ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

ΦΠΑ στα δίδακτρα…
- Ούτε ήταν σωστό να έχουν μηδενικό ΦΠΑ τα φροντιστήρια, από τη στιγμή που μ’ αυτόν επιβαρύνονται όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες, ούτε όμως και η επιβολή φόρου 23% είναι η ενδεδειγμένη λύση, αφού το ποσοστό είναι πολύ υψηλό. Μάλλον η θέσπιση ΦΠΑ της τάξης του 13% στα δίδακτρα θα ήταν η καλύτερη λύση, για να μην δημιουργούνται αδικίες. Και να μην ξεχνάμε ότι ο ΦΠΑ δεν βαραίνει τον ίδιο τον επαγγελματία αλλά περνάει τελικά στον πελάτη του, εκτός κι αν ο πρώτος, στην προκειμένη περίπτωση ο φροντιστής, αποφασίσει να απορροφήσει τουλάχιστον ένα ποσοστό του!
Κ.Α.

Χάλια η τραμπάλα!
= Ποιος ξέρει πόσα χρόνια έχουν περάσει απ’ όταν στήθηκε στα «Λιθαρίτσια» η τραμπάλα της φωτογραφίας. Μπορεί 15, μπορεί 20, μπορεί και παραπάνω! Το θέμα είναι ότι εν έτει 2015 μοιάζει παράταιρη και ξεπερασμένη! Ίσως να είναι και  επικίνδυνη αφού ξέβαψε κι έχει σκουριάσει. Καλό θα ήταν λοιπόν ή να την συντηρήσουν, κάπως ή να την αποσυναρμολογήσουν για μην έχουμε κάποιο ατύχημα και μετά ψαχνόμαστε!..
Κ.Α.
Πήρε θέση…

- Ο «Αρκάς» αποκαλύπτει ότι εκεί στο υπουργείο της Παιδείας που σκέφτονται μόνοι τους και αποφασίζουν μόνοι τους για το τι παιδεία χρειάζεται η Ελλάδα, αποφάσισαν, κατόπιν ωρίμου σκέψεως,  να καταργήσουν το θαυμαστικό (!) αφού διαπίστωσαν ότι σ’ αυτό τον τόπο, μετά τα όσα ζούμε τον τελευταίο καιρό, τίποτε δεν μας εκπλήσσει πια. Έτσι και χωρίς θαυμαστικό μπορεί να εξελίσσεται ο γραπτός λόγος…
Θ.
Πώς τα ερμηνεύουν;
- Η ΑΔΕΔΥ κάθε τόσο οργανώνει συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα. Μήπως φοβάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκσυγχρονίσει τη Δημόσια Διοίκηση;  Όσο για τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται περιέργως δίπλα στην ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλει  την παρέμβαση της Αστυνομίας, όταν οι βόμβες πέφτουν βροχή, και μιλάνε για όργιο καταστολής και για το δόγμα «Νόμος και τάξη» της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά! Τους ενοχλεί ακόμη και η παρουσία του Πανούση! Δηλαδή όταν καίγονται οι γειτονιές τι να κάνει η Αστυνομία; Αν καίγονταν το δικό τους σπίτι πώς θα αντιδρούσαν; Ας κάνουν ένα δημοψήφισμα για να μάθουν αν ο λαός δέχεται να του σπάνε το μαγαζί, να του καίνε το αυτοκίνητο, να τον εμποδίζουν να νιώθει ασφαλής στη γειτονιά του. Αντί να δώσουν τις ιδέες τους, ως νέα γενιά, για τον εκσυγχρονισμό του κράτους  υπερασπίζονται την αυθαιρεσία και την ατιμωρησία.
ΜΑΤ

Φόρος τιμής από τον καθηγητή του…

- «Ο Νίκος Χουλιαράς υπήρξε ένας εξαιρετικός μαθητής, αριστούχος στις επιδόσεις, στον χαρακτήρα και το ήθος. Ένα ταλέντο που τίμησε τη φήμη και το κύρος της Ζωσιμαίας Σχολής, στην οποία φοίτησε επί επτά χρόνια, από το 1956 μέχρι το 1962, όπως εξάλλου και πολλοί άλλοι μετά απ’ αυτόν. Πραγματικά λυπάμαι πολύ για τον χαμό του». Τα παραπάνω λόγια είπε χθες στη στήλη ο Θωμάς Μπαϊρακτάρης (φωτό), ο τελευταίος εν ζωή από τους διδάσκοντες της εποχής εκείνης στη Ζωσιμαία και καθηγητής φυσικά του διακεκριμένου συμπατριώτη μας εικαστικού και λογοτέχνη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών! Φόρος τιμής από τον δάσκαλο για τον μαθητή…
Κ.Α.

