ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Ας  μη βιάζεται!..
Τελικά οι φήμες που ήθελαν τον επικοινωνιολόγο Σπύρο Ριζόπουλο να ενδιαφέρεται για την Περιφέρεια Ηπείρου επιβεβαιώθηκαν προχθές κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΗΜΑ και τον Παναγιώτη Μπούρχα! Ξεκαθάρισε λοιπόν ότι ενδιαφέρεται να κατέβει ως υποψήφιος περιφερειάρχης, παρουσίασε το όραμά του για την ανάπτυξη της περιοχής μας (!), τράβηξε και μία επίθεση στον Αλέκο Καχριμάνη, κατηγορώντας τον για συγκεντρωτισμό και αναποτελεσματικότητα! Όσοι τον είδαν, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η στήλη πάντως του συστήνει να κάνει υπομονή, γιατί έχουμε δυόμισι χρόνια μπροστά μας και δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Αλέκος ξανακατέβει για περιφερειάρχης ή όχι. Γιατί, αν κατέβει ξανά τα πράγματα θα είναι δύσκολα για κάθε επίδοξο αντίπαλό του!
Κ.Α.
Σε ομηρία πάλι…
Σε ομηρία βρέθηκαν και πάλι καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου! Οι φοιτητές απαιτούσαν να γίνει ανοιχτή η συνεδρίαση της Συγκλήτου. Τελικά κάποια στιγμή αποφάσισαν να «επιτρέψουν» στους καθηγητές τους να αποχωρήσουν από το πανεπιστήμιο. Βλέπεις, Αλέξη, τι κάνεις στα ελληνικά πανεπιστήμια; Μήπως θα ήταν καλό τώρα που βρέθηκες στην Αμερική να έκανες καμιά βόλτα από κάποιο πανεπιστήμιο για να μάθεις πώς λειτουργούν εκεί τα εκπαιδευτικά ιδρύματα; Να πάρεις και κάτι καλό από εκεί. Κι αν δεν θέλεις να αντιγράψεις τις αμερικάνικες πρακτικές πήγαινε στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Αυστρία, ακόμη και στη Βουλγαρία και θα μάθεις πώς σπουδάζουν εκεί οι φοιτητές. Το «αλά ελληνικά»  πανεπιστημιακό άσυλο  είναι για κλάματα…
Θ.
Τέτοια διορατικότητα…
Μία φορά πέταξε με F16 ο πρωθυπουργός μας και αμέσως κατάλαβε ότι χρειάζονται αναβάθμιση! Πήρε λοιπόν παραμάσκαλα 2,4 δις από αυτά που δεν έχει και τα πρόσφερε στον Τράμπ ως δώρο. Χαρά που έκανε εκείνος δεν λέγεται… Τι του ανταπέδωσε; ΤΙΠΟΤΕ! Μόνο κάποιες αόριστες υποσχέσεις. Από αυτά τα χρήματα, ανακοίνωσε ο άλλος «φωστήρας» της Άμυνας, τα 350 εκατομμύρια θα πάνε υπέρ του αμερικανικού δημοσίου! Πώς να μη χαρεί ο Τράμπ. Μέχρι που παραχώρησε και τον ροζ κήπο για να δώσουν τη συνέντευξη… Έτσι ο Τσίπρας είχε μεγαλύτερη έμπνευση γι’ αυτά που έλεγε… Κι από κοντά ο Νίκος Παππάς. Το γιατί δεν ήταν δίπλα στον Τσίπρα ο Ευκλείδης και ήταν ο Νίκος αυτό χρειάζεται περαιτέρω συζητήσεις.
