ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Πού ήταν οι μαθητές;
Αναμφισβήτητα ήταν τιμή για τα Γιάννενα το γεγονός ότι επιλέχθηκε και φέτος ως σταθμός της Ολυμπιακής Φλόγας στο ταξίδι της από την αρχαία Ολυμπία προς τη Νότιο Κορέα. Και η παρουσία του συμπατριώτη μας Βασίλη Κατσώρα στην ΕΟΕ σίγουρα έχει παίξει το ρόλο της σ’ αυτό. Όσο για την υποδοχή που έγινε στη Φλόγα, δυστυχώς χαρακτηρίστηκε από την… ισχνή παρουσία κόσμου. Αλήθεια, δε θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν σχολεία ώστε να παραστούν οι μαθητές τους στην τελετή; Yπάρχει καλύτερο μάθημα απ’ το να δουν τα παιδιά από κοντά τη Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων; Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε. Κι αν θυμηθεί κανείς την αντίστοιχη υποδοχή της Φλόγας του 2004, μια… κατάθλιψη δεν τη γλιτώνει!
Κ.Α.
Oύτε λέξη!..
Ούτε λέξη δεν είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τους Βορειοηπειρώτες, ακόμη κι όταν πήρε «πάσα» από τον Περιφερειάρχη. Δεν μπορεί, όλο και κάτι θα τον… τρώει μέσα του.
Ν.
Είναι τόσο υποκριτές;
Είναι ιδεολογία τους, λένε, να έχουμε στην Ελλάδα μόνο κρατικά πανεπιστήμια! Τι λέτε, βρε παιδιά; Τον εαυτό σας κοροϊδεύετε; Οι 13.000 φοιτητές που φοιτούν σε Βρετανικά Πανεπιστήμια που λειτουργούν στην Ελλάδα ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων τι ακριβώς είναι; Έχει ψηφίσει νόμο το ελληνικό κράτος για τη λειτουργία τους; Έχει βάλει τους κανόνες και τα ελέγχει; Αυτό γίνεται μόνο στις χώρες που επίσημα λειτουργούν και ιδιωτικά πανεπιστήμια όπως είναι η Κύπρος, η Βρετανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ! Εδώ απλά κάνουν ό,τι θέλουν και κατάφεραν να έχουν οι απόφοιτοί τους ίσα επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των Ελληνικών κρατικών ΑΕΙ! Τέτοια ιδιομορφία μόνο εδώ θα μπορούσε να υπάρχει. Κατά τα άλλα, πολεμούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Βλέπεις, είναι υπόθεση ιδεολογίας…
Θ.
Δια στόματος Φίλη…
«Δεν θα περάσουμε από την κόλαση στον παράδεισο» δήλωσε. «Ναι μεν τον Αύγουστο του 2018 θα μπορούμε να βγούμε από την υφιστάμενη δανειακή σύμβαση, όμως το μνημόνιο, ως καθεστώς, και ως μοχλός ανακατασκευής της κοινωνίας και της οικονομίας θα συνεχίζει να υπάρχει». «Τόσο το χρέος όσο και ο μηχανισμός των πλεονασμάτων θα λειτουργούν δεσμευτικά προς αυτή την κατεύθυνση»! Αυτός έχει και επίγνωση και θάρρος. Δεν παριστάνει το χαζοχαρούμενο σαν εκείνους που παίρνουν την εντολή και σκορπούν στα ΜΜΕ για να δώσουν μάχες προκειμένου να περάσουν το μήνυμα ότι τα μνημόνια φεύγουν τον άλλο χρόνο. Αν έφευγαν δεν θα δημεύονταν η δημόσια περιουσία για 100 χρόνια. Σε ποιες περιπτώσεις θα της βάζουν χέρι οι δανειστές μας; Να μη το ξέρει ο Τσίπρας ή απλά προσποιείται και σ’ αυτή την περίπτωση;
ΜΑΤ

Αποστολές… για Μάξιμο!
Γκρούπ από το χωριό του μητροπολίτη Μάξιμου τον επισκέφτηκε την περασμένη Κυριακή στα Γιάννενα. Όπως μας είπε αναγνώστης, οι συγχωριανοί του Δεσπότη  παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στον Ναό της Περιβλέπτου, στην οποία χοροστάτησε ο κ. Μάξιμος, ο οποίος στη συνέχεια τους υποδέχτηκε και τους  προσφέρθηκε «κέρασμα», ήτοι πρωϊνό στην αίθουσα της Εκκλησίας.  Κι επειδή όπως λένε διαδόσεις, πρέπει να είναι η δεύτερη ή και τρίτη φορά που έρχονται επισκέπτες συγχωριανοί του κ. Μάξιμου, που πάντα τους υποδέχεται με ιδιαίτερη θέρμη, να μια καλή ευκαιρία για «αδελφοποίηση» του χωριού του με κάποιο από αυτά της Μητρόπολης. Εμείς μια ιδέα βάζουμε, με την προϋπόθεση να μην επιβαρυνθούν οι ενορίες!
Α.

