ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Σώστε το δάσος!
• Ξυπνήστε όλοι! Αυτοδιοίκηση, δασικές υπηρεσίες, γεωπόνοι,  ακόμη και οι πολίτες που μπορεί να έχουν κατάλληλες  γνώσεις και εμπειρίες. Το δάσος δεξιά και αριστερά του δρόμου μετά την Αμφιθέα προς το Δρίσκο πεθαίνει. Προσβλήθηκαν από βαμβακίαση πολλά δένδρα και η ασθένεια μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα. Αν δεν τη σταματήσετε χάνουμε ένα δάσος που έκανε τόσα χρόνια να αναπτυχθεί…Η ασθένεια προχωράει στο δάσος της Ντραμπάτοβας! Θα ξεκάνει και τα πλατάνια. Περιμένουμε να αντιδράσετε. Βγείτε, επιτέλους,  απ’ τα γραφεία σας και δείτε με τα δικά σας μάτια…
Θ.

Τα έβαλαν με τα… κολωνάκια!
• Με τα στρογγυλά κολωνάκια που είναι τοποθετημένα στο πεζοδρόμιο κατά μήκος του Κάστρου φαίνεται πώς τα έβαλαν κάποιοι.  Στην οδό Εθν. Αντιστάσεως μερικά από αυτά μετακινήθηκαν (σίγουρα όχι από μόνα τους), με αποτέλεσμα και να εμποδίζουν την διέλευση των πεζών, αλλά και να κρύβουν παγίδες για τους περαστικούς και κυρίως για τα μικρά παιδιά, αφού τουλάχιστον από το ένα, προεξέχει ένα καρφί! Ας επέμβει κάποιος από το Δήμο για να τα βάλει και πάλι στη θέση τους….
Α.

Είναι όλοι ευσυνείδητοι;
• Εργάζονται πολλοί νέοι και νέες στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων της πόλης μας. Κάποιοι το κάνουν με μεγάλη επιμονή και μετά την αποχώρησή τους οι χώροι λάμπουν. Αρκεί να συνεργαστούν και οι πολίτες και να μη τους ξαναβρωμίζουν.  Υπάρχουν όμως και εκείνοι που κάθονται όπου βρουν παγκάκι και επικεντρώνουν την προσοχή τους στο κινητό τους τηλέφωνο. Πέρασα από δίπλα τους, πήγα σε μεγάλη απόσταση για να κάνω τη δουλειά μου και επιστρέφοντας τους βρήκα στην ίδια θέση να εξακολουθούν να μιλάνε στο κινητό τους…  Θα μου πεις και σ’ αυτούς θα κάνουμε αστυνόμευση αν δεν έχουν από μέσα τους το αίσθημα του καθήκοντος;  Αν υπάρχουν αδιάφοροι συμπολίτες μας ας δοθεί η δουλειά σε άλλους πιο υπεύθυνους που έχουν απόλυτη ανάγκη από εργασία.
ΜΑΤ
Ευχάριστη νότα!
• Συνέχεια στις επιτυχίες για το Ελληνικό Μπάσκετ, που τα τελευταία χρόνια μας χαρίζει αρκετές επιτυχίες σε όλες τις ηλικιακά Εθνικές Ομάδες. Την Κυριακή η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ των Εφήβων επέδειξε μεγαλείο ψυχής και ανατρέποντας  το σκορ, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σε ένα κατάμεστο γαλανόλευκο στάδιο στο Βόλο.
Ο αθλητισμός – ευτυχώς - συνεχίζει να μας προσφέρει μια ευχάριστη νότα, μέσα στον κυκεώνα δυσκολιών και μη ευνοϊκών συγκυριών για την πατρίδα μας.
Ας ελπίσουμε και στο προσεχές EUROBASKET η Εθνική Ομάδα των Ανδρών να μας χαρίσει ανάλογες στιγμές…
Ν. Γ.

Αξιέπαινη πρωτοβουλία!
• Όσο υπάρχει ο εθελοντισμός σε κάθε του μορφή, υπάρχει και ελπίδα για κάτι καλύτερο στον τόπο μας.
Αξιέπαινη η πρωτοβουλία των Προσκόπων από τη Νέα Ερυθραία Αττικής και από τα Γιάννενα που προχώρησαν την Κυριακή στον καλλωπισμό και στην καθαριότητα της Πλατείας στην Αμφιθέα.  
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, τέτοιες κινήσεις στις οποίες πρωταγωνιστούν νέοι άνθρωποι, είναι πράγματι παρήγορες…
Ν. Γ.

Ανάσες δροσιάς…

• Μπορεί το θερμόμετρο το Σαββατοκύριακο σε πολλές περιοχές της Ηπείρου να άγγιξε του 38 βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα, ωστόσο όσοι βρέθηκαν σε παραθαλάσσια μέρη, είχαν την ευκαιρία βουτώντας στη θάλασσα να δροσίζονται κατά διαστήματα.
Ακόμη πιο τυχεροί βέβαια ήταν όσοι βρέθηκαν σε παραποτάμιες περιοχές, όπως στον Αχέροντα, όπου η δροσιά ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Πολλοί έπιναν τον καφέ τους κάτω από τα πλατάνια, δίπλα ακριβώς από το ποτάμι, κάποιοι πιο… τολμηροί έκαναν μια βουτιά στα παγωμένα νερά του και άλλοι προτιμούσαν το ράφτινγκ και την ιππασία (φωτό), κάνοντας βόλτα στα πεντακάθαρα νερά του Αχέροντα ποταμού, σε μια διαδρομή μοναδικής φυσικής ομορφιάς…
Ε.

