ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Γέμισε πάλι σκουπίδια!
Ενάμισι μήνας πέρασε από εκείνη την Κυριακή που τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Πωγωνίου καθάρισαν εθελοντικά το τμήμα της Εθνικής Οδού από το Καλπάκι στην Κακαβιά γεμίζοντας δεκάδες μεγάλες σακούλες απορριμμάτων. Κι όμως… Αν περάσει σήμερα κανείς από τον συγκεκριμένο δρόμο θα δει ξανά τις άκρες του γεμάτες σκουπίδια! Τα άφησαν… σουβενίρ οι περαστικοί ταξιδιώτες του καλοκαιριού, Αλβανοί στη μεγάλη πλειοψηφία τους, όπως διαπιστώνει κανείς εξετάζοντας πρόχειρα ορισμένα απ’ τα απορρίμματα. Μόνη λύση λοιπόν για να παραμένουν καθαροί οι δρόμοι είναι η επιβολή προστίμων άμεσα, σε όσους εντοπίζουν οι Αρχές να πετούν απ’ το Ι.Χ. τα σκουπίδια τους. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει…
Κ.Α.
Δεν έχουν συνεργασία;
Άλματα έχει κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου. Ένα ακόμη βήμα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τι συμβαίνει όμως με τους Δήμους;  Δεν ακολουθούν την προσπάθεια της Περιφέρειας; Στις ακτές της Πρέβεζας και της Άρτας τα ανακυκλώσιμα υλικά ή ρίχνονται στους γενικούς κάδους ή… κοσμούν τις ακτές. Μια ματιά στο δρόμο που οδηγεί στην Κορωνησία ή μια βόλτα στην ακτή της Λούτσας και του Βράχου που έχουν και γαλάζια σημαία θα σε πείσουν. Τόσα πλαστικά μέσα στους κάδους των γενικών απορριμμάτων; Και ακόμη εκείνο το αποχετευτικό δεν ξεκίνησε…
ΜΑΤ
«Εξάγουμε» και νεκρούς!
Μεγάλη πρωτοτυπία! Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που  εξάγουμε νεκρούς! Στην Ελλάδα δεν ξενιτεύονται μόνο οι νέοι για να βρουν δουλειά αλλά ξενιτεύονται και οι νεκροί. Και η χώρα μας απ’ αυτές τις εξαγωγές όχι μόνο δεν έχει οικονομικό όφελος αλλά εξάγει και το αναλογούν συνάλλαγμα. Ωφελημένη χώρα η Βουλγαρία. Βλέπεις, για το πέρασμα αυτού του αλλιώτικου Αχέροντα χρειάζονται μέχρι και 5.000 ευρώ. Και στην Ελλάδα οι διαμάχες καλά κρατούν. O θάνατος παράγει κέρδος σε κάθε περίπτωση και για την εκμετάλλευσή του δημιουργούνται κόντρες… Κι αν οι Δήμοι αδυνατούν να ξεπεράσουν τα γνωστά εμπόδια ας κάνουν κάτι οι ιδιώτες. Έχει δικαίωμα ο κάθε πολίτης να διαχειριστεί το σώμα του κατά την κρίση του, είτε το διαθέσει για την ιατρική επιστήμη είτε επιλέξει την καύση…
Θ.
Ιερέας και γιατρός…
Τον τόπο καταγωγής του (από τη μητέρα του), τη Θεσπρωτία, επισκέφτηκε αυτές τις ημέρες ο αρχιμανδρίτης και ιατρός - ογκολόγος στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών π. Ιωάννης Κοκάκης, που υπηρετεί συνδυαστικά και αφοσιωμένα δύο ανθρωπιστικά λειτουργήματα. Αυτά του ιερέως και του ιατρού. Είναι σε καθημερινό και αδιάκοπο αγώνα, που δεν περιέχει την ανθρώπινη αγωνία, αλλά την μελλούμενη ελπίδα,   για να θεραπεύσει τις κακοήθειες της ψυχής και τα καρκινώματα του σώματος. Οι πιστοί και οι ασθενείς "πίνουν νερό" στο όνομά του. Έχει κατορθώσει με την ποιμαντική και την ιατρική εργασία του να μην εξυπηρετεί τον εαυτό του, αλλά το σύνολο. 
Η.Μ.
Να δουν τι έκανε ο Βόλος!

Να κι ένας αερολιμένας κρατικός, όπως ο δικός μας, που μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα και για τα Γιάννενα όσον αφορά στην προσέλκυση πτήσεων από το εξωτερικό. Στο Αεροδρόμιο του Βόλου λοιπόν πραγματοποιούνται κάθε βδομάδα 12 τακτικές πτήσεις charter από διάφορες χώρες (Γερμανία, Μεγ. Βρετανία, Βέλγιο, Ισραήλ κ.α.)! Προφανώς σ’ αυτό υπάρχει δυνατότητα ανεφοδιασμού αεροσκαφών με καύσιμα και τα αεροπλάνα δεν πηγαίνουν στα Σκόπια. Μήπως οι δικοί μας αρμόδιοι (Περιφερειάρχης, Δήμαρχος, τοπικοί βουλευτές) να πάνε μια βόλτα από Βόλο να δουν πώς τα κατάφεραν εκεί με το Αεροδρόμιό τους; Δεν είναι κακό να αντιγράφεις καλές πρακτικές!
Κ.Α.
Η Γλεντζού...
= Το καλό το είδαμε στο πανηγύρι στη Σκλίβανη, όπου η Όλγα Γεροβασίλη το γλέντησε δεόντως με δημοτικά άσματα και χορούς λεβέντικους! Η αλήθεια είναι ότι η Υπουργός είναι γλεντζού και όταν βρίσκει ευκαιρία του δίνει και καταλαβαίνει, είτε μπουζούκια είναι αυτά, είτε κλαρίνα. Μπορεί να την δυσκολεύουν τα δωδεκάποντα, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να χορέψει στη Σκλίβανη έναν λεβέντικο «Ήλιο» από τον Πέτρο Λούκα! Ήταν, λέει, η Όλγα καλεσμένη των Αθηναίων Σκλιβανιτών, οπότε δεν θεωρείται «εισπήδηση» σε άλλο Νομό! Μάθαμε δε, ότι ήταν καλεσμένη οικογένειας που επί Καραμανλή η σύζυγος ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής.
Γ.Γ.

