ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Εκτός πραγματικότητας!
*  Αναστατώθηκαν οι συμμετέχοντες σ’ αυτό το τμήμα της Βουλής όταν κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ στα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα! Η προτεινόμενη μείωση είναι 20% με την προϋπόθεση να είναι ξενοίκιαστο το ακίνητο ολόκληρη την προηγούμενη χρονιά! Οι μεγάλοι εγκέφαλοι  που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις μας παράγγειλαν: Και μία μέρα να είναι ηλεκτροδοτούμενο το διαμέρισμα δεν θα ισχύσει η έκπτωση! Χαρά στο πράμα. Τόση φασαρία για το τίποτε. Ολόκληρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι θα υπάρξει  μέριμνα γι’ αυτές τις περιπτώσεις! Μόνο που ο θησαυρός που υποσχέθηκε αποδείχθηκε άνθρακες…

Να μπει φόρος, αλλά…
*   Είπαμε να μπει φόρος στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων όπως συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες! Αλλά ετούτη η φοροεπιδρομή δεν έχει προηγούμενο. Εκείνοι που έδωσαν την εντολή και εκείνοι που ανέλαβαν να  σχεδιάσουν το νόμο έχουν μεγάλη ευθύνη, αφού με αυτό τον φόρο, τον οποίο αρχικά παρουσίασαν ως έκτακτη εισφορά, δημιούργησαν μεγαλύτερα αδιέξοδα στη ζωή μας. Σαν να μην έφθανε η υψηλή φορολόγηση στο εισόδημα και ο μεγάλος βραχνάς της ανεργίας, μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία φορολογούν ταυτόχρονα και  την ακίνητη περιουσία αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει η ακραία συμπεριφορά του κράτους προς τον  πολίτη…

Τι δεν καταλαβαίνουν;
*  Για να συντάξουν το κείμενο αυτού του νόμου θα έβαλαν κάποιους  συγκεκριμένους στόχους. Αν αυτοί οι στόχοι είχαν στη φιλοσοφία τους την πλήρη οικονομική εξόντωση των ήδη φορολογούμενων πολιτών, αυτό σίγουρα το πέτυχαν με το νόμο που συνέταξαν. Ακόμη και τα κοτέτσια και τα μαντριά συμπεριέλαβαν στις επιδιώξεις τους! Και όσο μαθαίνουμε τις επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή αυτού του νόμου τόσο η αγανάκτησή μας μεγαλώνει. Γιατί δεν περιμέναμε από τον πρωθυπουργό της χώρας να θεωρήσει ως σημαντική βελτιωτική κίνηση την έκπτωση 20% στο φόρο για τα ακίνητα που έμειναν ξενοίκιαστα! Αν όμως το ακίνητο νοικιάστηκε έστω και ένα μήνα χάνει ο ιδιοκτήτης το δικαίωμα της έκπτωσης!

Πόσα διαμερίσματα…
*  Αυτοί που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις πού βρίσκονται; Δεν κυκλοφορούν ανάμεσά μας; Σε ποιες αντικειμενικές αξίες υπολογίζουν αυτό το φόρο; Δεν ξέρουν ότι είναι εξωπραγματικές; Υπάρχει ακίνητο σήμερα που να έχει υψηλή εμπορική αξία; Πώς να χτίσουν τις σχέσεις κράτους - πολίτη όταν εν γνώσει τους μας  κλέβουν; Πόσα απ’ τα διαμερίσματα που ήταν νοικιασμένα πρόσθεσαν κι άλλα έξοδα στους ιδιοκτήτες; Νοικιαστές που έφυγαν αφήνοντας απλήρωτα ενοίκια, κοινόχρηστα και άλλους λογαριασμούς, ακίνητα που είναι κενά αλλά πληρώνονται τα κοινόχρηστα και από πάνω και ο ΕΝΦΙΑ! Ιδιοκτήτες που τα δάνειά τους χτύπησαν κόκκινο, γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους, βλέπουν το κράτος - δυνάστη να απαιτεί και απ’ αυτούς τον ΕΝΦΙΑ. Και στη γωνία περιμένει ο …σωτήρας υποσχόμενος εκτός των άλλων να καταργήσει και αυτό το φόρο!
Θεανώ Βλάχου