ΜΑΤ
Το καλύτερο ρύζι…
Στους ορυζώνες της Θεσπρωτίας, που βρίσκονται στο βάλτο Ραγίου, παράγεται ποιοτικό ρύζι, που κερδίζει σιγά - σιγά τους καταναλωτές. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να μιλήσει κανείς με τον παραγωγό Μιχάλη Σωτηράκη, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια, με νύχια και με δόντια, με μέθοδο και εργατικότητα, για να κρατήσει ζωντανή τη γεωργική δραστηριότητά του, παρά τις πολλές δυσκολίες. Και τα καταφέρνει! Υποστηρίζει μάλιστα ότι, λόγω κλίματος και εδάφους, στη Θεσπρωτία παράγεται το καλύτερο ρύζι πανελλαδικά, το οποίο είναι πιστοποιημένο και οι μεγαλύτερες ποσότητες είναι εξαγώγιμες, ενώ μικρές ποσότητες διακινούνται στην Ελλάδα.  Ο κ. Σωτηράκης το 2012, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κρατική αδιαφορία και γραφειοκρατία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των παραγωγών, μοίρασε δωρεάν 6,5 τόνους ρυζιού και 10 τόνους πορτοκαλιού στους κατοίκους της περιοχής!

Κι άλλος επισκέπτης!
Εβδομάδα… υψηλών επισκέψεων θα είναι η ερχόμενη για τα Γιάννενα. Εκτός του Αλέξη Τσίπρα και του μισού υπουργικού συμβουλίου(!) που θα παραστεί στο αναπτυξιακό συνέδριο της Ηπείρου, ξεχωρίζει, λίγες μέρες αργότερα, η παρουσία του ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Μανώλη Γλέζου, στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Έπους του ’40. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Περιφέρεια, ο πρ. ευρωβουλευτής πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στο Καλπάκι την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, πριν από την καθιερωμένη αναπαράσταση της ομώνυμης ιστορικής μάχης. Ευτυχώς που συνέδριο και επετειακές εκδηλώσεις δεν συμπίπτουν γιατί, ποιος ξέρει. Ίσως γινόμασταν μάρτυρες «τετ α τετ» Τσίπρα – Γλέζου που δε θα ήταν ευχάριστο για κανέναν απ’ τους δύο έτσι που κατέληξαν οι –πολιτικές- σχέσεις τους!
Κ.Α.

Επιθέσεις λύκων!..
Ακόμη και σκυλιά, εκτός από κοπάδια, κατασπαράζουν λύκοι στα  χωριά της Θεσπρωτίας! Ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί κατά πολύ και τα πράγματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα για τους κτηνοτρόφους. Οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει στα χωριά και ασχολούνται με την κτηνοτροφία για να επιβιώσουν, εκφράζουν την αγωνία τους, αφού οι επιθέσεις γίνονται όλο και πιο συχνές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Θεσπρωτού που είχε 17 πρόβατα κλεισμένα σ' ένα κτήμα. Λύκοι επέδραμαν και έφαγαν τα 16. Να σημειωθεί ότι οι κτηνοτρόφοι δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν, καθώς ο λύκος είναι προστατευόμενο είδος από τον νόμο… Ωστόσο, το συνεχώς εντεινόμενο πρόβλημα της επιδρομής λύκων, ακόμη και μέσα σε χωριά, χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Η. Μ.

* * *

Δικαιολογούν τα… αργύρια!
Έχουν υπολογίσει πόσους νόμους και πόσες έξτρα τροπολογίες ψηφίζουν σε κάθε θητεία τους οι τριακόσιοι της Βουλής; Αυτό  συμβαίνει σε όλα τα κοινοβούλια του κόσμου; Εκτός κι αν θέλουν με αυτό τον τρόπο να δικαιολογήσουν τα κονδύλια που ξοδεύουμε για τη λειτουργία της Βουλής. Λέτε να μη θεραπεύουν  τίποτε με κάθε νέο νόμο και γι’ αυτό διαρκώς τον αλλάζουν; Πειράματα κάνουν; Πάντως, το κράτος ούτε λειτούργησε σωστά μέχρι τώρα ούτε τώρα δείχνει να πορεύεται σε καλύτερο δρόμο. Αλλά οι 300 συνεχίζουν να ψηφίζουν και νέους νόμους… Ουκ εν τω πολλώ το ευ! Ο Μακρόν ήδη μείωσε κατά 1/3 τους δικούς του ελπίζοντας σε ποιοτικότερη απόδοσή τους. Όσο για το πολυάριθμο κοινοβούλιο μιας πτωχευμένης χώρας όπως είναι η Ελλάδα μόνο ως πρόκληση το βλέπεις.
