ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Προβλήματα απ’ το μπουρίνι!
• Καλοκαιρινή καταιγίδα έπληξε την Παρασκευή το κέντρο των Ιωαννίνων με πολλά προβλήματα και στην κυκλοφορία. Mεταξύ αυτών είχαμε ξανά τη γνωστή πλημμύρα στον κεντρικό δρόμο της Γαριβάλδη (φωτό), όπως συνέβαινε και τον περασμένο χειμώνα!  Ίσως  πρέπει οι αρμόδιοι του Δήμου να κάνουν περισσότερα αντιπλημμυρικά έργα έτσι ώστε να μην δημιουργούνται τόσα προβλήματα από την κακοκαιρία και να διευκολυνθεί η μετακίνηση των οχημάτων σε κεντρικούς μάλιστα δρόμους της κατά τα άλλα υποψήφιας πολιτιστικής πρωτεύουσας. Πρώτο και καλύτερο, ο καθαρισμός των φρεατίων που είναι βουλωμένα! Όσο για τη Γαριβάλδη, εκεί το πρόβλημα δύσκολα θα αντιμετωπιστεί καθώς συνδέεται με το αποχετευτικό!

Koκορομαχίες…
• Για τα βοθρολύματα που πλημμύρισαν τη συμβολή των οδών Γ. Ελιγιά - Γαριβάλδη τα… άκουσε από τους περιοίκους ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δημήτρης Κατηρτσίδης, ο οποίος με τη σειρά του τα… έριξε στον Διευθυντή της ΔΕΥΑΙ Κώστα Γιωτάκη, λέγοντας ότι είναι εξαφανισμένος! Εδώ που τα λέμε δίκιο έχει ο Αντιδήμαρχος! Πρώτη η ΔΕΥΑΙ ευθύνεται για τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με αποχέτευση, όμβρια κ.λ.π.. Πάντως, με τις κόντρες και με το να ρίχνει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον δεν πρόκειται ν’ αλλάξει κάτι!
Ν.Γ.

Ας αυξήσουν τα επιτόκια…
• Υπάρχουν κι άλλες λύσεις για να «θωρακιστούν» οι τράπεζες πλην της ανακεφαλαιοποίησης που θα την πληρώσουν τελικά οι ίδιοι οι πολίτες. Για να προσελκύσουν, για παράδειγμα, ξανά τις καταθέσεις που έκαναν φτερά το προηγούμενο διάστημα, μπορούν να αυξήσουν τα επιτόκιά τους, τα οποία σήμερα είναι στο… ναδίρ! Γιατί ο οποιοσδήποτε που έχει ένα κομπόδεμα να το φέρει ξανά στην τράπεζα, όταν εκείνη του δίνει ως αντάλλαγμα επιτόκιο της τάξης του 1 με 1,5%; Τα κρατάει και στο σπίτι του τα λεφτά. Αν όμως το επιτόκιο ήταν 3 ή 4% θα το σκεφτόταν αλλιώς…
Κ.Α.

Ακριβό χόμπι…
• Έκανε και τι δεν έκανε ο Τσίπρας για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές χρησιμοποιώντας την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας! Να μη του θυμίσουμε πώς χρησιμοποίησε την εντολή που του δώσαμε! Λίγους μήνες αργότερα προκήρυξε εκείνο το περίεργο δημοψήφισμα. Έκανε μια συμφωνία για νέο δανεισμό τον οποίο απέκλειε ως αντιπολίτευση και μετά, επειδή δεν τον ακολούθησαν οι δικοί του, πάλι σε εκλογές αναφέρεται! Και τι θα γίνει; Κάθε φορά που θα μαλώνει με τους δικούς του σε εκλογές θα καταφεύγει; Σαν πολύ ακριβά χόμπι έχει ο Αλέξης μας. Αν τις χρηματοδοτήσει με δικά του χρήματα ή με αυτά  που έχουν στους λογαριασμούς τους οι σύντροφοί του  τότε ας παίζει με τις εκλογές. Αν όμως χρησιμοποιεί τους δικούς μας φόρους τότε ας λείπει το βύσσινο.
ΜΑΤ

Προδομένη παράδοση…

• Τι τις θέλουν τις αναμεταδόσεις των πανηγυριών τα τοπικά κανάλια; Τι ακριβώς προβάλουν; Τη συνέχιση της παράδοσης; Αυτά τα τραγούδια και η μουσική που ακούμε είναι η Ηπειρωτική παραδοσιακή μουσική; Δεν υπάρχει κανένας ευαισθητοποιημένος φορέας που να πάρει θέση για την κακοποίηση της μουσικής μας; Παρακολούθησα τελευταία κάποια αναμετάδοση από μία  γιορτή  κρασιού στον προφήτη Ηλία της Ζίτσας. Αν οι ρυθμοί με τους οποίους χόρευε τόσος κόσμος ήταν τα τραγούδια της Ηπείρου, τότε πάμε απ' το κακό στο χειρότερο… Τι σχέση έχουν αυτά τα τραγούδια με αυτά που τραγουδούσε ο Κιτσάκης, ο Σιάτρας, ο Μπέλλος, ο Χαλκιάς ή ακόμη και η Δόμνα Σαμίου;
Θ.

