ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Ζούγκλα η Βρυσούλα!
Αύριο μπαίνει ο Ιούνιος και δυστυχώς «τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου»! Σε ζούγκλα έχει μετατραπεί η περιοχή της Βρυσούλας από τα άκοπα αγριόχορτα που κοντεύουν να φτάσουν τα δέντρα! Οι κάτοικοι έχουν ήδη «ενοχλήσει» τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, αλλά ακόμη  ούτε φωνή, ούτε ακρόαση!
Η φωτογραφία είναι από την πλατεία Αριστοτέλους, ανάμεσα από τις οδούς Αγ. Παρασκευής και Σπετσών, με τους περιοίκους να ανησυχούν για εμφάνιση φιδιών, όπως είχε γίνει πέρυσι. «Είναι αδιανόητο να μην μπορούμε να αφήνουμε τα παιδιά μας να παίξουν ανέμελα στη γειτονιά», ανέφερε στην στήλη αγανακτισμένος κάτοικος.
Οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει σύντομα να πιάσουν δουλειά και να κόψουν όλα τα χορτάρια στις δημοτικές εκτάσεις, αλλά και να επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους ιδιοκτήτες δεν προχωρήσουν στον καθαρισμό των δικών τους. Έφτασε το καλοκαίρι και οι κίνδυνος είτε για εκδήλωση πυρκαγιάς, είτε για εμφάνιση φιδιών είναι πλέον ορατός.
Ε.
Ποια τα καθήκοντα;
Τελευταία ξαναζούμε παλιές καλές μέρες με την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας. Νεαροί και νεαρές «περιπολούν» στην κεντρική πλατεία, σε μια πόλη που βασιλεύει η αναρχία, που και αυτές ακόμη οι λίγες υποδομές τείνουν τελευταία να υποβαθμιστούν και να πέσουν σε... ανυποληψία. Με τι να πρωτοαπασχοληθούν αυτοί οι άνθρωποι; Με τις παραβάσεις τις ακούσιες των εποχουμένων, με τις ανύπαρκτες διαβάσεις πεζών και τους χώρους σταθμεύσεως τους ανύπαρκτους, με την καθαριότητα που δεν είναι ό,τι το καλύτερο για μια πόλη υποψήφια μέχρι προχθές για πολιτιστική πρωεύουσα της Ευρώπης! Δημοτική αστυνομία σημαίνει πριν απ’ όλα οργανωμένος Δήμος και προσφορά υπηρεσιών στον πολίτη, παρούσα δίπλα στον πολίτη, για ακρόαση παραπόνων, υποδείξων και συμπαράσταση προς αυτόν. Δύσκολα όμως αυτά να τ’ αντιληφθούν οι αρμόδιοι!
Β. Π. Κον.

Τα πλαστά και τα παράτυπα!
Απ’ όλα έχει ο μπακτσές! Και πλαστά πτυχία, που τα πλαστογράφησαν οι ενδιαφερόμενοι, και παράτυπα που εκδόθηκαν από ιδιωτικές σχολές που είχε λήξει η λειτουργία τους. Κάποτε είχαμε ακούσει ότι νοσηλευτές που τελείωναν τη σχολή 2ετούς φοίτησης στα Γιάννενα, και είχαν χαμηλό βαθμό, γράφονταν σε άλλη σχολή στην Ήπειρο που τους έδινε τίτλο με άριστα, αντί αμοιβής, κι έτσι έπαιρναν τη σειρά διορισμού από τους συμφοιτητές τους. Διαμαρτύρονταν τότε οι απόφοιτοι με τη χαμηλότερη βαθμολογία για τους  «μαϊμού αριστούχους», που τους έκλειναν το δρόμο, αλλά κανένας δεν τους άκουγε… Και οι υπογράφοντες τα πτυχία με το άριστα; Δεν θα έχουν συνέπειες; Τι τους λένε; Μπράβο;  Αν τώρα δεν ξεκαθαρίσει η κόπρος του Αυγεία, δεν έχουμε καμία ελπίδα..
Θ.