Από το αίμα των πτωχών…
Δείχνουν κατανόηση οι θεσμοί όταν αυξάνονται αναδρομικά οι αποδοχές του Διοικητή της ΕΥΠ και όλων των στελεχών της, ακόμη και των ένστολων που υπηρετούν εκεί, λες και οι υπόλοιποι ένστολοι δεν κινδυνεύουν ασκώντας τα καθήκοντά τους! Ευτυχώς που δείχνουν κατανόηση και για τις μετακινήσεις εκτός έδρας του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της κυβέρνησης που τώρα ξεπερνούν τις 60. Καλά κάνουν οι θεσμοί. Θέλουν να τους έχουν ευχαριστημένους  για να τους δείχνουν και αυτοί την …ευγνωμοσύνη τους. Θα μου πεις πόσα παίρνει ένας υπουργός; Ψίχουλα. Δηλαδή και την αποζημίωση του βουλευτή, με όλα τα προνόμια, και πρόσθετη  αμοιβή για το υπουργιλήκι. Που σημαίνει ότι λεφτά υπάρχουν και τα βρίσκουν όταν θέλουν. Απλά, υπερφορολογούν το πόπολο…
Δε χωράει οικονομία!
Όπου θέλουν κάνουν οικονομία! Με φθαρμένα λάστιχα οι αστυνομικοί κυνηγούν τους παραβάτες του Νόμου! Αν αληθεύει  ότι  αναγκάζονται να αγοράζουν και τα όπλα τους, επειδή αυτά που τους είχαν χορηγήσει προ αμνημονεύτων χρόνων δεν τα θεωρούσαν ασφαλή, τότε αλίμονο στους χαμηλόμισθους αστυνομικούς. Το περίεργο είναι πως όταν το κράτος κάνει τέτοιες προμήθειες του κοστίζουν περισσότερο απ’ όσο πλήρωσαν εκείνοι που τα αγόρασαν μόνοι τους. Αν η πληροφορία είναι αληθινή, τότε πώς είναι δυνατό σε προμήθειες μεγάλου αριθμού όπλων να πληρώνουν περισσότερα από την αγορά του ενός; Θα θέλαμε ακριβή πληροφόρηση. Γιατί αν γίνονται ακόμη «παρεμβάσεις» στις προμήθειες, τότε… Πάντως, σε όλα τα σώματα ασφαλείας οικονομία δεν χωράει!  
Ας κόψουν από αλλού…
Οι πόροι που θέλουν να εξοικονομήσουν να προέλθουν από αλλού! Τόσους συμβούλους, που είναι προνομιούχοι στις αποδοχές, τι τους θέλουν; Δήθεν για να κάνουν καλύτερα το έργο τους; Περικοπές στους συμβούλους, περικοπές στις μετακινήσεις τους που γίνονται για το θεαθήναι, κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών που δεν έχουν αντικείμενο, οργάνωση της πυραμίδας κάθε υπουργείου απ’ την αρχή και στέγασή τους σε ιδιόκτητους ή άλλους οικονομικότερους χώρους.  Τότε θα δουν ότι πράγματι εξοικονομούν πόρους χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των ένστολων και χωρίς να απαιτούν τόσους φόρους από το λαό… Περικοπές εκεί που πρέπει. Γιατί δεν το κάνουν; Ποιους προστατεύουν;
Θεανώ Βλάχου