ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Πρότυπο εντιμότητας!..
Τον γύρο της χώρας έκανε η σπουδαία πράξη ενός Σύρου πρόσφυγα απ’ αυτούς που το τελευταίο διάστημα φιλοξενούνται στο κέντρο φιλοξενίας στο Τσεπέλοβο. Ο 22χρονος Ασίμ (φωτό) βρήκε πριν λίγες ημέρες στην άκρη του δρόμου, έξω από μία ταβέρνα, ένα πορτοφόλι και χωρίς δεύτερη σκέψη αναζήτησε τον άνθρωπο που το είχε χάσει! Μπήκε στην ταβέρνα, το παρέδωσε στον σερβιτόρο, εκείνος τηλεφώνησε στο Αστυνομικό Τμήμα Κήπων και από τις πιστωτικές κάρτες που βρέθηκαν στο πορτοφόλι εντοπίστηκε ο κάτοχός του, ένας επισκέπτης μοτοσικλετιστής! Ξέρετε τι ποσό περιείχε το πορτοφόλι; 3.000 ευρώ, σύμφωνα με το «Epiruspost»! Ένα μάθημα εντιμότητας για όλους μας αυτό…
Κ.Α.

Ανοιχτός ο περίδρομος!
Τυπικά ανοιχτός στο κοινό είναι ο περίδρομος, δηλαδή το περιμετρικό μονοπάτι πάνω στα τείχη του Κάστρου. Ωστόσο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων έχει φροντίσει να είναι κλειστή με καγκελόπορτα η είσοδος που οδηγεί σ’ αυτόν, δίπλα ακριβώς από την κεντρική Πύλη, γιατί ο περίδρομος είναι επικίνδυνος και ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται! Για να τον περπατήσει μια παρέα, λοιπόν, πρέπει πρώτα να επικοινωνεί και να έρχεται σε συνεννόηση με την Εφορεία…
Κ.Α.

Άφησε παρακαταθήκη!
Παρακαταθήκη στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού αποτελεί το κλινικό και ερευνητικό έργο του αείμνηστου Θεσπρωτού καθηγητή Iατρικής Χαραλ. Μπάτση. Αυτό τονίστηκε στην πρόσφατη ημερίδα στα Γιάννενα, με τη φροντίδα της Μονάδας Παθήσεων Μαστού του Πανεπιστημίου μας. Τη Μονάδα αυτή, τη «σημάδεψε» με την επιστημονικότητα και το ήθος του ο αξέχαστος καθηγητής, καθώς διατέλεσε επί σειρά ετών υπεύθυνός της και συνέβαλε, όπως σημειώθηκε, μέσα από το προσωπικό του ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση των συναδέλφων του, αλλά και σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, να την εξελίξει με βάση τα σύγχρονα δεδομένα.  Επιπλέον, με το χαρακτήρα του, που ήταν ήπιος και συνετός, βοήθησε συναισθηματικά και ψυχολογικά πολλές γυναίκες.
Η.Μ.

Μαθητές στο Ιτς Καλέ…

Καλός ο καιρός χθες το πρωί και αρκετά σχολεία των Ιωαννίνων ανηφόρισαν στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ στο Κάστρο, για να επισκεφθούν το Βυζαντινό Μουσείο και να δουν από κοντά τα υπόλοιπα μνημεία της (Φετιχιέ Τζαμί, πύργους κ.λ.π.). Απ’ τους καλύτερους χώρους για εκπαιδευτική εκδρομή το Ιτς Καλέ, το οποίο εκτός από ιστορία, διαθέτει και μια μοναδική θέα προς την πόλη και τη λίμνη, την οποία τα παιδιά έδειχναν να απολαμβάνουν ιδιαίτερα, όπως και τη σκιά απ’ τα επιβλητικά πεύκα (φωτό)!
Κ.Α.

Μία ωραία ιδέα…
Ομάδα καθηγητών από το Πανεπιστήμιό μας οργανώνει περιηγήσεις στα Γιάννενα. Πολύ ωραία ιδέα. Μαζί τους ένας αρχαιολόγος, ένας ιστορικός και ένας μηχανικός. Οι δύο πρώτοι θα έχουν να πουν πολλά και ενδιαφέροντα. Ο μηχανικός τι ακριβώς θα τους δείξει; Θα τους μιλήσει για το σχέδιο Δοξιάδη; Θα τους δείξει τα νέα κτήρια στο ιστορικό κέντρο; Θα δείξει τον τρόπο οικοδόμησης της πόλης αλλά και του ευρύτερου λεκανοπεδίου; Την αισθητική των κατοικιών; Τους φιδωτούς δρόμους και τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια; Θα τους πάει στις πολυκατοικίες με τους πολλούς ορόφους που έφθασαν εδώ ως μεταφορά συντελεστή από αλλού και φορτώθηκαν στις πολυκατοικίες πέρα και πάνω από το συντελεστή δόμησης; Είμαι περίεργος να ακούσω τι θα τους πει και αν θα μπορούν να επαινέσουν τις υπηρεσίες που έδιναν τις άδειες…
ΜΑΤ

