Ηπείρου με τη Μεγαλόνησο!..
Κ.Α.
Παγκάκια στο Μόλο…
 Μία επισήμανση προς το Δήμο κάνει φίλος αναγνώστης στη στήλη: Όπως αναφέρει, στο τμήμα της Παραλιμνίου από τα Καραβάκια ως την «Κυρά Φροσύνη», σε απόσταση 200 μέτρων περίπου, δεν υπάρχει ούτε ένα παγκάκι για να καθίσουν οι περαστικοί, να ξεκουραστούν και να απολαύσουν τη θέα! Αναρωτιέται λοιπόν αν πρέπει ο Δήμος να φροντίσει ώστε αν τοποθετηθούν δύο – τρία παγκάκια τώρα που οδεύουμε προς την άνοιξη και οι περιπατητές στο Μόλο θα αυξηθούν. Ας δει το θέμα η αρμόδια δημοτική υπηρεσία και ας πράξει ανάλογα!..
Κ.Α.

Αυτό πώς το εξηγεί;
 Καταγγέλλει τώρα ο Τσίπρας το μεγάλο κόστος του φαρμάκου στην Ελλάδα. Μπορεί όμως να μας απαντήσει γιατί όταν το 2012-14 κατέβαζαν το κόστος του φαρμάκου, προς ζημίαν και της NOVARTIS, τον έβρισκαν αντίθετο; Μήπως έπρεπε  να συμβάλει τότε στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης; Και τώρα, πώς δέχεται να ανεβάζουν τις τιμές στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα; Τι σκοπό έχουν; Για να τα μειώσουν μετά τις τιμές τα Super Market και να πάρουν την πελατεία  των φαρμακοποιών; Και μένει αναπάντητο το ερώτημα: Γιατί οι έλεγχοι που γίνονται τώρα για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη NOVARTIS σταματούν στο τέλος του 2014; Η περίοδος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν χρήζει διερεύνησης; Αυξήθηκε πάλι η δαπάνη. Δεν αυξήθηκε; Να υποθέσουμε ότι πήραν... μίζες οι Ξανθός και Πολάκης;
ΜΑΤ         

Τι θέλει τις συγκρίσεις;
 Έκανε σύγκριση ο Σκουρλέτης στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και είπε ότι εκείνοι μάζεψαν περισσότερο λαό για να «υποστηρίξουν» το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα! Τι τις θέλει τέτοιες αναφορές; Δεν φοβάται ότι θα εξοργίσει το λαό που τον παρέσυραν στο ΟΧΙ, για να τον εξαπατήσουν και να το βαφτίσουν ΝΑΙ; Καλύτερα είναι να ξεχάσει ο λαός τις κοροϊδίες και τις υπαναχωρήσεις του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι παρέμειναν, για τους δικούς τους λόγους, καλύτερα να λένε λιγότερα… Οι άλλοι που έφυγαν κράτησαν τουλάχιστον την αξιοπρέπειά τους..
Θ.
Το Φ.Π.Ψ. μένει ως έχει!
 Tελικά, δεν… έκατσε η απόπειρα διάσπασης του Φ.Π.Ψ. στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η οποία θα γινόταν με μετατροπή του τομέα Ψυχολογίας σε αυτόνομο τμήμα! Η πρόσφατη γενική συνέλευση ήταν σαφής, με τους διδάσκοντες να δηλώνουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους πως το Φ.Π.Ψ. πρέπει να παραμείνει ως έχει, ενταγμένο στη Φιλοσοφική Σχολή. Την αυτονόμηση θέλει ο Πρόεδρος του Φ.Π.Ψ. Χάρης Αθανασιάδης, σύμβουλος σήμερα του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ενώ οι Πρυτανικές Αρχές έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της διατήρησης του τμήματος στο παρόν καθεστώς…
Κ.Α.

Σπάνιο φαινόμενο…

  Έκπληκτος, για δεύτερη φορά, ο παραγωγός Κώστας Νικολάου είδε στο κτήμα του στο Ράγιο Θεσπρωτίας, ένα μικρό κλαδί μανταρινιάς, γύρω στα 20 εκατοστά, να έχει πάνω του… 53 μανταρίνια! Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, γι' αυτό θα απευθυνθεί σε ειδικά ερευνητικά ινστιτούτα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είχε ξανασυμβεί το ίδιο σε άλλη μανταρινιά στο χωράφι του, που βρίσκεται στο σημείο «Μούσα», το 2012, όταν  ένα ενιαίο κλαδί 30 εκατοστών  είχε 110 μανταρίνια! Ο ίδιος ο κ. Νικολάου, που είναι ένας οργανωμένος παραγωγός και ασχολείται συστηματικά με την καλλιέργεια μανταρινιών, αφιερώνοντας πολλές ώρες της ημέρας στον κάμπο, αναφέρει ότι «δεν πίστευα ξανά αυτό που έβλεπα στα μάτια μου»!..
H. M.

