ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑΝΑ

Γράφτηκε από τον/την ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΙΤΑΣ on . Posted in Σχολιανά

• Γεια σας φίλοι μου. Καλοκαίρι 2016. Μια εποχή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες των χιλιάδων Γιαννιωτών φιλάθλων. Ο ΠΑΣ Γιάννινα μετά από 50 χρόνια ιστορίας ξεπέρασε τα σύνορα και πήγε στας Ευρώπας.
• Ερώτηση: Πώς πήγε στην Ευρώπη; Πήγε δίκαια; Από πότε το 42 έγινε μεγαλύτερο από το 44; Αυτά όλα τα γεγονότα που κάποτε όλοι τα κατηγορούσαμε, τώρα μας αρέσουν! Ο Πανιώνιος στους αγωνιστικούς χώρους κέρδισε ένα εισιτήριο για την Ευρώπη, όπως είχε κάνει ο ΠΑΣ πανάξια το 2013. Όμως η ομάδα της Νέας Σμύρνης δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της UEFA, ενώ ο ΠΑΣ, ω του θαύματος, ήταν ΟΚ στα χαρτιά. Άρπαξε λοιπόν την ευκαιρία από τα μαλλιά και φόρεσε το ευρωπαϊκό του κουστούμι. Όσο για το Πανιωνάκι έμεινε με το δάχτυλο στο στόμα! χαχαχα.
• Πάμε τώρα στα αγωνιστικά. Οι παίκτες που έφυγαν ήταν οι Τσουκαλάς, Ίλιτς, Μανιάς, Στρούνα και Ηλιάδης. Οι ποδοσφαιριστές αυτοί που οδήγησαν τον ΠΑΣ στο ευρωπαϊκό όνειρο δυστυχώς δεν ήταν μαζί μας σε αυτό το ταξίδι. Ένας μικρός εφιάλτης μπήκε στο ευρωπαϊκό όνειρο όλων των φιλάθλων. Στα ποδοσφαιρικά στέκια άκουγες συνεχώς απορίες του στυλ «που πάμε ξεβράκωτοι χωρίς παίκτες στην Ευρώπη;». Το τεχνικό τιμ μάζεψε τα κομμάτια του δουλεύοντας αθόρυβα, χωρίς σχόλια και γκρίνιες.
• Η κλήρωση έβγαλε αντίπαλο την νορβηγική Οντ. Ήρθε λοιπόν η ώρα του πρώτου αγώνα και οι Γιαννιώτες ξεχνώντας τα προβλήματα εξαφάνισαν τα εισιτήρια μέσα σε δύο μέρες. Σε ένα γερασμένο «Ζωσιμάδες» έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή μάχη. Η ατμόσφαιρα ήταν φοβερή. Στα πρώτα 30 λεπτά του αγώνα το σκορ ήταν 2-0 υπέρ του ΠΑΣ. Φίλαθλοι, παράγοντες και δημοσιογράφοι δεν πίστευαν στα μάτια τους και σε αυτό που έβλεπαν. Το τρίτο γκολ του Ακόστα ήρθε στο δεύτερο ημίχρονο και έτσι ο ΠΑΣ έκανε μια ανεπανάληπτη νίκη, την πρώτη του στην Ευρώπη.
•Όλοι ξαφνικά έγιναν ΠΑΣ μαζί και οι «πανηγυριτζήδες». Τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μας....καψουρεύτηκαν απότομα. Ο ΠΑΣ άρχισε να δίνει βαθμούς στην Ελλάδα. Καψούρα που έβγαλαν ξαφνικά οι δημοσιογράφοι της Αθήνας. Στα Γιάννενα αντιμετώπισαν με ψυχραιμία τη ρεβάνς στη Νορβηγία. Οργανωμένοι και μη φίλαθλοι έκαναν τα κουμάντα τους (με ερασιτεχνικό τρόπο) και ταξίδεψαν στην μακρινή Νορβηγία. Στον αγώνα εκεί ο ΠΑΣ δεν κινδύνεψε και είχε τον έλεγχο των κινήσεων στο πρώτο ημίχρονο. Όμως στην επανάληψη έπαθε μπλακ άουτ και ήρθε το γνωστό γιαννιώτικο...βέρτικο και οι Νορβηγοί πέτυχαν τρία γκολ. Όλοι πίστεψαν ότι το όνειρα τελείωσε νωρίς, αλλά στην παράταση ο ΠΑΣ ξαναβρήκε τον καλό του εαυτό και με τεράστιες ψυχικές δυνάμεις δημιούργησε ευκαιρίες. Σε μία από αυτές ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος Κούτρης, η πολύτιμη αλλαγή του Πετράκη, κατάφερε και σκόραρε χαρίζοντας στον ΠΑΣ την πρόκριση. Bye, bye my dear Odd!!
