ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Στρώμα ομίχλης!..
Αυτά… παθαίνει κανείς όταν ζει κοντά στο νερό, όπως εμείς εδώ, στα Γιάννενα! Το χειμώνα ζούμε κάμποσες ώρες κάθε πρωί κάτω από ένα ωραιότατο στρώμα ομίχλης η οποία συχνά… ξεχνάει να μας εγκαταλείψει ή το κάνει μετά τις 12 το μεσημέρι, όπως, για παράδειγμα, συνέβη χθες! Με βαμβάκι μοιάζει από ψηλά, απ’ την περιοχή της Μάζιας, η ομίχλη που καλύπτει καθημερινά το Λεκανοπέδιο (φωτό). Όσο για τον καιρό, η υγρασία και το «σκοτάδι» δεν έχουν καμία σχέση με τις ηλιόλουστες ημέρες του Δρίσκου, των Λιγκιάδων κ.λ.π.!
Κ.Α.
Καταγγελία για ΔΕΥΑΙ…
Μία ενδιαφέρουσα καταγγελία έκανε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Τασιούλας. Όπως είπε, η ΔΕΥΑΙ έκοψε το νερό σε κομμωτήριο της πόλης επειδή της χρωστάει από λογαριασμούς ένα ποσό λίγο πιο πάνω απ’ τα 300 ευρώ! Τα κομμωτήρια, υπενθύμισε, καταναλώνουν λόγω της φύσης της δουλειάς μεγάλες ποσότητες νερού και κατηγόρησε τη ΔΕΥΑΙ για αναλγησία. Δεν έχει άδικο, φυσικά. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου τις τσουχτερές τιμές που χρεώνει η επιχείρηση για το νερό στους δημότες!..
Κ.Α.

Τι τα θέλουμε;
Αποφάσισαν στον ΕΟΠΥΥ να μην αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους για τις τεχνητές οδοντοστοιχίες τους. Όχι πως έδιναν αρκετά χρήματα, αλλά έλεγαν πως συμμετείχαν. Θα μου πεις, αυτή τους η απόφαση έρχεται σε μια ώρα που δεν μπορεί ο ασφαλισμένος να αγοράσει κρέας. Τις σούπες μπορείς να τις καταπιείς και χωρίς δόντια..
Θ.

Επανέρχεται η καύση!
Επανέρχεται το θέμα της καύσης των νεκρών! Φεύγει συνάλλαγμα προς τη Βουλγαρία αλλά οι Έλληνες Δήμαρχοι δεν δίνουν τη λύση σε όσους επιθυμούν να καούν. Δεν θα είχαν και έσοδα; Σίγουρα θα είχαν. Δεν θα λύνονταν και τα τόσα προβλήματα που προκύπτουν κάθε φορά στα νεκροταφεία; Ποιος εμποδίζει αυτές τις εξελίξεις; Η ελεύθερη επιλογή της μετά θάνατον διάθεσης του σώματός μας είναι δική μας υπόθεση. Όποιος βάζει εμπόδια έχει τους λόγους του, που πάντως δεν είναι θέματα πίστης… Στη Δευτέρα Παρουσία ο Χριστός θα αναστήσει και εκείνους που αποτεφρώθηκαν στις πυρκαγιές και εκείνους που πνίγηκαν και δεν βρέθηκαν ποτέ. Οι άλλες ερμηνείες κρύβουν σκοπιμότητες.
ΜΑΤ

Περί «Τσιάμηδων»...
Η ονομασία "Τσιάμηδες-Τσάμηδες" δεν έχει καμία σχέση με τους Τουρκαλβανούς Μουσουλμάνους, που ζούσαν κάποτε στη Θεσπρωτία. Ο «Θύαμις» ποταμός (σήμερα Καλαμάς) κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής κυριαρχίας προφερόταν «Τσίαμις» λόγω της λατινικής γραφής, διότι το Ελληνικό (Θ) αντικαταστάθηκε με το Λατινικό (ΤΗ = ΤΣΙ). Οι κάτοικοι που διέμειναν περί τον ποταμό Θύαμι ονομάζονταν «Θυάμηδες» και με την λατινική γραφή έγιναν «Τσιάμηδες - Τσάμηδες». Ήταν τα γνήσια αρχαία Ελληνικά φύλα  και δεν έχουν καμία σχέση με τους Τουρκαλβανούς Μουσουλμάνους «Τσιάμηδες», που εποίκησαν την περιοχή κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.
Η.

Ένας κάδος ακόμα!