Θα χάσει την ευκαιρία;
 Λέτε να την αφήσει να χαθεί; Έχει μια μοναδική ευκαιρία η κυβέρνησή μας στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Έχει την υποστήριξη του ελληνικού λαού που της προσφέρεται με τα μεγάλα συλλαλητήρια. Αλήθεια πιστεύει ότι το μόνο που πρέπει να την απασχολεί είναι το πώς θα διασπάσει τη ΝΔ; Τόσο κατώτερη των περιστάσεων θα αποδειχθεί; Δεν καταλαβαίνουν ότι σήμερα βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου και κάποιοι ηγούνται των άλλων κομμάτων; Αυτά αύριο αλλάζουν. Εκείνο που μένει είναι η Ελλάδα. Αυτή ήταν είναι και θα είναι εδώ. Η διαδρομή των πολιτικών είναι αμφίβολη. Κανένας τους δεν ξέρει πού θα βρίσκεται αύριο… Και έχει σημασία η διαδρομή τους. Αύριο μπορεί να μην τους θυμάται κανένας ή μπορεί και να τους έχουν για παράδειγμα προς αποφυγήν….

Πόσοι πέρασαν…
 Πόσοι και πόσοι πέρασαν από τα έδρανα της Βουλής… Άλλοι τόσοι βρέθηκαν και σε κυβερνητικά πόστα. Και μετά; Πόσους από αυτούς θυμόμαστε; Κάποιοι που μάλλον είναι ελάχιστοι άφησαν το αποτύπωμα του έργου τους. Οι άλλοι ήλθαν, είδαν και απήλθαν. Κάποιοι, ακόμη και σήμερα απλά παρίστανται! Δείχνουν να είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Ούτε σε επιτροπές συμμετέχουν, ούτε τους προβληματισμούς τους καταθέτουν, είναι γενικά παρόντες - απόντες. Θα μου πείτε πώς γίνεται και αυτούς τους στέλνει ο λαός να τον εκπροσωπεί στο κοινοβούλιο και όχι για μια μόνο θητεία; Αυτό τελικά μπορεί να είναι και το πρόβλημά μας. Δηλαδή τα κριτήρια που βάζουμε όταν καλούμαστε να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας. Όσο για τον αριθμό και τα προνόμιά τους, ας το σκεφτούμε καλύτερα.

Πολιτικά παιγνίδια
Γιατί αυτή τη φορά δεν βρέθηκαν όλοι οι Έλληνες, μαζί με τα κόμματα, στο Σύνταγμα; Ποια καλύτερη ευκαιρία θα είχαν να βρεθούν όλοι μαζί ειρηνικά για ένα κοινό σκοπό; Κι όμως. Αυτά που έγιναν και αυτά που ακούστηκαν μόνο απογοήτευση σου προκαλούσαν. Ακόμη και η δήλωση του Τόσκα για τον αριθμό των συμμετεχόντων σε έκανε να αγανακτήσεις. Τι όφελος  θα είχε ο κάθε Τόσκας αν δεν μαζεύονταν πολλοί Έλληνες στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούν για ένα θέμα εθνικό; Και πώς την άκουσαν αυτή τη δήλωση οι γείτονές μας; Αλήθεια, ο εν λόγω υπουργός και οι ένοικοι του Μαξίμου τι κέρδισαν απαξιώνοντας το συλλαλητήριο; Και αμέσως μετά, πριν καταλαγιάσουν οι εντυπώσεις, έκανε την εμφάνισή του το σκάνδαλο της NOVARTIS…

Τελούσε εν αναμονή!
 Τόσους μήνες έμενε στα συρτάρια αυτό το θέμα! Και ήταν αρκετή η επίσκεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Άρειο Πάγο για να… ξεσκαλώσει και να πάρει ο φάκελος το δρόμο προς τη Βουλή. Και περιέργως οι συζητήσεις για το συλλαλητήριο έγιναν μέρα με τη μέρα λιγότερες, η NOVARTIS πήρε τη σκυτάλη και… τρέχει στο διάδρομο και εμείς περιμένουμε να μπουν στο στίβο και τα άλλα επίκαιρα σκάνδαλα για να έχουμε θέματα να ασχολούμαστε. Εδώ και αρκετές μέρες ούτε οι μειώσεις των συντάξεων με το νόμο του Κατρούγκαλου είναι σε πρώτο πλάνο ούτε οι εξομοιώσεις των παλαιότερων συντάξεων που πήραν την κατιούσα. Όλα καλά κι όλα ωραία σ’ αυτή την τόσο δημοκρατική χώρα…
Θεανώ Βλάχου