ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Δεν πρόλαβαν…
Δεν πρόλαβαν να φουντώσουν τα εποχιακά λουλούδια που φύτεψε ο Δήμος στα πέτρινα παρτέρια εκατέρωθεν των υπόγειων κάδων στη Χαριλάου Τρικούπη, ξεκίνησε η απεργία και τα… έπνιξαν τα σκουπίδια (φωτό)! Άλλη μία εικόνα… ιδιαίτερου κάλλους αυτή από το κέντρο της πόλης. Και μια ερώτηση που δε χρειάζεται απάντηση: Όλα αυτά τα χαρτόκουτα που διακρίνονται γύρω από το παρτέρι προφανώς τα πέταξαν καταστηματάρχες της οδού. Δε θα μπορούσαν άραγε τουλάχιστον να τα διπλώσουν; Κάποια πράγματα είναι πολύ απλά…
Κ.Α.

Διπλή η αποτυχία!
Η Ελληνική Μειονότητα είναι διπλά χαμένη από τις εκλογές στην Αλβανία: Από τη μία, η διάσπαση των δυνάμεών της  και από την άλλη, η μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στις ελληνικές περιοχές, καθώς ελάχιστοι απόδημοι και μετανάστες πέρασαν την «πύλη» της Κακαβιάς για να ψηφίσουν. Πέρα από την επιλογή των κομμάτων, ίσως η μαζική συμμετοχή των Βορειοηπειρωτών στις κάλπες να έστελνε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Ν.

Ατυχήματα…
Κάθε τόσο και μια καινούργια είδηση. Έπεσε στο πεζοδρόμιο! Σκόνταψε στα εμπόδια που υπάρχουν στα πεζοδρόμια! Σπασίματα, κατάγματα πότε στα πόδια και πότε στα χέρια. Και όχι μόνο! Μια έρευνα στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στα κέντρα φυσιοθεραπείας θα μας έδινε την πραγματική κατάσταση στην κίνηση των πολιτών στα βομβαρδισμένα και εντελώς ακατάλληλα πεζοδρόμια. Ο κατασκευαστής του νέου δικτύου ύδρευσης άφησε παντού τρύπες. Πλάκες λείπουν όπου δούλεψαν τα συνεργεία. Αυτές ποιος θα τις κλείσει; Ο κάθε ιδιοκτήτης θα φροντίσει για τις ανωμαλίες στο δικό του πεζοδρόμιο ή θα τις αποκαταστήσει ο Δήμος; Κάποιος δεν οφείλει να ενημερώσει τους  πολίτες; Και για τα ατυχήματα ποιος θα αποζημιώσει τους τραυματίες;
ΜΑΤ

Γιατί κρατούν μυστικά;
Χρόνια τώρα δεν ακουγόταν ούτε κουβέντα για τις ΑΟΖ της Ελλάδας! Τους λόγους τους γνωρίζουν εκείνοι που κάνουν σχέδια προς όφελός τους. Είχαμε Έλληνες επιστήμονες που φώναζαν αλλά κανένας δεν τους άκουγε! Και τώρα ακούμε περί ραδονίου, ουρανίου και άλλων σπάνιων μετάλλων όπως λιγνίτης, αλουμίνιο, βωξίτης, νικέλιο, μαγγάνιο, σμηκτίτες, μαγνήσιο, μεθάνιο, χρωμίτης, χρυσός, φυσικό αέριο, πετρέλαιο. To όσμιο (ομάδα λευκόχρυσου) που βρίσκεται στα Ίμια γιατί δεν το αναφέρουν; Οι Γερμανοί επί κατοχής είχαν χαρτογραφήσει όλη την Ελλάδα. Μετά την πτώση του Χίτλερ οι χάρτες και οι πληροφορίες έφθασαν και στα χέρια των Αμερικανών. Αν τώρα ήρθε η ώρα με την δικαιολογία της οικονομικής κρίσης να βάλουν χέρι στον πλούτο μας θα αποδειχθεί.
Θ.

Οι εξελίξεις τρέχουν!

Για τα περί παραίτησης του μητροπολίτη Παραμυθιάς κ. Τίτου, η στήλη τα έχει γράψει εδώ και μήνες. Από προχθές είναι έντονη η φημολογία στη Θεσπρωτία για υποβολή παραίτησης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ώστε η Ιεραρχία να εκλέξει τον διάδοχό του στην τακτική σύνοδό της του Οκτωβρίου. Είτε υπέβαλλε παραίτηση, είτε όχι, οι εξελίξεις τρέχουν και οι επίδοξοι διάδοχοι έχουν πάρει ήδη θέση. Στο παρελθόν για τη Μητρόπολη Παραμυθιάς είχε ακουστεί το όνομα του Δημητρίου Αργυρού, ο οποίος στη συνέχεια εκλέχτηκε στην Κεφαλλονιά. Μάλιστα, αναπτύσσει σημαντική δράση και έχει τεθεί επικεφαλής των τοπικών φορέων, στην πρωτοβουλία να τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ο Μανώλης Γλέζος.
Ν.

