ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Κοινωνική προσφορά..
•  Αυτή είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να δείξουν όλοι τα πατριωτικά τους αισθήματα! Θεωρούμε απαράδεκτα τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιοποιήθηκε τελευταία και μας ενημερώνει για την ασύμμετρη  προσφορά των Ελλήνων σ’ αυτή την κρίση! Οι φτωχότεροι έδωσαν μεγαλύτερο ποσοστό φόρων και οι πλουσιότεροι μικρότερο. Πώς τα υπολόγισαν δεν το ξέρω, αλλά ίσως να μη πρόσφεραν αρκετά οι έχοντες γιατί απλά ξέρουν να κρύβουν τα έσοδά τους, τα μεταφέρουν σε ξένους παράδεισους για να τα προστατεύσουν και για να τα χρησιμοποιήσουν σε ώρα ανάγκης, αλλά και για να επενδύσουν ώστε να γίνουν πλουσιότεροι! Ακόμη και για να βρεθούν με περισσότερα αν τελικά αυτή η χώρα επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα. Κάτι έμαθαν από τους Ρώσους.

Στο... μη χειρότερα!
•  Φθάσαμε τελικά στο μη χειρότερα! Δυστυχώς όμως δεν είδαμε κανέναν από τους έχοντες να σπεύδουν να βοηθήσουν. Ακούσατε εσείς κάποιον από τους πρώην ή το σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή κάποιον από τους πρώην πρωθυπουργούς να έδωσαν το καλό παράδειγμα αναλαμβάνοντας να κλείσουν μια πληγή; Μήπως ξεκίνησε να επιτελεί το χρέος του κάποιος από τους πολιτικούς, αυτούς που πέρασαν από το κοινοβούλιο ή το ευρωκοινοβούλιο ή ακόμη  και από τους σημερινούς που απόλαυσαν και απολαμβάνουν για πολλά χρόνια ένα σωρό προνόμια;  Οικογένειες πολιτικών βρίσκονται στο προσκήνιο από παλιά και κάποιοι απ’ αυτούς έχουν πολύ καλή οικονομική κατάσταση και είναι στις λίστες εκείνων που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό...

Πού πήγε ο λογαριασμός;
•  Δεν ξέρουμε αν φιλοτιμήθηκαν και ποιοι για να προσφέρουν τον οβολό τους σ’ εκείνο το λογαριασμό του Πετσάλνικου. Δεν ξέρουμε την τύχη αυτού του λογαριασμού. Κάποια άλλη εποχή το τάμα του έθνους έμεινε τάμα! Τώρα όμως υπάρχουν ‘Ελληνες που μπορούν αν θέλουν να βοηθήσουν. Αν δεν το κάνουν αυτό θα σημαίνει ότι χάθηκαν τα ελληνικά ιδεώδη και μας έμεινε μόνο το ιδεώδες του ατομισμού, του πλουτισμού και της καλοπέρασης που σε πολλές περιπτώσεις έγινε  σε βάρος του συνόλου. Θαλασσοδάνεια από τις τράπεζες χωρίς επιστροφή, δημόσια έργα με υπερτιμολογήσεις και χωρίς ελέγχους, ανάληψη της οργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων χωρίς δημόσιο απολογισμό και δωράκια από εταιρείες για την προτίμησή τους στις δημοπρασίες του Δημοσίου!.

Ας τον βοηθήσουν...
•  Οι κυρίες με τα ακριβά συνολάκια και τις επώνυμες τσάντες  που προεκλογικά κάλεσαν το σημερινό πρωθυπουργό για να του προσφέρουν  καφέ και να του συστήσουν τα βλαστάρια τους ας τον βοηθήσουν τώρα που ψάχνει να βρει πόρους για να κρατήσει όρθια την Ελλάδα.  Δεν ξέρω αν …αξιοποιήθηκαν σε κάποιες θέσεις εκείνα τα βλαστάρια αλλά εκεί προς τα βόρεια προάστια υπάρχει πολύς πλούτος. Αν κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν το χρέος τους ας τους το υποδείξει κάποιος που έχει επαφή μαζί τους, που περνάει μαζί τους τα Σαββατοκύριακα ή κάνουν μαζί κρουαζιέρες με ακριβά γιότ! Είναι ανάγκη για να σταθούμε όρθιοι και να επιβιώσουμε να  βοηθήσουν εκείνοι που μπορούν.
Θεανώ Βλάχου

Έξυπνες κινήσεις...

•  Έξυπνη η κίνηση του Δήμου Ιωαννιτών να προσεγγίσει τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη και να τον χρίσει «πρεσβευτή» για την προώθηση της υποψηφιότητας της πόλης μας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021. Ακόμα πιο έξυπνη η προσέγγιση και επιφανών Ηπειρωτών όπως ο Λευτέρης Γείτονας, ιδρυτής των ομώνυμων Εκπαιδευτηρίων, ώστε να στηρίξουν ως χορηγοί την εκστρατεία. Ειδικά ο κ. Γείτονας είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια, καθότι λατρεύει τα Γιάννενα, τα οποία επισκέπτεται σε κάθε ευκαιρία, ξεναγώντας συχνά εδώ και γκρουπ μαθητών του!
Κ.Α.