Εκεί τους κρύβουν;
Στα νησιά κρατάνε τους μετανάστες γι’ αυτό δεν αυξάνεται ο αριθμός τους στην υπόλοιπη χώρα. Μόνο στη Μυτιλήνη έχουν εγκλωβίσει 5.000 μετανάστες, δίνοντάς τους ένα χαρτί που γράφει «επ αόριστον» και αυτοί κάνουν διαμαρτυρίες στην παραλία,  εμποδίζοντας ντόπιους και τουρίστες να κινηθούν ελεύθερα, αφού δημιουργούν διαρκώς φασαρίες και η αστυνομία αναγκάζεται να παρεμβαίνει… Τώρα που τους μπήκε η ιδέα να τους εγκαταστήσουν στις βιομηχανικές περιοχές, δεν μένει παρά να... επενδύσουν τα χρήματά τους στις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτα ή περιήλθαν στις τράπεζες, λόγω χρεών… Τι άλλο θα δούμε σ’ αυτό τον τόπο! Πάντως όλα αλλάζουν προς το χειρότερο και μόνο ο Τσίπρας βρίσκεται στην καλή χαρά για τις επιτυχίες του…
ΜΑΤ

Αποδίδει η συνεργασία…

Όταν υπάρχει διάθεση για συνεργασία μεταξύ των φορέων, τότε τα αποτελέσματα μόνο θετικά μπορεί να είναι! Μάλιστα όταν πρόκειται για θέματα προστασίας περιβάλλοντος, τότε η όποια συνεργασία αποκτά και μεγαλύτερη αξία. Στη συντονισμένη επιτήρηση που πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη των Πηγών Αώου πριν λίγες μέρες, με τη συμμετοχή αστυνομικών του Τμήματος Μετσόβου, θηροφυλάκων της 5ης Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, του προσωπικού φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου & Βόρειας Πίνδου, αλλά και του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων, δεν παρατηρήθηκε κανένα περιστατικό λαθραλιείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμμορφώθηκαν οι παρανομούντες, αλλά  η έντονη δραστηριοποίηση το τελευταίο διάστημα Αστυνομίας, Θηροφυλακής και Φορέα έχει… κόψει την όρεξη σε πολλούς επιτήδειους, που κατά διαστήματα προβαίνουν σε παράνομες δραστηριότητες. Αξίζουν τα «μπράβο» σε όλους τους φορείς που συμβάλλουν στην προστασία της περιοχής.  
Α.

Συγκινητική πρωτοβουλία...
Με πρόταση και πρωτοβουλία του στρατηγού ε.α. Γεώργιου Γκορέζη αυτό το καλοκαίρι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα λάβουν χώρα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ηρωικά πεσόντος στην Κύπρο Γιαννιώτη Υπολοχαγού Γεωργίου Παπαλαμπρίδη, στην ομώνυμη Πλατεία στον Βοτανικό, όπου υπάρχει σήμερα αναμνηστική πλάκα. Ο Γ. Παπαλαμπρίδης, πατριώτης και αγωνιστής, έπεσε στην Κύπρο κατά την πρώτη εισβολή των Τούρκων του Αττίλα Ι. Έδωσε ηρωικό και άνισο αγώνα και άφησε την τελευταία του πνοή, μαχόμενος υπέρ βωμών και εστιών στον Πενταδάκτυλο. Με ιδιωτική πρωτοβουλία - έστω - η Πατρίς ευγνωμονούσα!..
Β. Π. Κον.