Η σκληρή δουλειά ανταμείβεται!
• Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο όμορφο νησί της Άνδρου το Θερινό Πανεπιστήμιο με το άκρως ενδιαφέρον θέμα: «Η Ελλάδα σήμερα: Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που οργάνωσε το Πανεπ. Ιωαννίνων και η Ένωση Δημοσιογράφων.  
Για ακόμη μια φορά το Ανώτατο Εκπαιδευτικό μας Ίδρυμα απέδειξε την ικανότητα και ετοιμότητά του να φέρνει σε πέρας τέτοιες δράσεις και μάλιστα εκτός Ιωαννίνων, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και προδιαγραφές για ανάλογες πρωτοβουλίες στο μέλλον. «Ψυχή» του εν λόγω προγράμματος η ακαδημαϊκή υπεύθυνη κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη (φωτό), Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπ. Ιωαννίνων και μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, η οποία μαζί με τους συνεργάτες της δούλεψαν σκληρά όλο το προηγούμενο διάστημα, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα τους αντάμειψε και με το παραπάνω.
Ε.

Με ρυθμό χελώνας...
• Πέρασε το πρώτο εξάμηνο της νέας διακυβέρνησης! Αν κάνουν απολογισμό έργου δεν ξέρω πόσο ικανοποιημένοι θα νιώσουν από τις επιδόσεις τους. Υποτίθεται ότι είχαν το χρόνο και να προετοιμαστούν και να έχουν κάνει τα σχέδιά τους για την αναμόρφωση του όλου συστήματος που αποδεδειγμένα πάσχει. Πάντως, κάποιες παρεμβάσεις τους σε θέματα παιδείας δεν δείχνουν ότι αυτό που τους απασχολεί είναι πραγματικά η οργάνωση μιας δημόσιας και δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες. Αυτό το στόχο μέχρι σήμερα δεν τον υπηρετούν με τις αποφάσεις τους. Αποσπασματικές ενέργειες που παραπέμπουν σε παλιές αμαρτίες μάλλον δεν είναι το καλύτερο δείγμα. Και αν στα θέματα της παιδείας δείχνουν τέτοια προχειρότητα, τότε  οι ελπίδες μας για το καλύτερο μειώνονται.

Διάλογος κωφών!
• Πριν από το δημοψήφισμα φούντωσε πάλι η μάχη των ιδεολογιών! Ό,τι ο ένας θεωρούσε τρελό ο άλλος το χαρακτήριζε ως απόλυτα φυσιολογικό! Δόθηκαν μάχες στα χαρακώματα των καναλιών. Φωνές, ταραχές, ύβρεις ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο και μετά καθένας έκανε το δικό του απολογισμό για το πόσο καλά τα είπε. Και έξω απ τα κανάλια, στο δρόμο,  όσο πιο δημοκράτης ισχυριζόταν κάποιος ότι ήταν, τόσο πιο επιθετικός γινόταν όταν άκουγε την αντίθετη άποψη… Τελικά ο διάλογος των κωφών πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια φορά και το κακό ήταν ότι δεν γνώριζαν και τη νοηματική γλώσσα για να προσεγγίσουν σε κάτι που και οι δύο πλευρές υπερασπίζονταν…  Γιατί δεν μπορεί σε όλα να έχουν άλλη άποψη… Και ο λαός ανεβαίνει το δικό του Γολγοθά.

Το χαμένο εξάμηνο!
• Κι ενώ όλοι περιμέναμε να ξεκινήσει η καινούργια πορεία που θα μας έδινε  μετρήσιμα αποτελέσματα,  ώστε να βεβαιωθούμε ότι πράγματι η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο, τελικά βιώνουμε τις διαρκείς αναβολές. Και αυτή η ελπίδα όσο ο καιρός περνάει και μπαίνουμε στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου θολώνει. Ήδη ακούμε ότι στον απολογισμό του Α’ εξαμήνου μας λείπουν 1,6 δις έσοδα, ενώ καθυστέρησαν από δική τους υπαιτιότητα να εισπράξουν φόρους εισοδήματος από το Φλεβάρη και μετά. Το ότι θα μας παρασύρει η φοροκαταιγίδα που θα έρθει μαζεμένη το δεύτερο εξάμηνο, αυτό δεν βοηθάει ούτε το κράτος, ούτε τους φορολογούμενους. Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλη κυκλοφορίας όλα στο Β’ εξάμηνο λόγω κακών χειρισμών…

Πάλι οι γιατροί!
• Ακόμη περιμένουμε έσοδα από τις λίστες! Ανέφεραν πάλι για κάποιους γιατρούς που φοροδιαφεύγουν. Πόσες φορές οι προκάτοχοί τους ασχολήθηκαν με τους γιατρούς του Κολωνακίου, χωρίς να ολοκληρώσουν τους ελέγχους, ενώ  ακόμη κάποιοι πολίτες παίρνουν μέχρι 12 συντάξεις! Το βρήκαν φυσικό να παίρνουν μέχρι έξι,   όταν πεθαίνει  ένας από τους συζύγους. Αντί να επιλέγει τη  μεγαλύτερη από τις δύο, απλά τις παίρνει και τις δύο δηλαδή κύριες και επικουρικές. Και να ήταν μόνο αυτές; Ένας στρατός συνταξιούχων πολιτικών αμείβεται με κύριες και επικουρικές συντάξεις ων ουκ έστι αριθμός. Πάντως οι θεσμοί καλά κάνουν που θέλουν να κόψουν το ΕΚΑΣ. Μόνο έτσι θα σώσουν την Ελλάδα…
Θεανώ Βλάχου