ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Έριξε και… χιόνι!
Βάλθηκε να μας… τρελάνει τελικά ο καιρός! Την προηγούμενη εβδομάδα ο υδράργυρος στα Γιάννενα «χάιδεψε» σχεδόν τους 30 βαθμούς, ενώ προχθές βράδυ έριξε χιόνι στα ορεινά του Νομού, όπως στο Μέτσοβο, χωρίς όμως να το στρώσει. Στη γειτονική Σαμαρίνα Γρεβενών πάντως η χιονόπτωση ήταν πυκνή και το χωριό άσπρισε για τα καλά (φωτό)! Όσο για τη θερμοκρασία, αυτή χειμώνα θυμίζει πιο πολύ, όχι άνοιξη, γι’ αυτό τζάκια και καλοριφέρ πήραν μπροστά ξανά στα σπίτια!
Ε.

Άφησαν τα κλαδέματα…
Περίπου δέκα μέρες πέρασαν από τότε που συνεργείο του Δήμου έκοψε φυτά και δεντράκια από τον τοίχο του Εθνικού Σταδίου που βρίσκεται από την πλευρά της  οδού Σταδίου και μέχρι χθες πολλά απ’ τα κλαδέματα παρέμεναν χάμω, διπλα σε κάδους απορριμμάτων (φωτό), αφού δεν πέρασε κανένας να τα μαζέψει, όπως κατήγγειλαν περίοικοι στον «Π.Λ.»! Είπαμε, να περιποιούνται το πράσινο αλλά να γίνεται ολοκληρωμένη δουλειά! Αλλιώς… ζήτω που καήκαμε!
Ε.

Πρόβα τζενεράλε…
Ήξερε ο Τσίπρας τι έκανε όταν ζήτησε από τον Νίκο Παππά να τα αφήσει όλα και να έρθει για να κυβερνήσουν την Ελλάδα! Και την κυβέρνησαν! Και μετά τα οχτώ κανάλια που θα τα κάνουν σε πρώτη φάση τέσσερα, ήρθε και η απεργία των δημοσιογράφων την ώρα που γίνονται στη Βουλή σημεία και τέρατα! Καμία ενημέρωση του λαού! Κανένα κανάλι δεν μεταδίδει ειδήσεις. Ακούσαμε έναν πολιτικό να επιχαίρει αναφερόμενος στην απεργία: «Καλύτερα, να γλιτώσουμε από την κριτική τους»! Κάτι ήξεραν σε κάποιες χώρες που φίμωναν την ελευθεροτυπία. Έκαναν ανενόχλητοι τη δουλειά τους. Την ίδια μέθοδο εφαρμόζει τώρα και ο Ερντογάν. Και εμείς λέτε να τα μάθουμε όλα αφού ψηφιστούν; Ετούτοι μας επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις ακόμη….Κάτι ξέρει η Ζωή!                
ΜΑΤ

Έμειναν οι χριστιανοί;
Πού βρίσκονται οι Χριστιανοί της Συρίας; Κάποιοι είπαν ότι έμειναν στον τόπο τους και αγωνίζονται για την πατρίδα τους. Δεν ξέρω πού βρίσκεται η αλήθεια και αν έρχονται και κάποιοι ως πρόσφυγες εδώ αλλά το ποσοστό τους πρέπει να είναι ελάχιστο! Και τώρα το ερώτημα παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρο: Γιατί αυτή τη χρονιά ξεσηκώθηκε ξαφνικά από τόσες χώρες ο μουσουλμανικός πληθυσμός; Οι χιλιάδες πολίτες που περνάνε από την Ελλάδα δεν προέρχονται όλοι από εμπόλεμες περιοχές κι ενώ ξέρουν ότι δεν καταγράφονται ως πρόσφυγες ούτε τους προσφέρεται άσυλο, γιατί βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές τους δημιουργώντας προβλήματα και στον Ελληνικό πληθυσμό που χειμάζεται από την οικονομική κρίση;
Θ.

Τα είπε με Κυριάκο!..

Τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη είχε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα με αφορμή το 10ο συνέδριο της παράταξης, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ιωαννίνων Σπύρος Βασιλείου (φωτό). Σίγουρα οι δύο τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα τρέχοντα κομματικά δρώμενα τόσο σε κεντρικό όσο, κυρίως και σε τοπικό επίπεδο, καθώς η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων είναι σε φάση «επανεκκίνησης» μετά την εκλογή του κ. Βασιλείου.
Ν.Γ.

Πάει... παντού!
Ακούραστος αποδεικνύεται ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος κατά την Εβδομάδα των Παθών πάει από ενορία σε ενορία για να τελέσει τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα πρωινά μπορεί να λειτουργεί σε ενορίες εντός του κέντρου της πόλης, τα απογεύματα όμως το πρόγραμμα περιέχει εξορμήσεις στα χωριά. Εκκλησοχώρι, Ελατοχώρι, Πολύγυρος,  Δραμεσιοί, Δαφνούλα, Γορίτσα και Άγιοι Ανάργυροι είναι μερικά από τα χωριά στα οποία ο Μητροπολίτης θα βρεθεί αυτές τις άγιες μέρες! Κι έπεται συνέχεια...
Ν.Γ.

