ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Κλήση στον… Ανθρακίτη!
Άλλο και τούτο! Όπως μας είπαν, αστυνομικοί του Τμήματος Περιφέρειας Ιωαννίνων επισκέφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες κι έκοψαν δύο «τσουχτερές» κλήσεις σε μόνιμο κάτοικο του Ανθρακίτη Ζαγορίου, επειδή… παρκάρει τα δύο οχήματά του σε μία άκρη της πλακόστρωτης άνω πλατείας του χωριού, μπροστά στο σπίτι του! Αυτό έγινε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μετά από καταγγελία και παρά το γεγονός ότι στο σπίτι του εν λόγω υπάρχει άνθρωπος με μεγάλη αναπηρία! Σαφώς και είναι παράβαση να σταθμεύεις πάνω σε πλατεία, αλλά, ρε παιδιά, για τον Ανθρακίτη μιλάμε, που επί δέκα μήνες το χρόνο απομένει με έξι – επτά μόνιμους κατοίκους, όχι για την κεντρική πλατεία στα Γιάννενα! Τουλάχιστον, ας του έκαναν μια σύσταση του ανθρώπου να μετακινήσει τα Ι.Χ., τι τις ήθελαν τις κλήσεις. Τόσος… ζήλος πια!
Κ.Α.

Πολεοδομία στον Κατσικά...
Το έχει η μοίρα του Κατσικά, έδρας του πρώην Δήμου Παμβώτιδος, να είναι και φέτος στο επίκεντρο. Από τη μια, είναι η δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων που μας απασχολεί όλους εδώ και καιρό και καθώς φαίνεται θα είναι ένα από τα επίμαχα ζητήματα και στο μέλλον. Από την άλλη, είναι η συζήτηση για τη μεταφορά της Πολεοδομίας στο πρώην Δημαρχείο Παμβώτιδος. Υπέρ του να μετακομίσουν προσωρινά οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών στον Κατσικά τίθενται τόσο ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Βίνης, που θεωρεί το κτίριο λειτουργικό και ασφαλές. Για να δούμε τι θα γίνει. Πάντως, το κτίριο που στεγάζεται  σήμερα η υπηρεσία δεν είναι και το πιο κατάλληλο...
Ν.Γ.

Με κοινή καταγωγή…
Επισκέψεις κάθε χρόνο ανταλλάσσουν οι κάτοικοι ενός χωριού της Θεσπρωτίας κι ενός των Ιωαννίνων, οι οποίοι έχουν κοινή προέλευση. Πρόκειται για χωριά που βρίσκονται στην ελληνοαλβανική μεθόριο, τη Γλούστα Φιλιατών και το Μαυρονόρος Πωγωνίου. Πριν 150 ακριβώς χρόνια, το 1866, οικογένειες από τη Γλούστα (σημερινό Κεφαλοχώρι) και τους γύρω συνοικισμούς εξαιτίας των Τούρκων αγάδων, εγκατέλειψαν τον τόπο τους και εγκαταστάθηκαν στο Μαυρονόρος. Οι επαφές των κατοίκων τακτικές τους καλοκαιρινούς μήνες, που επιστρέφουν και οι απόδημοι. Φέτος, που είναι και επετειακό έτος, αντιπροσωπεία από Μαυρονορίτες  επισκέφτηκε τη Γλούστα. Σε ανταπόδοση αυτής της επίσκεψης, αντιπροσωπεία Γλουστινών βρέθηκε στο Μαυρονόρος. Εκεί εορτάστηκε το αντάμωμα με τραπέζι, παραδοσιακή μουσική και χορό.
H.M.
Συμβαίνει στ’ αλήθεια;
Ακούσαμε ότι η ΔΕΗ επιχορηγεί το ταμείο των εργαζομένων της με 500 εκατ. το χρόνο που είναι το μισό της αξίας της, αν την πουλήσουν. Μήπως θα μπορούσε κάποιος από μέσα να μας δώσει αξιόπιστα στοιχεία;  Όσο για τους μεγαλοσυνδικαλιστές, πόσα χρόνια έχουν να δουλέψουν στο πόστο τους; Ανεβαίνει κάποιος απ’ αυτούς στους στύλους της ΔΕΗ για να διορθώσει το σύστημα ύστερα από καιρικές καταστροφές; Το «δουλέψτε εσείς για να αγωνιζόμαστε εμείς για τα δικαιώματά σας» μάλλον είναι προκλητικό. Μήπως και εδώ θα ‘πρεπε να μπαίνουν περιορισμοί σε μία ή δύο θητείες στο συνδικάτο και μετά επιστροφή πάλι στη δουλειά;
Θ.

Σπασμένες πλάκες…

Από τη μία πλευρά του δρόμου, αυτή προς το διοικητήριο της Περιφέρειας, η Κεντρική Πλατεία αναπλάθεται και γίνεται πραγματικά πολύ καλή δουλειά. Από την άλλη μεριά, αυτή της κυρίως Πλατείας, το δάπεδο έχει υποστεί μεγάλη «κακοποίηση» και τα σημάδια της φθοράς είναι ορατά απ’ όλους. Κάποια στιγμή λοιπόν πρέπει να αντικατασταθούν –ξανά- οι σπασμένες πλάκες γιατί η εικόνα τους προκαλεί θλίψη. Αν και όταν φιλοξενούνται μεγάλες εκδηλώσεις στην Πλατεία, με το κάρφωμα στύλων στο δάπεδο πάλι τα ίδια έχουμε…
Κ.Α.

