ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Πρώτα τα απλά!
Mέχρι να καταλήξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στα μέτρα και στα έργα που απαιτούνται για να σωθεί η Παμβώτιδα και ώσπου να δρομολογηθούν αυτά, η στήλη προτείνει να ξεκινήσουμε από κάτι πολύ απλό κι εύκολο, ιδιαίτερα σημαντικό όμως. Η Περιφέρεια ή ο Δήμος θα διαθέτουν σίγουρα ένα μηχάνημα που να μπορεί να συλλέγει τα σκουπίδια και τη βρωμιά απ’ την επιφάνεια της λίμνης. Ας το βάζουν λοιπόν, έστω μια φορά την εβδομάδα, να καθαρίζει στην Παραλίμνιο, από τον Μάτσικα μέχρι το Πάρκο Κατσάρη. Έτσι, Γιαννιώτες και επισκέπτες δε θα αντικρίζουν εικόνες όπως αυτή της φωτογραφίας που προκαλούν αηδία! Αν δεν υπάρχει μηχάνημα κι ένας υπάλληλος με μεγάλη απόχη μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά!
Κ.Α.
Δεν κακοποιούμε!..
Συνδέει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν την  δική τους πρόσφατη πρόκληση στο θέμα της Αγίας Σοφίας, με τις θρησκευτικές ελευθερίες των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης. Ποιος τους εμποδίζει να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα; Όμως η Αγία Σοφία δεν είναι χώρος λατρείας για κανένα εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένα μνημείο πολιτισμού! Εκεί δεν πήγε ο Πατριάρχης να λειτουργήσει, ούτε να κάνει χαιρετισμούς! Το μνημείο αυτό το επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες που φέρνουν πάμπολλα έσοδα στο τουρκικό κράτος το οποίο δεν δίνει μερίδιο στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο! Όσο για εμάς τους Γιαννιώτες, δεν κακοποιήσαμε τα τεμένη της πόλης μας. Το ένα είναι Δημοτικό Μουσείο και το άλλο είναι άριστα συντηρημένο. Και ας μην ξεχνάμε ότι στον ίδιο χώρο ήταν ο πρώτος Μητροπολιτικός ναός των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ…
Θ.
Σωστά σκέφτηκαν…
Ορθή η απόφαση του Γρηγόρη Γκίκα και της υπόλοιπης Διοίκησης του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων να τοποθετήσουν στον σταθμό του στη Γ. Παπανδρέου εξωτερικό απινιδωτή. Και πολύς κόσμος βρίσκεται καθημερινά στον σταθμό του ΚΤΕΛ, οπότε ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται και η γειτονιά ευρύτερα είναι πια πυκνοκατοικημένη! Στη χρήση του, λέει, θα εκπαιδευτούν τέσσερις υπάλληλοι του ΚΤΕΛ, άρα πάντα θα υπάρχει στον χώρο κάποιος που να ξέρει τι πρέπει να κάνει. Μπράβο για την πρωτοβουλία...
Α.
Ένας λιγότερος…
Έφυγε ο Δημήτρης Νάστος από Αντιδήμαρχος, όπως έγραφε χθες η στήλη και ορίστηκε τελικά Εντεταλμένος Σύμβουλος με τα ίδια σχεδόν καθήκοντα, δηλαδή την εποπτεία του τμήματος Συντηρήσεων Έργων και Πολιτικής Προστασίας και την ευθύνη για τις δημοτικές υπηρεσίες του Μπιζανίου. Όσον αφορά στις υπόλοιπες αρμοδιότητες ευθύνης για την Δ.Ε. Μπιζανίου, αυτές μεταβιβάστηκαν στον Αντιδήμαρχο Γιώργο Βίνη! Συμπέρασμα: Δεν ορίζεται νέος Αντιδήμαρχος, άρα ο Δήμος θα πορευτεί στο εξής με έναν λιγότερο. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό!..
Κ.Α.

Για την καθαριότητα…
Έβγαλε ανακοίνωση ο Δήμος μας στην οποία ζητάει τη συνεργασία των πολιτών για να έχουμε μια πόλη καθαρή. Όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς συνεργασία δεν θα αποκτήσουμε ποτέ αυτό που οι περισσότεροι θέλουμε. Ούτε ο Δήμος μόνος του μπορεί να το επιτύχει ούτε οι πολίτες μπορούν να δουν την πόλη τους καθαρή αν οι υπηρεσίες του Δήμου δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Υπάρχει όμως το αγκάθι της αδιαφορίας πολλών συμπολιτών μας. Και για να αλλάξουν οι νοοτροπίες χρειάζεται δουλειά από όλους μας. Ενημερωτικά SPOT από τα τοπικά ΜΜΕ, φυλλάδια, συμμετοχή των μαθητών, των συλλόγων και των ευαισθητοποιημένων τοπικών ομάδων. Και τέλος τα πρόστιμα… Η καθαριότητα της πόλης μας αφορά όλους και όλοι μαζί μπορούμε να την επιτύχουμε.
ΜΑΤ

Μόνο ο Ν.Ο.Ι. «τρέχει»!