Η… ειδυλλιακή αυτή εικόνα στάλθηκε στη στήλη από την οδό Ασημακοπούλου κοντά στα Κάτω Μάρμαρα. Τέσσερις κάδοι στη σειρά αλλά τα σκουπίδια ξεχειλίζουν. Υπάρχει λύση για το πρόβλημα; Φυσικά! Να τοποθετήσει ο Δήμος έναν ακόμη κάδο απορριμμάτων, αφού προφανώς οι υπάρχοντες δεν επαρκούν! Απλά τα πράγματα…
Κ.Α.

* * *

Είμαστε όλοι Έλληνες!
Δεν ξέρω πόσο ικανοποιημένοι νιώθουμε από τη Δημοκρατία που μας προσφέρεται στην Ευρώπη. Η οικονομική κρίση οδήγησε σε αδιέξοδα τους ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα τους Έλληνες, που μάλλον δεν ένιωσαν ασφαλείς μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια αφού οι αρχές της αλληλεγγύης δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη. Μπορεί τα κινήματα των πολιτών να δραστηριοποιήθηκαν με  σύνθημα “είμαστε όλοι Έλληνες” αλλά εκείνοι που έχουν το πάνω χέρι στα όργανα της Ε.Ε αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων αφού δεν μπόρεσαν να ελέγξουν άμεσα τις επιπτώσεις της εισαγόμενης οικονομικής κρίσης. Έχει φτωχύνει η Ευρώπη από πολιτικό προσωπικό κύρους και γέμισε από λογιστές που κάνουν προσθαφαιρέσεις χωρίς να βλέπουν τους λαούς στα μάτια.

Θα πληρώσουμε...
Αυτή τη λογική των αριθμών θα την πληρώσουν οι λαοί! Ένα δείγμα αυτού του μοντέλου το είδαμε και το νιώσαμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των κρατών που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Ανυποχώρητοι εκείνοι που έχουν το πάνω χέρι στην Ευρώπη εξέταζαν τα νούμερα και έκλειναν τα μάτια και τ’ αυτιά στις αντιδράσεις των λαών. Η Δημοκρατία στα κράτη μέλη υποχώρησε και επέβαλαν τις απόψεις τους οι γραφειοκράτες. Έριχναν το δόλωμα των δόσεων και περνούσαν στα εθνικά κοινοβούλια νόμοι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με ΠΝΠ χωρίς να προλάβουν να τις συζητήσουν τα εθνικά κοινοβούλια και χωρίς να αντιληφθούν οι βουλευτές τι ψηφίζουν. Και αυτή η λαβωμένη Δημοκρατία πόσο θα αντέξει στις πιέσεις άλλων παραγόντων;

Τεράστιο το κόστος!..
Τεράστιο το κόστος για την Ελλάδα των αναχαιτίσεων των τουρκικών αεροπλάνων που παραβιάζουν σχεδόν κάθε μέρα τον εναέριο χώρο μας και κατ’ επέκταση τον Ευρωπαϊκό αφού τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης! Η Ελλάδα ανέχεται εδώ και πολλά χρόνια αυτή την κατάσταση αλλά και η Ευρώπη δεν πήρε θέση. Η ανεκτικότητα μήπως είναι τελικά αδυναμία; Γιατί μόνο ένα Ρωσικό αεροπλάνο είπαν οι Τούρκοι ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο τους και εκείνοι το κατέρριψαν άμεσα σκοτώνοντας και τον συγκυβερνήτη! Όσο για το πώς συμπεριφέρθηκαν στο νεκρό πιλότο αυτό ας μας προβληματίσει γενικότερα με δεδομένο ότι είχε στο λαιμό του και μία εικόνα.

Έρχονται αλλαγές...
Μιλάμε με περηφάνια για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη κι ας τη βλέπουμε πληγωμένη! Δεν ξέρω τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια με τις μετακινήσεις εκατομμυρίων πολιτών που έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για την εφαρμογή των δημοκρατικών κανόνων. Το πιθανότερο είναι να μην κινδυνέψει η Δημοκρατία από την οργή των ακραίων ισλαμιστών αλλά να συνθλιβεί από την περιφρόνηση των αρχών του Δυτικού κόσμου και την εμμονή των μεταναστευτικών φύλων να επιβάλουν τις αρχές και τις αξίες τους. Τι θα γίνει  εάν αρνηθούν να ενσωματωθούν στην κουλτούρα της Ευρώπης και απαιτήσουν να ενσωματωθεί η Ευρώπη στη δική τους κουλτούρα; Τι θα προκύψει εάν η Ευρώπη αντιδράσει σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις; Η σύγκρουση των δύο κόσμων πού θα οδηγήσει;
Θεανώ Βλάχου