Και γυναίκες για Προεδρία!
*  Δεν είναι μόνο ονόματα ανδρών αυτά που πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων για διάδοχοι του Κάρολου Παπούλια στην  Προεδρία της Δημοκρατίας. Η πρόσφατη δήλωση Λοβέρδου ότι κανείς δεν θα μπορούσε να καταψηφίσει μια σοβαρή γυναικεία προσωπικότητα της κεντροδεξιάς πυροδότησε σενάρια και για πιθανή γυναίκα υποψήφια. Ποια ονόματα ακούγονται; Tης Άννας Ψαρούδα - Μπενάκη, πρώ­ην προέδρου της Βουλής, της πρ. υπουργού και ευρωβουλετή Μαριέττας Γιαννάκου και της Ντόρας Μπακογιάννη. Όσον αφορά την πλευρά της κεντροαριστεράς, η Άννα Διαμαντοπούλου διαρέει ότι οι έμμεσες αναφορές γίνονται για την περίπτωσή της! Για φαντάσου…
Α.
Τόσα πολλά «ΘΑ»…
*  Και τον ΕΝΦΙΑ θα καταργήσουμε, αναφώνησε ο κ. Τσίπρας! Τι έχει να χάσει; Μήπως θα πληρώσει... φόρο για τις εξαγγελίες του; Σε λίγο θα ακούσουμε ότι και σχολεία θα χτίσουν και γεφύρια θα κατασκευάσουν! Κι αν δεν έχουμε παιδιά και ποτάμια τότε και παιδιά θα γεννήσουν και ποτάμια θα φέρουν! Τα προεκλογικά ΘΑ τα πληρώσαμε τόσο ακριβά κατά το παρελθόν και κάτι μάθαμε απ’ τα παθήματά μας. Γιατί αν δεν μάθαμε, τότε το αύριο θα είναι σίγουρα χειρότερο από το σήμερα…
MAT

Εκδηλώσεις μνήμης...
*  Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας οργάνωσαν και αυτή τη χρονιά οι κατά τόπους αδελφότητες των Μικρασιατών. Δεν ξέρω γιατί δεν καλούν ως επίσημη προσκεκλημένη την κ. Ρεπούση για να τους αναλύσει τις απόψεις της σχετικά με το …συνωστισμό στη Σμύρνη! Αυτή την άποψη που κατάφερε να την περάσει και μέσα στα επίσημα βιβλία των Ελλήνων  μαθητών!  Όμως αυτές οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται μόνο από τους Μικρασιάτες; Δεν οφείλουν και οι Δήμοι αλλά και η Βουλή των Ελλήνων να τιμήσουν αυτή την ημέρα μνήμης; Εκεί θα δούμε τι υπερασπίζεται ο κάθε εκπρόσωπός μας, η κάθε παράταξη και το κάθε κόμμα χωριστά.
Θ.

«Διαχρονικές αξίες…»
*  Ένα τετραπλό CD με 64 παλιά καλά δημοτικά τραγούδια του τόπου μας κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες ο δημοφιλής ερμηνευτής Σάββας Σιάτρας που επιμένει να υπερασπίζεται με πάθος την γνήσια και ανόθευτη μουσική παράδοση της Ηπείρου. Με το «Σήκω Μαριόλα» ξεκινάει το πρώτο CD της τετραπλής αυτής έκδοσης με την «Βασιλαρχόντισσα» και το «Βλαχοπούλα Νεροβόλαγε» κλείνει το τέταρτο δισκάκι της. Ανάμεσα σ’ αυτά όλες οι γνωστές και αγαπημένες μελωδίες της δημοτική μας παράδοσης. Το CD με τίτλο «Διαχρονικές Αξίες της Ηπείρου» κυκλοφορεί στα δισκάδικα. Όσοι πιστοί… σπεύσατε!
Κ.Α.

Πολιτιστικές συναντήσεις…

*  Τείνει να γίνει… Πρωθυπουργικός συνοδός ο Γιαννιώτης Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, αφού τα πολιτιστικά δρώμενα στη χώρα μας, ειδικά τον τελευταίο καιρό, βρίσκονται σε… έξαρση! Μαζί λοιπόν συχνά Αντώνης Σαμαράς και Κ. Τασούλας εμφανίζονται είτε στην Αμφίπολη, είτε στην ξενάγηση του Κινέζου Προέδρου στην Ακρόπολη, είτε μόλις χθες στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου και έγινε με συγκίνηση η υποδοχή του χειρογράφου Ευαγγελίου του 12ου αιώνα, το οποίο επέστρεψε στην Ελλάδα το μουσείο Getty.
• Στη φωτό ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μπροστά στην ειδική προθήκη μαζί με τον Ηγούμενο της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους (στο οποίο ανήκει το ιερό κειμήλιο), δίπλα του ο Κώστας Τασούλας και η Γεν. Γραμματέας του Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη.
Ε.