• Αμόκ χαράς στα Γιάννενα και μεγάλη εκτίμηση από την ποδοσφαιρική Ελλάδα, ιδιαίτερα από την επαρχία. Εδώ ο ΠΑΣ πραγματικά άλλαξε επίπεδο και ανέβηκε στην εκτίμηση όλων των φιλάθλων της χώρας. Μεγαλεία λοιπόν και στο βάθος η ολλανδική Άλκμααρ. Ωχ Παναγία μου, οι ιπτάμενοι Ολλανδοί!! Πρώτο ματς εκτός. Οι ηρωϊκοί φίλαθλοι ακολουθούν, οι πληβείοι ήταν εκεί. Οι ευγενείς από τις τηλεοράσεις. Πάλεψε ο Δαυίδ με τον Γολιάθ με τελικό σκορ 1-0. Γυρίζουν όλοι μάλλον χαρούμενοι, όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Περιστέρι, Αγρίνιο, Λεωφόρος. Μύλος με την έδρα του αγώνα. Το μόνο σίγουρο πως ο ΠΑΣ θα έπαιζε μακριά από τη φυσική του έδρα. Οι λίγοι Αγρινιώτες κάφροι δεν μας ήθελαν. Ζηλιαρόγατες. Το ίδιο και οι Παναθηναϊκοί. Τελικά ο Σπανός πείστηκε και επιλέχτηκε το Περιστέρι.
• 5.000 Γιαννιώτες δημιούργησαν φοβερή ατμόσφαιρα και οι παίκτες του ΠΑΣ τρελαίνουν την ποδοσφαιρική Ελλάδα με το γκολ του Ισπανού Κόντε. Όμως οι Ολλανδοί θυμήθηκαν ότι είναι ιπτάμενοι και έτσι το όνειρο έμεινε όνειρο! 1-2. Δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλές αναλύσεις γιατί χάσαμε, απλά έπαιζε ένας παλαιστής 120 κιλών με ένα παλαιστή των 60. Φυσιολογικό ήταν να κερδίσει ο πρώτος. Πολλοί μιλάνε για καταραμένη αριστερή πλευρά του ΠΑΣ και δεξιά των Ολλανδών. Θα γράψω κάτι που μου είπε παλιός ποδοσφαιριστής. Άφηναν συνεχώς τον Ναδάλες μόνο του οι Ολλανδοί. Μήπως το έκαναν επίτηδες για να μας κοιμήσουν; Στα δύο γκολ των Ολλανδών  ο Ισπανός αμυντικός του ΠΑΣ έλειπε από τη θέση του. Είχε βγει μπροστά και περίμενε την καλή πάσα για το δεύτερο γκολ, η οποία δεν ήρθε ποτέ. Λέτε να ισχύει ότι ο Ολλανδός προπονητής έπαιξε το σύστημα Δούρειος  Ίππος; Φίλοι μου η Άλκμααρ ήταν πιο καλή ομάδα από μας και είχαν χίλιους τρόπους να μας βάλουν γκολ.
• Συμπεράσματα. Πρώτα τα αρνητικά. Το σημαντικότερο είναι η έλλειψη γηπέδου. Διαχρονικό πρόβλημα αυτό για τον ΠΑΣ. Δεύτερο η αγωνιστική απειρία σε τέτοιο επίπεδο και τρίτο η έλλειψη οργάνωσης. Όλοι οι εργαζόμενοι της ΠΑΕ ξεσκίστηκαν και έκαναν τη νύχτα μέρα, αλλά είναι δεδομένο ότι είναι πολύ λίγοι αριθμητικά.
•Πάμε τώρα στα θετικά συμπεράσματα. Πρώτα και πάνω από όλα η φοβερή κινητοποίηση των φίλων του ΠΑΣ που ήταν παντού παρόντες. Δεύτερον οι νέες συμπάθειες που έκανε η ομάδα σε όλη την Ελλάδα. Τρίτον η νέα γενιά οπαδών που δημιουργήθηκε.
• Ο νέος μεγάλος στόχος του ΠΑΣ πρέπει να είναι η κατασκευή ενός νέου γηπέδου. Όχι παχιές κουβέντες, αλλά να μπουν οι βάσεις ώστε να υλοιποιηθεί ο στόχος. Στη βράση κολλάει το σίδερο! Αν ο πρόεδρος έχει όραμα, πρέπει να θέσει υψηλούς στόχους και να τους πραγματοποιήσει.
• Πρέπει να ξυπνήσουμε σιγά-σιγά. Ξεκινάει το πρωτάθλημα μετά την Χόφενχαϊμ. Μωρέ μπράβο φιλικό ο ΠΑΣ!!! Στην αρχή παίζουμε με Πανιώνιο και ΠΑΟΚ εκτός. Τα μάτια, τα αυτιά και τα μυαλά ανοιχτά.
• Κάτι τελευταίο. Μεγάλη προσοχή σε αυτό. Όταν τα μυρμήγκια βγάζουν φτερά, πεθαίνουν!!! Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...
•Αυτά φίλοι μου δεν έχει άλλα. Γεια σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα.
Σας χαιρετώ με αγάπη και σεβασμό
Υ.Γ. την ομάδα και τα μάτια σας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.