Δε θα γίνει το αντάμωμα!
• Δε θ’ ανταμώσουν φέτος οι απόφοιτοι της Ριζαρείου Σχολής στο Μονοδένδρι, όπως συνήθιζαν τα τελευταία χρόνια. Λόγω της τρέχουσας επικαιρότητας, των προβλημάτων με τα capital controls και των υπόλοιπων δυσχερειών οι απόδημοι δεν μπορούν να έρθουν, οπότε αναβάλλεται η καθιερωμένη εκδήλωση – μνημόσυνο προς τιμήν των αδελφών Ριζάρη, ιδρυτών της Σχολής, το οποίο διοργανώνει το Παράρτημα Ιωαννίνων της Ένωσης Αποφοίτων Ριζαρείου. Δίνουν λοιπόν ραντεβού για του χρόνου, υπό καλύτερες συνθήκες… (Η φωτό από παλαιότερο αντάμωμα των Ριζαριτών στο Μονοδένδρι).
Κ.Α.

Το μάθατε;
• PLAN Β’ ετοίμαζε ο Γιάνης και απ’ ό,τι φαίνεται οι κινήσεις του ήταν εν αγνοία του Τσίπρα! Να δούμε πόσοι ακόμη απ’ αυτό τον πολιτικό χώρο αποφάσιζαν ερήμην του αρχηγού! Πάντως, για να σχεδιάζει ο Βαρουφάκης PLAN Β υποτίθεται ότι είχαν καταστρώσει το PLAN A! Όμως μέχρι στιγμής από όσα ακούμε και  απ’ όσα βιώνουμε αυτοί δεν είχαν κανένα σχέδιο για να κυβερνήσουν. Κάποιες αποσπασματικές ιδέες διακήρυτταν ανάλογα με την περίπτωση και το ακροατήριο και τίποτε παραπάνω. Και εμείς περιμέναμε να αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινότητά μας… Πάλι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες μας. Αυτό το μίγμα πολιτικής δεν φαίνεται να μας οδηγεί πουθενά. Αντιθέτως, αν συνεχίσουν να κυβερνούν με αυτό τον αλλοπρόσαλλο τρόπο θα μας εκπλήξουν δυσάρεστα.

Πρωτοποριακές πρακτικές!
• Κάναμε και δημοψήφισμα γιατί μας περίσσευαν κάποια εκατομμύρια αλλά και για να δείξουμε τις δημοκρατικές μας ευαισθησίες! Δεν πολυκαταλάβαμε τι μας ρωτούσαν πριν από το δημοψήφισμα αλλά φρόντισαν οι μισοί Έλληνες να συγκεντρωθούν μπροστά στη Βουλή για να φωνάξουν ΟΧΙ και οι υπόλοιποι μπροστά στο στάδιο για να πουν το ΝΑΙ! Πέτυχαν ακόμη και να διαπληκτίζονται μεταξύ τους όσοι είχαν διαφορετικές απόψεις. Παραλίγο να μας διχάσουν! Και όταν ο πρωθυπουργός πήγε στις Βρυξέλλες μάλλον τα μπέρδεψε και βάφτισε το ΟΧΙ με ΝΑΙ! Θα μου πεις, αν δεν το έκανε θα μας έριχνε στο γκρεμό και γι’ αυτό συνήλθε  και περιέσωσε ό,τι μπορούσε. Εκεί που μας έφθασαν δεν είχε άλλη επιλογή. Ό,τι διαφορετικό κι αν υπερασπίζονταν χειρότερο θα ήταν….

Δεν δείχνει ευγνώμων…
• Αν σήμερα εξακολουθεί ο Τσίπρας να είναι πρωθυπουργός το οφείλει στην Αντιπολίτευση στην οποία δεν είπε ούτε ένα ευχαριστώ. Αν σκεφθεί πώς συμπεριφέρονταν εκείνος παλιότερα θα έπρεπε να την ευγνωμονεί σήμερα για την υπεύθυνη στάση της. Οι δικοί του τον πρόδωσαν μπροστά στην πρώτη δυσκολία και δεν τήρησαν ούτε την υπογραφή τους  για την παράδοση της έδρας  αν διαφωνούσαν μαζί του!  Κι ενώ έπρεπε να παραιτηθεί ο ίδιος, βρέθηκαν πολιτικοί όχι μόνο για να τον στηρίξουν αλλά και για να φορτωθούν την κατακραυγή του κόσμου, αφού τα νέα μέτρα θα είναι ακόμη σκληρότερα. Δεν έθεσαν ούτε θέμα δεδηλωμένης! Αυτή τη δύσκολη ώρα για όλους μας δεν θέλουμε να του θυμίσουμε στιγμιότυπα από τη δική του επιπόλαιη στάση ως αντιπολίτευση….

Εκλογολογία…
• Και  οι περί τον κ. Τσίπρα αρχίζουν πάλι με την εκλογολογία! Κάθε τρεις και λίγο πάλι σε εκλογές θα καταφεύγουν;  Κάθε μέρα θα βρισκόμαστε στην αίρεση για το ποιος μας κυβερνά; Μέχρι να συνηθίσουμε τους υπουργούς, τους άλλαξαν! Μέχρι να επικεντρωθούμε στη νέα διακυβέρνηση και να αξιολογήσουμε την πορεία της πάλι στον αέρα θα βρεθούμε; Και οι συνομιλητές μας τι θα κάνουν; Πάλι με νέα πρόσωπα θα συνομιλούν; Ετοιμάζεται και η Κύπρος να βγει από το μνημόνιο. Μόνο εμείς μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στην επιτήρηση. Τώρα που θα ξανάρθει και η τρόικα… χαράς ευαγγέλια. Μεγάλωσε ήδη! Τέσσερις θα μας επιτηρούν. Οι «θεσμοί» της παραχώρησαν τη θέση τους…
Θεανώ Βλάχου