* * *

Τα ίδια και χειρότερα!
1941: Κάποιοι φρόντισαν να διαλύσουν την οικονομία της Ελλάδας! Έπεσαν σαν τις ακρίδες και εξαφάνισαν την παραγωγή, με αγριότητα βασάνισαν και αποδεκάτισαν τον πληθυσμό, βομβάρδισαν ολόκληρα χωριά και άφησαν στο δρόμο τους κατοίκους και λίγο πριν αποχωρήσουν άρπαξαν ό,τι βρήκαν στην ΤτΕ ξεχνώντας να αποζημιώσουν τη χώρα που αφάνισαν, όπως προβλέπεται και παρέλειψαν να επιστρέψουν το δάνειο που υποχρέωσαν τον πληγωμένο λαό να τους δώσει. Τέτοια συμπεριφορά μόνο σε άγριους  λαούς θα μπορούσαμε να την αποδώσουμε. Κι όμως αυτοί που λειτούργησαν με τόση αγριότητα ήταν Ευρωπαίοι που καθοδηγήθηκαν από ένα διεστραμμένο ηγέτη...

Ούτε ανθρωπιά…
Ανάμεσα στους αφιονισμένους υπήρχαν και «άνθρωποι» που προσπάθησαν να βοηθήσουν το λαό που πέθαινε στους δρόμους από την πείνα. Αλλά στην πλειοψηφία τους είχαν τέτοιο μίσος εναντίον ενός λαού που δεν τους πείραξε, που προσπαθούσε να ζήσει και να προκόψει. Και όλα αυτά πήγαν πολύ πίσω αφού έπρεπε να ξεκινήσουμε πάλι απ’ την αρχή. Να στήσουμε τα νοικοκυριά μας, να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, να ανορθώσουμε τη χώρα που λεηλατήθηκε να ξαναβάλουμε τα θεμέλια της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και τότε σκόρπισαν οι Έλληνες ως εργάτες στη χώρα που ρήμαξε τις ζωές τους! Δούλεψαν πολύ σκληρά και στήριξαν τις οικογένειες που έμειναν πίσω. Ήταν τότε που τα παιδιά παραδόθηκαν στη φροντίδα των παππούδων και μεγάλωναν χωρίς γονείς.

Πρωτεργάτες φτωχοποίησης…
Αυτό που συμβαίνει έξι χρόνια στην Ελλάδα πόσο μοιάζει με εκείνη την εποχή; Πρωτεργάτες των αποφάσεων που φτωχοποιούν τον ίδιο λαό είναι σχεδόν οι ίδιοι κι αν δεν είναι τα ίδια πρόσωπα έχουν τις ίδιες ιδέες! Μεγάλη αναλγησία, καμία υποστήριξη για να λύσει η χώρα τα οικονομικά της προβλήματα που τα περισσότερα δημιουργήθηκαν από παρανομίες επιχειρηματιών που προέρχονται πάλι από το ίδιο περιβάλλον. Η απαίτησή τους να εξοπλίζεται σαν αστακός η Ελλάδα κι ας ήταν μέλος μιας ένωσης χωρών που θα προσέτρεχαν σε ώρα κινδύνου, είχε κίνητρα κερδοσκοπίας. Η μετανάστευση επιστημόνων που αυτή τη φορά τους παίρνουν έτοιμους για να απολαύσουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τους. Και αυτές θα τις στερηθεί ο τόπος τους!

Μέχρι που να γίνουν όλα ίδια;
Σε επιτροπή της Βουλής προσκλήθηκαν συγγραφείς και επιστήμονες που έγραψαν για την κατοχή. Ξανάφεραν στη μνήμη μας αυτά που θέλαμε να ξεχάσουμε! Και πολύ φοβάμαι πως αν δεν καταφέρουν με το τρίτο μνημόνιο να μας φέρουν εκεί που μας θέλουν έρχεται και το τέταρτο! Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Άτυπα όργανα, αποφασίζουν  για την τύχη του ελληνικού λαού. Ασχολούνται μόνο με τα νούμερα! Για τα πάθη του λαού δεν έχουν έγνοια. Και καμία συζήτηση για όσα μας οφείλουν. Πάλι σχεδιάζουν να μας επαναφέρουν στο επίπεδο που μας άφησαν τότε. Και πάλι την ιδιοκτησία πολεμούν. Κόκκινα και πράσινα δάνεια θα δοθούν στα «κοράκια» και με τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους απαξιώνουν πλήρως την ιδιοκτησία του Έλληνα για μια φορά ακόμη…
Θεανώ Βλάχου