Προσοχή στα δέντρα!
•  Συνεργείο του Δήμου επισκευάζει τα πεζοδρόμια στη Λεωφόρο Δωδώνης! Καλό νέο αυτό, γιατί η κατάστασή τους ήταν πολύ κακή. Όμως, παρατηρούνται και κάποιες αβλεψίες που πρέπει να διορθωθούν. Άλλοτε λοιπόν μπαζώνουν το χώρο γύρω από τα δέντρα με υπόλοιπα τσιμέντου και άμμο, εμποδίζοντάς τα να «αναπνέουν» κι άλλοτε τοποθετούν τις τσιμεντόπλακες κολλητά στον κορμό τους (φωτό). Έτσι, δεν αφήνουν ζωτικό χώρο στο δέντρο να αναπτυχθεί, οπότε σύντομα οι ρίζες του θα «ξανατινάξουν» το πεζοδρόμιο! Εντάξει, να τελειώσει γρήγορα η δουλειά, αλλά να γίνεται σωστά. Και καλό θα ήταν κάποιος από το Δήμο να επιβλέπει τις εργασίες!..
Κ.Α.
Εδώ τον έχουν ξεχάσει!
•  Ενώ στην Ήπειρο, απ' όπου κατάγονταν, ο Ευάγγελος Ζάππας είναι ξεχασμένος και αγνοημένος, στη Ρουμανία του έγινε ειδική τιμιτική εκδήλωση. Το πρόγραμμα περιελάμβανε, με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατό του, επίσημη φιλολογική εκδήλωση στην Ακαδημία Βουκουρεστίου, έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων και ενθυμημάτων στo αρχοντικό Σούτζου στο Βουκουρέστι, επίσκεψη στο Μπροστένι της Γιαλομίτσας και επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Ζάππα, πλάϊ στο ναό του Ευαγγελισμού, που οικοδόμησε ο ίδιος. Βορειοπειρώτης Βλάχος ο Ζάππας, από το Λάμποβο με έντονα ανεπτυγμένο μέσα του το στοιχείο του Ηπειρωτισμού και πανελληνισμού, σχεδόν αγνοείται στην πατρίδα του, στην οποία τόσα προσέφερε.
Η.Μ.
Εις ...άπταιστα ελληνικά!
• Ευτραφής βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος που κελαϊδάει σχεδόν κάθε μέρα στα κανάλια λέει και τι δε λέει! Μιλάει για τον ΕΝΦΙΑΣ, για το κόστο, για «αυτός ο φόρο»! Θα μου πεις εμείς οι Γιαννιώτες πώς καταλήξαμε να αναφερόμαστε στον Κάλαρη, στον Κάτσαρη ή στον Δόμπολη; Μια χούφτα άνθρωποι είμαστε. Δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε στο πού τονίζονται τα επίθετα των ευεργετών μας; Στις διαφημίσεις των τοπικών ΜΜΕ δεν τους υπέδειξε κανείς πού τονίζονται αυτά τα επίθετα; ‘Αντε τώρα να διδάξεις γραμματική σε κάποιο βουλευτή που τα... ξέρει όλα!
ΜΑΤ
Να την... αποφυλακίσουν!
•  Τώρα που νέος αέρας φύσηξε κι αποφυλακίζουν κόσμο και καταργούν τις φυλακές υψίστης ασφαλείας λέτε να αποφυλακίσουν και την Εκπαίδευση; Γιατί η Παιδεία που παρέχεται στα Ελληνόπουλα είναι εδώ και πολλά χρόνια φυλακισμένη. Ποιοι την καταδίκασαν και ποιοι δεν την αφήνουν να ανασάνει τον αέρα της ελευθερίας δεν το ξέρουμε ακριβώς. Πάντως, όσοι ανέλαβαν να διαχειριστούν τα θέματα της Παιδείας αποδείχθηκαν ανειδίκευτοι. Μπορεί να είχαν και το σκοπό τους! Πάντως, αυτό που παρέχεται στα παιδιά μας μοιάζει με καταναγκαστικά έργα που τους επιβάλλονται χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία.
Θ.

Πόσοι γνωρίζουν;
•  Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Σουλίου κορυφώθηκαν  με την αναπαράσταση της ανατίναξης του μικρού μοναστηριού, στον επιβλητικό βράχο του Κουγκίου. Προκύπτει, όμως, ένα ερώτημα: Πόσο οι σημερινοί Έλληνες, γνωρίζουν και δίνουν σημασία στον ηρωικό αγώνα των Σουλιωτών; Δυστυχώς οι νεότερες γενιές ελάχιστα πράγματα ξέρουν για το Σούλι, αφού η διδασκαλία της ιστορίας του στα σχολεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Και η μικρή αναφορά που γίνεται είναι αόριστη και καθόλου κατατοπιστική. Όσο για το αν γνωρίζουν οι σημερινοί Έλληνες τη σημασία της θυσίας των Σουλιωτών, η απάντηση είναι, πως ένα μεγάλο ποσοστό δεν τη γνωρίζει. Καλοί, λοιπόν, οι εορτασμοί, αλλά ακόμη καλύτερο είναι οι Σουλιώτες να αποτελούν πάντα αναπόσπαστο ζωντανό κομμάτι της εθνικής μας συνείδησης.
Η.Μ.