* * *

Λύθηκε ο γρίφος;
Είχαμε ακούσει από το στόμα του Άδωνι - που είτε μας αρέσει είτε όχι ξέρει τα πάντα και τα παρουσιάζει με επιχειρήματα που δεν αποδέχονται αμφισβήτηση- ότι το χρέος της χώρας μας που ήταν 120% του ΑΕΠ όταν μπαίναμε στα μνημόνια ενώ το Γενάρη του ’15 αυξήθηκε στο 180% του ΑΕΠ, δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε το ΑΕΠ και γι’ αυτό δείχνει μεγαλύτερο. Άλλη άποψη δεν ακούσαμε. Όσο για το μετά το 2010  χρέος το αποπληρώναμε με το μισό επιτόκιο από εκείνο που δίναμε στα παλιά δάνεια. Θα φρόντιζαν, έλεγε  να αποπληρώνεται σε μεγαλύτερο χρόνο με δόσεις πολύ μικρότερες απ’ αυτές που μας επέβαλαν στα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Αυτά στην προ ΣΥΡΙΖΑ εποχή. Να δούμε τώρα πού θα καταλήξουν…

Έστησαν τη σκακιέρα!..
Όταν άλλοι αποφασίζουν για την τύχη των λαών και αυτοί έχουν μεγάλη εμπειρία στα… τυχερά παιγνίδια τότε η τύχη όλων μας, είτε το θέλουμε είτε όχι, βρίσκεται στα χέρια τους. Γιατί τα παιγνίδια των αγορών είναι ακαταλαβίστικα  και οι μαθητευόμενοι μάγοι που αναλαμβάνουν κάθε φορά να μας λύσουν τα προβλήματα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Κι όταν παλεύουν τα βουβάλια στο βάλτο την πληρώνουν τα βατράχια. Υπάρχουν τόσα οικονομικά συμφέροντα γύρω από τα παιγνίδια των αγορών που ό,τι και να κάνουμε, όσες αντιστάσεις κι αν προβάλουμε, όσους ζουρνάδες κι αν τους παίξουμε στο τέλος θα δικαιωθούν οι αγώνες των αγορών. Αυτές έχουν το πάνω χέρι στην κερδοσκοπία, αυτές κατέχουν τον πλούτο, αυτές αποφασίζουν για τα δικαιώματα και το επίπεδο της δικής μας ζωής.

Πειραματόζωο…
Κάποτε γινόταν λόγος για τα δάνεια που έπαιρνε η κυβέρνηση μετά το 2004 και τα στελέχη της απολογούμενα έλεγαν ότι έπαιρναν δάνεια προκειμένου να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις του κράτους από δάνεια που συνήψαν οι προκάτοχοί τους αλλά και για τα έξοδα των Ολυμπιακών αγώνων. Αυτό, τελικά, ήταν αλήθεια αλλά εμείς δεν το αξιολογήσαμε σωστά ίσως γιατί δεν θέλαμε να ερευνήσουμε την υπόθεση και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της χώρας μας. Και όταν έφθασε η κρίση των αγορών στην Ευρώπη πρώτα η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο. Οι αγορές υπερασπίστηκαν με κάθε τρόπο τα συμφέροντά τους, ενώ η Ελλάδα έσπευσε να υπογράψει μνημόνια προκειμένου να πάρει κι άλλα δάνεια…

Για να μη χάσουν…
Τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα μετά το 2010 τα εκχωρούσε όλα στους παλιούς δανειστές ώστε να μη χάσουν τις επενδύσεις τους. Μέριμνα για το λαό που πλήρωνε τη νύφη καμία. Αβάσταχτες οι απαιτήσεις του κράτους προς συγκεκριμένους πολίτες που τους φόρτωσαν το βάρος αυτής της κρίσης. Πρώτα τα συμφέροντα των επενδυτών! Όχι, βέβαια, των μικροομολογιούχων συμπατριωτών μας που έβαζαν κάτι στην άκρη  για μια ώρα ανάγκης! Αυτούς τους ρήμαξαν. Τους τα πήραν όλα. Όσο για τις αγορές, μη μου πείτε ότι έχουν ευαισθησίες ώστε να σκεφτούν και την ανθρωπιστική κρίση. Οι άνθρωποι είναι τα πιόνια που εξυπηρετούν τις επενδύσεις τους ιδιαίτερα όσες συμπεριλαμβάνονται στις  αποκρατικοποιήσεις.
Θεανώ Βλάχου