* * *

Κάνουν λάθος!..
Κατέληξαν στην απόφαση ότι η μόνη πηγή εσόδων του κράτους  είναι η ληστεία των εισοδημάτων. Όπου βρίσκουν εισόδημα του δίνουν και καταλαβαίνει. Κι ενώ ξέρουν ότι από μια πεθαμένη αγορά έσοδα δεν θα έχουν επιμένουν στην ίδια πολιτική. Γιατί το κάνουν; Δεν βλέπουν; Δεν έμαθαν να μετράνε; Καταλήγουν να παίρνουν νέα δάνεια και κάθε που φθάνει στην Ελλάδα μία δόση τα μέτρα σκληραίνουν για το λαό. Για το γιατί πούλησαν κερδοφόρες επιχειρήσεις όπως ο ΟΠΑΠ δεν μας έδωσαν επαρκείς εξηγήσεις. Καταλήγουν να κόβουν κοινωνικές  παροχές, μισθούς και συντάξεις ενώ την παιδεία, την υγεία και την ασφάλεια τις κατάντησαν φτωχούς συγγενείς με όλες τις επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης  ενώ οι Δήμοι βρίσκονται σε απόγνωση…
Αναμφισβήτητο γεγονός…
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι για την προβληματική κατάσταση του δημόσιου τομέα την κύρια ευθύνη έχει το πολιτικό σύστημα. Κανένας υπάλληλος δεν αυτοπροσλήφθηκε, κανένας δεν καθόρισε το ύψος του μισθού του και των άλλων προνομίων του ούτε τις συνθήκες και τον τρόπο εργασίας του. Ο δημόσιος υπάλληλος υπάρχει για να εξυπηρετεί την κοινωνία, αμείβεται για να καλύπτει κάποια κοινωνική του ανάγκη και όχι για να προσαρμόζεται αυτή η ανάγκη στα δικά του μέτρα. Εδώ, έτσι που τα μπλέξαμε, κανένας δεν έχει το ανάστημα να τα ξεμπλέξει. Έτσι διαιωνίζεται η αρρωστημένη και αναποτελεσματική κατάσταση που όλοι την καταγγέλλουν και κανένας δεν φροντίζει να την αλλάξει…
Γιατί φοβούνται;
Τα συνδικάτα είναι από επιφυλακτικά έως αρνητικά σε αλλαγές. Σαν να φοβούνται ότι θα χάσουν τη βόλεψή τους. Προωθούν μία νοοτροπία εξισωτισμού που δεν επιτρέπει ουσιαστική αξιολόγηση και την αντίστοιχη επιβράβευση. Κι ενώ γνωρίζουν πώς γίνεται η αξιολόγηση στην Αγγλία, στη Γαλλία και αλλού και τι αποτελέσματα έχει στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, των σχολείων και των νοσοκομείων εδώ την ξορκίζουν. Να υποθέσουμε ότι την εμποδίζουν εκείνοι που δεν έχουν τα προσόντα για τη θέση που κατέχουν; Γιατί αν είναι ικανοί και παράγουν έργο γιατί να φοβούνται την αξιολόγηση; Ίσα - ίσα που θα έπρεπε να την απαιτούν από το κράτος προκειμένου να διακρίνονται οι άριστοι και να αμείβονται ανάλογα. 
Δεν υπάρχει αξιοκρατία…
Η ισοπεδωτική αντικειμενικότητα του ΑΣΕΠ απέχει πολύ από το να διασφαλίζει την πραγματική αξιοκρατία. Προωθεί όσους ταιριάζουν στην προκρούστεια κλίνη των συμβατικών κριτηρίων επειδή είναι σε μεγάλο βαθμό ανίκανη να διακρίνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε υποψηφίου. Δεν είναι τυχαίο ότι στις μεγάλες εταιρείες η προσωπική συνέντευξη παίζει καθοριστικό ρόλο. Έμπειροι αξιολογητές ανιχνεύουν την προσωπικότητα, τις γνώσεις και τις ειδικές δεξιότητες των υποψηφίων και επιλέγουν τους καλύτερους προκειμένου να προωθήσουν τη δουλειά τους. Πώς δεν βρέθηκαν ποτέ αυτοί οι ειδικοί αξιολογητές για να προσλάβουν τους καλύτερους και στο δημόσιο;
Θεανώ Βλάχου