ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Για ευχές στον Πατριάρχη!
Στην Κωνσταντινούπολη, όπου παραβρέθηκε στα «ονομαστήρια» του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος. Εξ’ ου  και η απουσία του από την εκδήλωση για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ, η οποία προκάλεσε απορία. Κατά τα άλλα, ο χρόνος φαίνεται ότι άμβλυνε την «πικρία» του Πατριάρχη για την εκλογή του Μάξιμου στα Γιάννενα αντί του εκλεκτού του Αμφιλόχιου…
Ν.

Πινακίδα… διακοσμητική!
Πέρασε καιρός που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης ή καλύτερα τα… μερεμέτια στο παρκάκι της οδού Πουτέτση. Παρόλα αυτά, η παλιά πινακίδα που ήταν κάποτε στην είσοδό του και εν συνεχεία ξηλώθηκε παραμένει στον χώρο του Πάρκου, ακουμπισμένη σε μία άκρη ως… διακοσμητικό στοιχείο (φωτό)! Κάτι πρέπει να κάνει λοιπόν η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Ή θα την περιποιηθεί και θα την ξανατοποθετήσει στη θέση της ή θα την απομακρύνει οριστικά από το χώρο. Έτσι όπως είναι σήμερα, δεν εξυπηρετεί κάτι…
Κ.Α.

Μια θέση στο δημόσιο!
Ο κ. Βελόπουλος επιδείκνυε ένα κείμενο από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο οποίο αναφερόταν η τακτοποίηση σε δημόσια θέση της συντρόφου του πρωθυπουργού. Μετά την απόσπασή της από την Α/θμια Εκπαίδευση στο Πολυτεχνείο με σκοπό, όπως ακούσαμε, να καταλάβει θέση επίκουρης καθηγήτριας χωρίς άλλες διαδικασίες τι άλλο να έκαναν; Όποιος ξέρει ας πληροφορήσει και εμάς για να ξέρουμε τι κάνουν πίσω από την πλάτη αυτού του λαού για τον οποίο επιφυλάσσουν μεγάλη τύχη! Ήδη ένας μεγάλος αριθμός οικογενειών δεν έχει ούτε έναν εργαζόμενο και η πολιτική τάξη για μια φορά ακόμη φροντίζει τα του οίκου της και μόνον αυτά.
ΜΑΤ

Aληθεύει η πληροφορία;
Κάθε χρόνο ανεβάζουν το ποσοστό των τουριστών που φθάνουν στην Ελλάδα. Η πληροφορία ότι ανάμεσα σ’ αυτούς που αφικνούνται στη χώρα μας για λίγες μέρες είναι και οι 500.000 Έλληνες που σκορπίστηκαν σε άλλες χώρες για να βρουν δουλειά και έρχονται λίγες μέρες το χρόνο για να επισκεφθούν τους δικούς τους, καθώς και οι χιλιάδες εργαζόμενοι από χρόνια στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους και όσοι κάνουν σπουδές στο εξωτερικό ψάχνοντας για καλύτερο επίπεδο σπουδών αφού στην Ελλάδα είναι υπό διωγμό τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Όλοι αυτοί μπορεί να αφικνούνται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ή στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλα αεροδρόμια με τσάρτερ αλλά φιλοξενούνται στα σπίτια τους…
Θ.

Την θέλουν;

Με τη «σειρά» πήρε από προχθές βράδυ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας για  να «απολογηθεί» για την λεωφόρο Νιάρχου. Κάθε εμφάνισή του πείθει όλο και περισσότερους πως όταν λένε «θέλουμε την οδό Νιάρχου», με τα «ναι μεν αλλά» που προσθέτουν στην ουσία την... εξορκίζουν!
Α.

Τιμητικό δίπλωμα…
Σε ειδική εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του δραστήριου προέδρου της Λευτέρη Τζόκα, βραβεύτηκαν μέλη της, κληρικοί και ιεροψάλτες με ενδιαφέρον λογοτεχνικό έργο, αλλά και με προσφορά στην Εκκλησία. Μεταξύ άλλων, απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα και στον Θεσπρωτό πρεσβύτερο - θεολόγο π. Ηλία Μάκο. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Απ. Φορλίδας, ενώ μίλησε και ο θεολόγος - εκπαιδευτικός Παν. Χαραλαμπόπουλος. Σκοπός της απονομής των διπλωμάτων σε κληρικούς και ιεροψάλτες ήταν να καταδειχθεί πως το ανθρώπινο δυναμικό της Εκκλησίας δεν είναι αποκομμένο από τις πνευματικές ζυμώσεις της εποχής και συμβάλλει, καθένας με τις δυνάμεις του, να εμφανιστεί νέο ήθος στην κοινωνία με τη δράση της Εκκλησίας.  
Α.