* * *

Με τις ευλογίες Τσίπρα…
Έπεσαν με τα μούτρα οι οικονομικοί εγκέφαλοι του ΔΝΤ, τα σαΐνια της Ευρώπης και οι σύμβουλοι και παρασύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης για να βρουν σίγουρους τρόπους απορρύθμισης της ελληνικής αγοράς. Και το πέτυχαν! Μπράβο τους. Λίγο ακόμη και δεν θα κινείται καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Όλα θα νεκρώσουν. Άντε να μείνουν οι καφετέριες και τα χαμηλού κόστους φαγάδικα. Λέτε να κάνουν πάρτυ στου Μαξίμου μετά την τελευταία απόφαση του γιουρογκρούπ; Πάντως η εικόνες των λουκέτων, η ανεργία, η ύφεση, η μετανάστευση επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες όλο και θα πληθαίνουν. Όσο για την αριστεροδεξιά κυβέρνηση που δεν είναι ούτε αριστερή ούτε δεξιά, θα εξακολουθεί να ψάχνει για προσανατολισμό αλλά πού να τον βρει;

Παντού επιτυχίες…
Ο τρόπος που παρουσιάζει την κατάσταση ο πρωθυπουργός είναι σαν να επαινεί τον εαυτό του για τις πολλές επιτυχίες που πέτυχε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Εμφανίζει το άσπρο, μαύρο. Και να μη βιώναμε από πρώτο χέρι την κατάσταση, θα προβληματιζόμαστε μήπως εμείς την παρερμηνεύουμε. Ακόμη και το χρέος κούρεψαν με το νου τους, άσχετα αν δεν έγινε κανένας λόγος γι’ αυτό και το παρέπεμψαν στα υπ’ όψη, μετά το 2018! Θα μου πεις είχαμε μία ελπίδα αν όχι για το κούρεμα τουλάχιστον για την επιμήκυνση και για τη μείωση του επιτοκίου προς το ΔΝΤ που δυστυχώς βρίσκεται ακόμη στο 5%, όταν το ευρωπαϊκό έπεσε στο 1% και τη Γερμανία τη δανείζουν με αρνητικό επιτόκιο, που σημαίνει ότι θα επιστρέψει λιγότερα χρήματα απ’ αυτά που παίρνει ως δάνεια.

Έχει τα σχέδιά του!
Δεν τόλμησαν να υποστηρίξουν την Ελλάδα οι άλλοι υπουργοί των Oικονομικών. Πού θα πάνε; Όταν ο Σόιμπλε τελειώσει με τους Έλληνες  θα έρθει και η σειρά τους! Και τότε θα λένε το στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα. Λέτε μόνο την Ελλάδα να θέλει να λυγίσει ο μέγας οικονομολόγος; Όλοι οι ευρωπαίοι συμπεριλαμβάνονται στα σχέδιά του. Λίγο πιο πέρα οι Γάλλοι, βγήκαν ήδη στους δρόμους για τα εργασιακά και στις Βρυξέλλες χιλιάδες πολίτες διαμαρτύρονται και γι’ αυτά που επιβάλουν στους Έλληνες! Και τελικά η απόφαση πάρθηκε σ’ ένα διάλειμμα ανάμεσα στο Σόιμπλε και σε άλλους δύο και την επέβαλαν έτσι όπως την ήθελαν σε όλο το γιούρογκρουπ κι ας είναι άτυπο όργανο. Όλες οι αποφάσεις είναι στον αέρα. Όσο για το ελληνικό χρέος, αυτό το παρέπεμψαν στις καλένδες.

Αυτό είναι θράσος
Κάποτε συζητούσε ο Γιώργος Παπανδρέου με την κ. Μέρκελ και της έθεσε το θέμα της μείωσης των ελληνικών δανείων, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει  και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Εκείνη του απάντησε ειρωνικά  «και εγώ θα ήθελα να μου χαρίσουν το μισό»! Δεν ξέρω τι της απάντησε ο τότε πρωθυπουργός, αλλά θα μπορούσε να την ειρωνευτεί και να της υπενθυμίσει ότι εκείνη και οι προκάτοχοί της …κούρεψαν μόνοι τους ολόκληρο το κατοχικό δάνειο που όφειλαν στους Έλληνες που το άρπαξαν τότε, αγνοώντας την κατάσταση στην οποία έφεραν τη χώρα και το λαό της.  Το να σου δίνουν μαθήματα και να σε ειρωνεύονται οι πλέον ασυνεπείς δεν το ανεχόμαστε…
Θεανώ Βλάχου