ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Επιτέλους, ένα βήμα!
Αυτό είναι το πρώτο μετά από καιρό σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση λειτουργίας του Πολυδύναμου Κέντρου του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», το οποίο, ως γνωστόν, θα προσφέρει υπηρεσίες σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών και αλκοολικούς. Πιο συγκεκριμένα, βγήκε στον αέρα ο δημόσιος διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Πολυδύναμο, ένα έργο προϋπολογισμού 309.565 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ! Προσφορές θα υποβάλλονται ως τις 23 Οκτωβρίου, η αποσφράγισή τους θα γίνει στις 27 Οκτωβρίου και η τοποθέτηση του εξοπλισμού στο Κέντρο θα γίνει εντός 180 ημερών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Άρα, μιλάμε για τέλη άνοιξης, αρχές καλοκαιριού του 2018!..
Κ.Α.
Περί συμβολισμών…
Συμβολική η παρουσία του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα στον Αγιασμό που έγινε στο σχολικό συγκρότημα Καρδαμιτσίων. Άντε να το δούμε θετικά. Συμβολικά, μήπως θα έπρεπε να παραστεί και σε Αγιασμό ενός σχολείου εκτός πόλης, π.χ. σε Κρανούλα ή Κουτσελιό; Κι αυτό εκτός από παρατήρηση της στήλης, είναι και το παράπονο γονέα από περιφερειακό σχολείο του Δήμου.
Α.
Δεν ξεχνάει…
Πολλά τα συλλυπητήρια και οι εκφράσεις συμπαράστασης που δέχεται αυτές τις μέρες η οικογένεια του πρόσφατα αποθανόντος συγγραφέα Πάνου Τζιόβα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το τηλέφωνο προς τη σύζυγο Γεωργία και το γιο του Π. Τζιόβα, Δημήτρη, εκ μέρους του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, του γνωστού και ιδιαίτερα αγαπητού εδώ στα Γιάννενα Δημήτριου Αργυρού. Ο Μητροπολίτης υπήρξε ένας από τους πολλούς καλούς φίλους του γνωστού συμπατριώτη μας λογοτέχνη και αποδεικνύει ότι, μπορεί να έφυγε απ’ τα Γιάννενα, τους φίλους όμως δεν τους ξεχνάει!
Κ.Α.
Γιατί αναπληρωτές;
Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τους διορισμούς 15.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Γιατί διορίζει αναπληρωτές και όχι μόνιμους εκπαιδευτικούς; Βρίσκονται τόσοι εκπαιδευτικοί σε άδεια ή είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες ή σε πολιτικά γραφεία; Αν είναι έτσι τότε πληρώνουμε 30.000 εκπαιδευτικούς που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται διπλά. Και οι αναπληρωτές είναι αναγκασμένοι να μετακομίσουν εγκαταλείποντας την οικογένειά τους, να νοικιάσουν άλλο σπίτι και να επιβιώσουν με τις χαμηλές αποδοχές που τους δίνουν! Και το καλοκαίρι πάλι άνεργοι θα μείνουν… Γιατί δεν διορίζουν εκπαιδευτικούς από τους πίνακες του ΑΣΕΠ; Ακούσαμε πως πολλοί απ’ αυτούς έχουν δουλειά για εννέα μήνες το χρόνο ή και για λιγότερο και τα χρόνια περνάνε και αυτοί μεγαλώνουν χωρίς σταθερή εργασία…
Θ.
«Χρυσό» το νερό!

Τι θα διαπιστώσει κανείς αν δει έναν συγκριτικό πίνακα τιμολογίων των ΔΕΥΑ όλης της χώρας; Κάτι που ήδη γνωρίζουμε καλά οι Γιαννιώτες. Πως πληρώνουμε το νερό πιο ακριβά απ’ όλους, χωρίς υπερβολή! Με βάση τον εν λόγω πίνακα, η ΔΕΥΑΙ μας χρεώνει 159,50 ευρώ για κατανάλωση 50 κυβικών νερού, με πιο ακριβή την ίδια ποσότητα μόνο στο Αγρίνιο (161 ευρώ τα 50 κυβικά). Εξάλλου, πληρώνουμε 373,50 ευρώ για κατανάλωση 100 κυβικών και 611,50 ευρώ για τα 150 κυβικά νερό! Σ’ αυτές τις δύο τελευταίες κατηγορίες η ΔΕΥΑΙ είναι η πιο ακριβή Πανελλαδικά. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, πιο φτηνές χρεώσεις στα 50 κυβικά, ας πούμε, έχουν η Ρόδος (48 ευρώ), η Λάρισα (55 ευρώ) και η ΕΥΔΑΠ (60 ευρώ)!
Κ.Α.