* * *

Άφαντο το εναλλακτικό…
Πάμε απ’ το κακό στο χειρότερο. Όλοι το γνωρίζουν και οι πολίτες το βιώνουν στην καθημερινότητά τους! Και αυτή η καθημερινότητα θα γίνεται διαρκώς χειρότερη. Δεν φαίνεται κάτι καλύτερο για αύριο, δεν σχεδιάζεται τίποτε αισιόδοξο για το εγγύς αλλά και το απώτερο μέλλον. Όλα μαύρα κι άραχνα. Είναι δυνατό κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ξένοι και αποδέχονται οι 153 να υπάρξει ελπίδα; Δεν φθάσαμε ακόμη στην ολοκλήρωση κάποιου συγκεκριμένου σχεδίου. Λίγο-λίγο μας χορηγούν το φάρμακο της υποτιθέμενης ανάρρωσής μας αλλά ο ασθενής είναι ακόμη στην εντατική. Δεν μας έδωσαν τα κατάλληλα φάρμακα ή αυτά που μας τα πρόσφεραν με δόσεις ήταν ληγμένα; Είναι αδύνατο να μη ξέρουν εκείνοι που δίνουν τις εντολές ότι απέτυχε η θεραπεία.

Ήταν λάθος η θεραπεία;
Ήταν λάθος η θεραπεία που επέλεξαν για μας ή όλα είναι τόσο μελετημένα που δεν χωράνε καμία αμφιβολία; Όπου υπήρξαν τέτοιες παρεμβάσεις  οι λαοί βασανίστηκαν και έγιναν φτωχότεροι ενώ υπήρξαν και εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και βγήκαν πλουσιότεροι. Για τους Έλληνες πιο μοντέλο επέλεξαν; Να μας βγάλουν από την υποτιθέμενη κρίση ή να μας βάλουν πιο βαθειά σ’ αυτή ώστε να αρπάξουν κάθε πολύτιμο αγαθό που έχει αυτή η χώρα; Έχουμε τόσα δείγματα που μας προβληματίζουν αλλά κρατάμε και μια επιφύλαξη μήπως οι δικοί μας που δέχονται αυτές τις εντολές μπορούσαν να αλλάξουν το μίγμα πολιτικής και να βάλουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης αφού μόνο μέσα απ’ αυτή μπορούμε να ορθοποδήσουμε.

Αύξηση διοδίων…
Η εκμετάλλευση των διοδίων από τους δανειστές είναι και αυτό μια υποχρέωσή μας; Πάνω από τριάντα διόδια ετοιμάζονται να βάλουν στην Εγνατία. Θα γίνει σιγά-σιγά απαγορευτική η χρήση της. Δεν προλάβαμε να τη χαρούμε και μας βάζουν εμπόδια για να τη χρησιμοποιούμε. Λέτε να επιλέγουμε πάλι τον παλιό δρόμο; Κάπως έτσι έγινε και με τη γέφυρα στο Ρίο που ακόμη λόγω κόστους μεταφέρονται οχήματα με τα καράβια. Και να είχαμε τη βεβαιότητα ότι αυτοί που θα εισπράττουν τα διόδια θα συντηρούν σωστά και την Εγνατία! Πολύ αμφιβάλλω. Δεν θα είναι διατεθειμένοι να ξοδεύουν πόρους. Όποιος κατάλαβε γιατί έγινε μνημονιακή υποχρέωση η αύξηση του αριθμού των διοδίων ας μας το πει και εμάς.

Απόψε… αυτοσχεδιάζουμε!
Ένας χαρισματικός συγγραφέας ισχυρίστηκε ότι ακόμη και  ο Πιραντέλο  θα ζήλευε τη νέα θεατρική παράσταση που ανεβάζει η κυβέρνηση! Δεν ξέρω έτσι χαλαρός που δείχνει ο πρωθυπουργός αν αντιλαμβάνεται τι  κάνει στη χώρα και το λαό της. Πάντως, χωρίς να θέλουμε να τον υποτιμήσουμε, σχέδιο από την ελληνική πλευρά δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Αυτή η αντίληψη, προχωράμε με το βλέποντας και κάνοντας δεν οδηγεί πουθενά ή μάλλον διευκολύνει εκείνους που έχουν μακροπρόθεσμα  σχέδια σε βάρος της Ελλάδας. Όσο για τον Αλέξη που καμαρώνει στην κεντρική καρέκλα έχοντας γύρω του ένα σωρό σκαμπό βολεμένων, θα τα οικειοποιούνται για όσο μεγαλύτερο διάστημα τα καταφέρουν.
Θεανώ Βλάχου