Δεν ξέρουμε αν και πότε η ΓΓΑ υλοποιήσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν στους τέσσερις Γιαννιώτες κυβερνητικούς βουλευτές για παρεμβάσεις στις κωπηλατικές εγκαταστάσεις του ΕΑΝΚΙ. Το σίγουρο είναι ότι σε ένα μήνα περίπου θα διεξαχθούν στα Γιάννενα αγώνες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας και για να μη γίνουμε ως πόλη ρεζίλι, εκείνος που… τρέχει είναι ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων και ειδικά ο Πρόεδρός του Χρήστος Αλεξίου, προκειμένου να συμμαζευτεί ο Πύργος – «αχούρι» και να επισκευαστεί ο στίβος της λίμνης. Μόνος συμπαραστάτης του Ν.Ο.Ι. στην προσπάθεια αυτή είναι μέχρι στιγμής ο Δήμος Ιωαννιτών. Κανένας άλλος!..
Κ.Α.

* * *

Ένα χρόνο μετά…
Όλη την περσινή άνοιξη και μέχρι το Καλοκαίρι ξόρκιζαν «τη δόση μας»! Δεν ήθελαν να ακούσουν κουβέντα γι αυτό το θέμα και παρίσταναν τους νταήδες. Μέχρι που έσκυψαν το κεφάλι και τα δέχθηκαν όλα. Ακόμη και τα πιο απεχθή και επώδυνα μέτρα! Και φέτος, ενώ μπαίνουμε στο Καλοκαίρι του 2016 παρακαλούν όρθιοι και γονατιστοί και δίνουν τα πάντα προκειμένου να πάρουν τη δόση των 7,2 δις, για να δώσουν πρώτα τα χρωστούμενα στους δανειστές. Πάντα έτσι γινόταν. Να δείτε που και αυτή η δόση θα έρθει έγκαιρα και όταν μας χρειάζεται για να πληρώσουμε τους ξένους… Όσο για τα οικονομικά προβλήματα του ΕΟΠΥΥ κλπ., ας έχουν υπομονή. Κάποτε θα πάρουν … το χαρτζιλίκι τους.

Aς ξεχάσουμε πρώτα!
Και μόνο που ανέφερε τη λέξη «δημοψήφισμα», ένα χρόνο μετά το περσυνό φιάσκο, η κ. Γεροβασίλη άναψαν τα λαμπάκια μας! Αυτή τη λέξη καλά θα κάνουν να μη μας την υπενθυμίζουν. Εκείνο το ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ με πρωτοβουλία του Τσίπρα δεν ξεχνιέται εύκολα… Θα μου πεις, αυτοί πιστεύουν ότι οι Έλληνες είναι ξεχασιάρηδες και δεν διδάσκονται από όσα παθαίνουν. Όσο για το δημοψήφισμα με ερώτημα την αναθεώρηση του συντάγματος αυτό μοιάζει με ανέκδοτο. Δική της άποψη εξέφρασε η κ. Γεροβασίλη ή καθ’ υπόδειξη των άλλων; Βλέπεις, δεν φημίζονται για την υπευθυνότητά τους εκείνοι που βρίσκονται κοντά στον Τσίπρα. Αλλά τους ικανούς δεν τους πολυπροτιμούν οι αρχηγοί των κομμάτων…

Ξέρει ο Κουρουμπλής;
Αλλάζει τον εκλογικό νόμο ο Κουρουμπλής! Ήταν μαθημένος από τις πασοκικές πρακτικές που όταν ένιωθαν ότι έχαναν τις εκλογές έβγαζαν και ένα καινούργιο νόμο που τους βόλευε. Μας εξήγησε ότι δεν μπορεί να εισηγηθεί την καθαρή απλή αναλογική γιατί δεν θα κυβερνιέται η χώρα! Και πριν αλέκτωρ φωνήσει ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι θα ψηφίσουν απλή αναλογική! Άντε να βγάλεις συμπέρασμα. Ο Κουρουμπλής κάτι ανέφερε και για μείωση των βουλευτών στους 200 αλλά με μεγάλη επιφύλαξη! Για να δούμε αυτή την άποψη θα την υποστηρίξει κάποια πτέρυγα της Βουλής; Ακόμη και 150 αρκούν για να νομοθετούν. Οι περισσότεροι έχουν μεγάλο κόστος και πλήρη ασυνεννοησία… Οι λιγότεροι μπορούν, ίσως, να βρουν καλύτερο επίπεδο συνεργασίας.

Νέοι όροι…
Το «συριζαϊσμό» ταυτίζουν κάποιοι με το «φαρισαϊσμό»! Νέες συνήθειες, νέα στάση, νέο λεξιλόγιο, μεγάλη ασυνέπεια, μεγάλη μαχητικότητα για την υπεράσπιση των κεκτημένων τους, τα λόγια απέχουν από τις πράξεις και με την παρουσία τους προκαλούν αφού τίποτε απ’ όσα διακηρύττουν δεν τα εφαρμόζουν. Τα λένε για εμάς τους άλλους και όχι για τους ίδιους. Και νομίζουν ότι έχουν απέναντί τους κουτορνίθια που τους πιστεύουν. Έχασαν εδώ και πολύ καιρό την αξιοπιστία τους. Κι αν ακόμη θελήσουν να αλλάξουν στάση το έχασαν το τρένο και το επόμενο δεν θα έρθει…. Όσο για τον εθνικολαϊκιστή συνεταίρο, όσες φορές κι αν παραιτηθεί, αυτή την καρέκλα θα την κρατάει με τα δόντια…
Θεανώ Βλάχου