Όλοι διεκδικούν «δάφνες»!
Πολλοί διεκδικούν «δάφνες» για τη διοργάνωση του Mototours στην Ήπειρο. Καλά θα ήταν όμως, για να γνωρίζουμε και μεις οι πολίτες, να μας αναλύσει ο καθένας πώς και πόσο συνέβαλε στην όλη διοργάνωση. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι δουλεύουν και ποιοι μας... δουλεύουν. Απαντήσεις τώρα, από την Περιφέρεια, τους Δήμους και τους άλλους φορείς.
Α.

* * *

Παράδειγμα προς αποφυγή!
Tα προγράμματα που επέβαλαν στην Ελλάδα προκειμένου να τη «σώσουν» από την οικονομική κρίση θα αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγήν για κάθε χώρα που θα βρεθεί στην ίδια θέση. Είναι σίγουρο ότι δεν θα τολμήσει κανένα κράτος να εκπέμψει SOS ούτε προς το ΔΝΤ και οπωσδήποτε δε θα απευθυνθεί στον Σόιμπλε και τα άτυπα όργανα της Ε.Ε εάν συνεχίσει εκείνος να λύνει και να δένει στην Ευρώπη. Θα βρουν άλλες λύσεις αφού σαλπίσουν εθνική πανστρατιά όπως έκαναν και οι χώρες που σε σύντομο χρόνο απελευθερώθηκαν. Η Ελλάδα είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να φανταστείς… Πραγματικός εφιάλτης  που θα κρατήσει για πολλά χρόνια αφού η δημόσια περιουσία της θα είναι δεσμευμένη για 98 χρόνια!
Πέφτουν οι μάσκες…
Έφθασε, φαίνεται, η ώρα της επανεκλογής αξιωματούχων της Ευρώπης σε θέσεις κλειδιά  γι’ αυτό έπεσαν και οι μάσκες! Ο λόγος για τον Μοσκοβισί!  Μέχρι και από το χέρι έπαιρνε τον Τσίπρα στα πρώτα του βήματα και τώρα μας παραγγέλλει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε επιτροπεία μέχρι να εξοφλήσει το 75% των δανείων της! Το σκέφτηκε μόνος του ή του το υπαγόρευσε ο δυνάστης  της Ευρώπης; Θα σας γελάσουμε. Πάντως την πέταξε την κοτσάνα του για να έχει ευχαριστημένο τον Σόιμπλε. Αλλά γιατί μας ενοχλούν τέτοιες δηλώσεις; Μήπως τα δικά μας σαΐνια δεν υπέγραψαν τη δήμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια; Ξένα συμφέροντα και ντόπιοι υποτελείς χέρι - χέρι υπέγραψαν την καταδίκη μας… Το δικό μας «παιδί θαύμα» θα τα δώσει όλα για να κρατηθεί στην εξουσία…
Στον ύπνο του τα βλέπει;
Μας ενημέρωσε και ο Τσίπρας ότι βρισκόμαστε σε τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης της περιόδου των μνημονίων! Αυτό το συμπέρανε μόνος του ή του το είπαν άλλοι; Εκτός κι αν μπέρδεψε αυτά που συμβαίνουν στον ύπνο του και αυτά που πραγματοποιεί στο ξύπνιο του. Πώς γίνεται να κηρύξει τη λήξη των μνημονίων όταν με την υπογραφή  του θα κατεβάσει το αφορολόγητο, θα κόψει 2-3 συντάξεις στους παλαιούς συνταξιούχους και θα τους αφαιρέσει ακόμη μία σύνταξη από τη μείωση του αφορολόγητου;  Κι αυτοί που θα χάσουν το ΕΚΑΣ θα είναι εκτός μνημονίων; Όσο για τον ΕΝΦΙΑ και την προκαταβολή 100% του φόρου  είναι ή δεν είναι μνημονιακές υποχρεώσεις.
Ζουν στο δικό τους κόσμο…
Τα πιστεύουν αυτά που λένε ή ζουν σ’ ένα φανταστικό κόσμο; Μετά τον Τσίπρα από κοντά και ο Τζανακόπουλος. Μιλάνε για έξοδο από την κρίση την επόμενη χρονιά! Πώς την εννοούν όταν έχουν δεσμεύσει τη χώρα τουλάχιστον μέχρι το 2023 και κάνουν σχέδια και μέχρι το 2060; Μπροστά τους είναι και η νέα αξιολόγηση! Αλλά μήπως μπορούν να μας περιγράψουν πώς θα είναι η ζωή μας όταν υπολογιστούν οι νέες συντάξεις και όταν εξομοιωθούν οι παλαιές με τις νέες;  Και τι θα γίνει με τη νέα μείωση του αφορολόγητου αλλά και με ποιο ποσοστό θα φορολογούνται οι εναπομείνασες αποδοχές; Ωραία είναι τα δικά τους σχέδια αλλά μιλάνε εκ του ασφαλούς… Το αφορολόγητο όριο για την πολιτική νομενγκλατούρα δεν θα ισχύει. Αυτό θα είναι προνόμιο ημών των ταπεινών Ελλήνων…
Θεανώ Βλάχου