Σε ποιον λείπει…

Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά γύρω του σ’ αυτήν εδώ την πόλη, το τι μπορεί να δει δε λέγεται! Να, όπως αυτό εδώ το… εύγλωττο σύνθημα, το οποίο μάλιστα είναι γραμμένο στο κτίριο πίσω από το παλιό «Χατζηκώστα» που στεγάζει Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο Ιωαννίνων, Ερυθρό Σταυρό, Παράρτημα Αντικαρκινικής κ.λ.π.. Τώρα σε ποιον λείπει ο «μπάφος», αυτό είναι θέμα που χωράει πολλή συζήτηση και δεν είναι της παρούσης! Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα το… λύσει σύντομα!
Κ.Α.

* * *

Είμαστε τόσο άτυχοι…
Μνημόνιο πέρασε από την Κύπρο και την Ελλάδα. Ένας μηχανικός στην Κύπρο που έχει ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ θα δώσει φόρο στο κράτος τις 10.000 ενώ στην Ελλάδα με το ίδιο εισόδημα θα δώσει στο κράτος τις 50.000!  Ένας γιατρός με ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ στην Κύπρο θα του μείνουν μετά τη φορολόγηση 91.000 ενώ στην Ελλάδα θα του μείνουν κάτω από 20.000. Τελικά στην Ελλάδα θα επιζήσουν μόνο εκείνοι που έχουν τρόπους να φοροδιαφεύγουν. Όσοι φορολογούνται είναι οι κατατρεγμένοι που θα πεινάσουν αργά ή γρήγορα κι αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες θα βάλουν λουκέτα και θα μείνουν χωρίς εισόδημα και οι ίδιοι και όσοι απασχολούνταν σ’ αυτή τη δουλειά. Μιλάμε για μεγάλη επιτυχία στην εφαρμογή των εντολών τρόικας, θεσμών και κυβέρνησης.
Πολιτική αλά… ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!
Στραγγίζει δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες-εκείνους που δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα- και μετά ανακοινώνουν ότι έχουν περίσσευμα και θα το δώσουν ως κοινωνικό μέρισμα! Περιορίζουν οικογενειακά επιδόματα, επίδομα θέρμανσης, αυξάνουν το φόρο στα καύσιμα, τα κάνουν απλησίαστα και μετά τους πιάνει η αριστερή ευαισθησία και κάνουν μποναμάδες. Αυτό το δώρο μοιάζει περισσότερο με δόλωμα. Αφού πρώτα στραγγίζουν το βαλάντιο των μη εχόντων μετά τους κάνουν χριστουγεννιάτικο μποναμά αγνοώντας αυτά που οφείλουν ως κράτος. Ούτε επιστρέφουν το ΦΠΑ στους επαγγελματίες, ούτε εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τις επιχειρήσεις που φυτοζωούν. Εφαρμόζουν με ιδιοτέλεια την πολιτική ζεστό-κρύο…
Φρέσκα «φρούτα»…
Η Ελαΐς έκλεισε, η εταιρεία με τα παγωτά μας εγκατέλειψε, άνοιξε πανιά για άλλη χώρα, η Πίτσος κλείνει! Δεν χάνουμε μόνο τα προϊόντα αλλά και τις θέσεις εργασίας και τους φόρους που έπαιρνε το κράτος και τις ασφαλιστικές εισφορές που έπαιρνε ο ΕΦΚΑ που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Ήδη περιμένουν χιλιάδες πολίτες να πάρουν τη σύνταξή τους. Ο εξοντωτικός ΦΠΑ άνοιξε μεγάλες πληγές στην Ελλάδα όταν στην Ιρλανδία, που πέρασε για λίγο από μνημόνιο, αρνήθηκαν να τον ανεβάσουν και έμεινε και μένει και τώρα στο 12,5%! Πώς να γίνουν ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα; Όταν εκεί τους κοστίζουν λιγότερο οι πρώτες ύλες και φορολογούνται χαμηλότερα τα μηχανήματα και οι επιχειρήσεις, η Ελλάδα δεν μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις…
Όλα καλά κι όλα ωραία!
Τα μνημόνια φεύγουν το επόμενο Καλοκαίρι! Η οικονομία αναπτύσσεται, η επιτήρηση τελειώνει. Δεν το πιστεύετε; Αφού το λέει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εσείς γιατί αμφιβάλετε; Πώς θα μας βγάλουν από τα αδιέξοδα δεν το λένε. Με ύφεση πού θα μας πάνε; Ποιο μοντέλο οικονομίας θα εφαρμόσουν; Το ξέρουν ή το αναζητάνε; Το μήνυμα μεταφέρεται και από τους φανατικούς Συριζαίους με σκοπό να το πιστέψουν και εκείνοι! Δεν εκτίθενται όλοι. Κάποιοι κρατάνε πατινή. Αρκετά έχουν εκτεθεί με τα λεγόμενά τους. Σε τίποτε δεν δικαιώθηκαν, όλα αποδείχθηκαν άνθρακες. Βλέπεις είναι και οι βουλευτές των επαρχιών που είτε το θέλουν είτε όχι θα δουν στα μάτια τους κατοίκους της περιοχής τους.
Θεανώ Βλάχου