Άμεση παρέμβαση…
- Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα, αλλά και του Γραφείου Τύπου του Δήμου Ιωαννιτών, στο χθεσινό σχόλιο του «Π.Λ.», αναφορικά με τις πληρωμένες καταχωρίσεις που διανέμει ο Δήμος στον τοπικό Τύπο. Ζητούσαμε να δοθεί εντολή στα αρμόδια τμήματα των Δημοτικών Επιχειρήσεων για ισοκατανομή των καταχωρίσεων και δικαιοσύνη στο μοίρασμά τους προς όλα τα ΜΜΕ, κάτι που έγινε ήδη! Το γεγονός αυτό τιμά τον Δήμαρχο, αποδεικνύοντας ότι ούτε ο ίδιος, ούτε το Γραφείο Τύπου του Δήμου, έχουν σχέση με τις αδικίες που παρατηρούνταν ως τώρα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Εξάλλου, η στήλη στο χθεσινό της σχόλιο εξέφραζε την άποψη πως ό,τι γινόταν, δεν ήταν σε γνώση του Δημάρχου! Οψόμεθα λοιπόν…
«Π.Λ.»

Μπορούν να αλλάξουν!
- Αποδεχθήκαμε αναγκαστικά ένα ακόμη μνημόνιο! Φοβόμαστε ότι εκεί μας οδήγησαν οι πειραματισμοί των θεωρητικών της οικονομίας για να μην πούμε ότι ήταν όλα προσχεδιασμένα! Αλλά το κενό από τη θεωρία μέχρι την πράξη θα το πληρώσουν πάλι οι γνωστοί φορολογούμενοι Έλληνες. Εκτός κι αν ανασκουμπωθεί ο πρωθυπουργός με μερικούς από τους συνεργάτες του που δείχνουν να ξέρουν τι χρειαζόμαστε τούτη την ώρα ώστε να αντικαταστήσουν τα μέτρα με άλλα ισοδύναμα ή να δημιουργήσουν δίχτυ  προστασίας προκειμένου να προστατεύσουν εκείνους που θα πληγούν περισσότερο. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και από τα προγράμματα της Ε.Ε και από τις ισορροπίες εντός της χώρας. Αρκεί να έχουν καθαρό μυαλό  και θέληση για να δράσουν γρήγορα.

Από την κατακραυγή…
- Ήδη με τις παρεμβάσεις των Ελλήνων αναταράχτηκαν τα λιμνάζοντα ύδατα στην Ευρώπη και πολλοί ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους υποστήριξης της Ελλάδας νιώθοντας ότι το παράκαναν με τις πιέσεις που μας άσκησαν. Τα 35 δις που θα μας εξασφαλίσει ο Γιούνκερ για αναπτυξιακά προγράμματα είναι ένα μικρό δείγμα της προσπάθειας που ξεκινάει τώρα και που θα έχει συνέχεια. Γιατί δεν μπορεί να μην κατάλαβαν σε ποια κατάσταση οδηγήθηκε αυτός ο λαός πρώτα με τις λαθεμένες συνταγές τους και μετά με την αδράνεια του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας που δείλιαζε να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που είναι απόλυτα αναγκαίες για να έχουμε οργανωμένο κράτος. Και για να επανεκκινηθεί η νεκρωμένη οικονομία χρειάζονται σχεδιασμένες παρεμβάσεις.

Τόσα προγράμματα…
- Κι άλλο δάνειο! Το ξέρουμε ότι δάνειο στο δάνειο δεν λύνεται το πρόβλημα. Αλλά τα άδεια ταμεία χρειάζονται χρήματα για να ξαναλειτουργήσουν. Αρκεί από δω και πέρα να μη μπαίνουν όλα τα δάνεια σε ένα καλάθι! Κάθε ευρώ να ξοδεύεται για να υλοποιεί ένα συγκεκριμένο και μελετημένο πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα που χρόνια τώρα το  αναζητάμε και που δεν ήταν ούτε ικανοί ούτε διατεθειμένοι να το σχεδιάσουν και να το υλοποιήσουν εκείνοι που είχαν ως εκ της θέσεώς τους την ευθύνη να το πράξουν. Κι επειδή πληρώνοντας βαρύ τίμημα θα μπούμε πάλι σε ένα τριετές κατευθυνόμενο και ελεγχόμενο πρόγραμμα ας αξιοποιήσουμε κάθε επιδοτούμενο πρόγραμμα χωρίς σπατάλες, χωρίς κλεψιές για να εκμεταλλευτούμε την τελευταία μας ευκαιρία…

Καλή αρχή με το ΕΣΠΑ!
- Δεν ξέρω πόση απήχηση είχαν τα λόγια του Τσίπρα που ακούστηκαν σε όλα τα όργανα της Ε.Ε.. Πάντως η απόφασή τους να μας δώσουν το νέο ΕΣΠΑ χωρίς να απαιτούν το ποσοστό των ίδιων πόρων είναι μια καλή αρχή. Στην Ε.Ε. υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις υποστήριξης ενός κράτους μέλους και του λαού του, ιδιαίτερα αν αυτός ο λαός υπέστη οικονομική τρομοκρατία μετά από κάθε απόφαση είτε των θεσμών είτε των δορυφόρων τους. Ας έκαναν έγκαιρα τις αλλαγές και τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να μη βρεθεί η Ευρώπη εντελώς ανέτοιμη για να αντιμετωπίσει την κρίση. Αλλά αυτοί νόμιζαν ότι κατέχουν τη μόνη αλήθεια και γι’ αυτό έδρασαν επιβάλλοντας την αποτυχημένη ύφεση.
Θεανώ Βλάχου