Εδώ δεν έχει… 40άρια!
Εδώ στα Γιάννενα δε χρειάζεται να… πανικοβαλλόμαστε σε ό,τι αφορά τον επικείμενο καύσωνα. Τα 40άρια που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι δεν πρόκειται να τα… γευτούμε εμείς, όπως διαβεβαίωσε χθες, μέσω Δημοτικού Ραδιοφώνου ο Άρης Μπαρτζώκας. Στη χειρότερη περίπτωση, είπε, τα θερμόμετρα θα δείξουν μεσημέρι στο κέντρο της πόλης 37 βαθμούς Κελσίου κι αυτό είναι όλο. Βέβαια, ούτε σε τέτοιες θερμοκρασίες είμαστε συνηθισμένοι οι Γιαννιώτες. Πάντως, από βδομάδα πέφτει ο υδράργυρος και επιστρέφουν οι απογευματινές βροχές…
Κ.Α.

* * *

Αφήνουν ανεξέλεγκτο!..
Όποια χώρα χρειάζεται εργατικό δυναμικό ας το αποκτήσει με  οργανωμένη μετανάστευση όπως στην Αυστραλία. Μόνο έτσι θα αποτραπούν και τα φαινόμενα εκμετάλλευσης και μαύρης εργασίας. ‘Ερχονται στην Ελλάδα οικονομικοί μετανάστες με την ελπίδα ή να βρουν εδώ δουλειά- κάτι που σήμερα είναι αδύνατο- ή να προωθηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που θεωρείται επίσης αδύνατο. Είναι σε όλους γνωστό ότι ή θα υποχρεωθούν να μείνουν στην Ελλάδα, είτε βρουν είτε δεν βρουν δουλειά, ή θα φθάσουν μετά από μεγάλα εμπόδια σε κάποια άλλη χώρα και αυτή θα τους γυρίσει πίσω στην πρώτη χώρα που είναι η Ελλάδα. Κι αν προσθέσεις και την άρνηση των κρατών τους να τους δεχθούν πίσω τότε το πρόβλημα διογκώνεται για τους ίδιους και για την Ελλάδα…

Αρνητικές επιπτώσεις…
Κάποιοι αριστερίζοντες για να αποτρέψουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό υποβαθμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της παράνομης μετανάστευσης όπως είναι η συμβολή της στην αύξηση της ανεργίας και της εγκληματικότητας. Κάποιοι άλλοι κατοικούντες στα Βόρεια προάστια έχουν την πολυτέλεια να ασκούνται στο ιδεολόγημα περί πολυπολιτισμικής κοινωνίας και να πουλάνε ανθρωπισμό εκ του ασφαλούς. Αυτοί δεν συγχρωτίζονται με τους παράνομους μετανάστες, δεν κατοικούν στις ίδιες γειτονιές, δεν στέλνουν τα παιδιά τους στα ίδια δημόσια σχολεία, δεν χρησιμοποιούν τα ίδια δημόσια νοσοκομεία και δεν ανταγωνίζονται για τις ίδιες θέσεις εργασίας. Η μόνη σχέση τους είναι ότι χρησιμοποιούν γυναίκες για οικιακές βοηθούς και άντρες για μικροδουλειές….

Βολεύτηκαν πολλοί!..
Με την παρουσία των παράνομων μεταναστών έγινε συμπίεση του κόστους εργασίας προς τα κάτω. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες στο μάζεμα της ελιάς και των εσπεριδοειδών. Αυτό βόλεψε πολλούς, πρώτα γιατί δεν έβρισκαν ελληνικά χέρια γι’ αυτές τις δουλειές- κάτι που είναι ανεξήγητο με τη σημερινή ανεργία- και μετά γιατί το κόστος λιγόστεψε. Δεν πιστεύω να πληρώθηκαν γι’ αυτές τις δουλειές εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία. Λέτε εκείνοι που κάποια ώρα θα εισβάλουν στη χώρα για να επενδύσουν να βρουν μια έτοιμη πελατεία ανέργων που θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και χωρίς την απαίτηση να έχουν εργασιακά δικαιώματα; Αν αυτό προετοιμάζεται με την εισβολή των μεταναστών και την ανοχή της κυβέρνησης ίσως το μάθουμε εν καιρώ.

Δεν πέτυχε ακόμη…
Πολιτική μηδενικής ανοχής για την παράνομη μετανάστευση δεν ακούσαμε να εφαρμόζεται στην πράξη. Αποτελεσματικός μηχανισμός επαναπροώθησης στις χώρες τους και επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών δεν καταλάβαμε να πέτυχε. Λόγια πολλά ακούσαμε, αλλά τόσοι άνθρωποι γυρίζουν καθημερινά στους δρόμους ψάχνοντας για εργασία. Και εκείνοι που συμμετέχουν στην παράνομη πώληση παπουτσιών, τσαντών, ομπρελών το μόνο που κάνουν είναι να διακινούν το παράνομο εμπόριο χωρίς να πληρώνουν φόρους. Και όσοι επιχειρηματίες αντιστέκονται και δεν έβαλαν λουκέτα  πληρώνουν υψηλούς φόρους λες και τους τιμωρούν επειδή έχουν ανοιχτό το μαγαζί τους.
Θεανώ Βλάχου