Περίεργη καθυστέρηση…
Περίεργη η καθυστέρηση εκλογής για μία θέση αναπληρωτή καθηγητή στην ιατρική. Πέρασαν κάποια χρόνια από την άγονη αρχική διαδικασία! Κάτι ακούσαμε για μια γνωμοδότηση που δεν έρχονταν! Όταν επιτέλους ορίστηκε η εκλογή για συγκεκριμένη ημερομηνία πάλι την ανέβαλαν! Υπάρχουν διοικητικές ευθύνες; Είχαν ειδοποιήσει τους αναπληρωματικούς εκλέκτορες; Κι αν δεν το έκαναν, ποιες είναι οι συνέπειες για τους υπευθύνους της νέας καθυστέρησης;  Δεν έχει σημασία ποιος θα εκλεγεί. Σημασία έχει να εκλεγεί ο καλύτερος. Έχουμε ανάγκη από την αξιοκρατία παντού. Γιατί οι πάσης φύσεως μεθοδεύσεις στερούν το Δημόσιο τομέα γενικά από τους αρίστους! Έτσι, τελικά,  επικρατούν οι μετριότητες παντού, αναπαράγοντας πάλι τους μετρίους…
ΜΑΤ

* * *

Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί...
Ο Σόιμπλε που χαράζει την πορεία των ευρωπαϊκών χωρών και έχει τη δύναμη να επιβάλει  τις απόψεις του- τουλάχιστον μέχρι σήμερα- ζήτησε από όλες τις χώρες να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Και αμέσως μετά μίλησε για πλεονάσματα ώστε να είναι σίγουρος ότι δεν θα υπάρχουν ελλείμματα. Πανηγύρισε η κυβέρνηση Σαμαρά όταν μας είπε ότι πέτυχε το στόχο. Αυτός ο στόχος όμως, έκρυβε μέσα του μεγάλες υστερήσεις. Υστέρηση στις επιχορηγήσεις για την υγεία, υστέρηση στις δαπάνες για την παιδεία, υστέρηση στην προσφορά υπηρεσιών σε κάθε δομή του κράτους που έχει σχέση με την όλη λειτουργία του. Δηλαδή, για να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς θα μειώνουν τις  δαπάνες στους κοινωνικούς  τομείς αλλά θα  παραβλέπουν  τις άλλες σπατάλες;

Για πόσα χρόνια ακόμη;
Από τη μια μας βομβαρδίζουν με πληροφορίες για πτώχευση της Ελλάδας και από την άλλη δεν λένε κουβέντα για τα χρέη της Ιταλίας ή της Γαλλίας! Μας επέβαλαν τις μειώσεις πόρων για τη λειτουργία όλων των δομών του κράτους. Και αυτή η μείωση δεν είπαν για πόσα χρόνια θα είναι στην προτεραιότητά τους. Γιατί είναι γνωστό ότι χωρίς πόρους έργο δεν θα μπορεί να προσφέρει καμία κρατική υπηρεσία. Φταίνε οι σχεδιασμοί του Σόιμπλε που δημιουργούν αποτυχημένες πρακτικές ή φταίνε οι δικοί μας που κλείνουν τα μάτια και δεν φέρνουν περισσότερους πόρους στα ταμεία του κράτους; Και γιατί η ΕΚΤ δεν μας δανείζει απ’ ευθείας χωρίς επιτόκιο όπως κάνει για τη Γερμανία; Οι μεσάζοντες τι χρειάζονται; Αυτά ποιοι τα σχεδιάζουν και γιατί αντιμετωπίζεται διαφορετικά η κάθε χώρα;

Χρέη έχουν όλες!
Το πώς σχεδίασαν αυτό το οικονομικό σύστημα εμείς δεν είμαστε σε θέση να το αντιληφθούμε! Αυτά τα χρέη που έχουν όλες οι χώρες είτε προς κάποιους επενδυτές, που πλουτίζουν με αυτό τον τρόπο, είτε η μία προς την άλλη πού θα τις οδηγήσουν; Δεν υπάρχει σήμερα καμία χώρα που να μη έχει χρέη. Ακόμη και πολύ δυνατές οικονομίες οφείλουν κάποια τρισεκατομμύρια! Όμως, γιατί δεν φρόντισαν αμέσως μετά τη δημιουργία της ΟΝΕ να βάλουν σε μια τάξη πρώτα τα οικονομικά της Ευρώπης και μετά της κάθε χώρας χωριστά; Το ότι σπαταλούσαν πόρους για την όλη λειτουργία των οργάνων της Ε.Ε. αυτό ήταν γνωστό από παλιά! Μάλιστα, σκορπίζονταν ευρωπαϊκοί πόροι χωρίς κανένα έλεγχο και όταν αντιλαμβάνονταν ότι υπήρχε κακοδιαχείριση απλά άρχιζαν τα πρόστιμα…

Δεν οδηγούν πουθενά!..
Όλες αυτές οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα στην Ε.Ε. αλλά και τα μέτρα που επιβλήθηκαν μετά την κρίση το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι η φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Ριζικές λύσεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Και όσο αυτοί επιμένουν στις μεθόδους που αποδεικνύονται αναποτελεσματικές τα προβλήματα θα διογκώνονται, οι χώρες θα βρίσκονται σε διαρκείς συγκρούσεις και οι λαοί θα ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας και της φτώχειας. Και στην Ελλάδα όποιες αποφάσεις κι αν παρθούν και σήμερα και αύριο το πρόβλημα έχει ριζώσει τόσο βαθιά που θα είναι δύσκολο μέχρι ακατόρθωτο να το ξεπεράσουμε…
Θεανώ Βλάχου