Αιχμές και Νύξεις

Γράφτηκε από τον/την Γιάννης Κιτσολάμπρος on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Το δώρο του Εμίρη!

• Στις απαρχές του σκανδάλου του Qatargate μας πρόβαλαν ένα από τα τεκμήρια που σκιαγραφούσαν αυτό το σκάνδαλο, την μπιζουτιέρα που πρόσφερε Καταριανός αξιωματούχος στην Εύα Καϊλή ολάνοιχτη για να βλέπουμε και να θαμπωνόμαστε από τα χρυσαφικά και τα διαμαντένια κοσμήματα, που περιείχε αυτή. Έκτοτε αυτή η μπιζουτιέρα έκανε «φτερά» και δεν την ξαναείδαμε, προφανώς για να μη θεωρείται αδιαμφισβήτητο τεκμήριο ενοχής της κας Εύας! Άνοιξε η Γη και την κατάπιε αυτήν την μπιζουτιέρα! Διότι και το μέγεθός της και το περιεχόμενό της δεν ήταν δώρο ευτελούς αξίας προοριζόμενο για προλετάριο ή για είλωτα, αλλά για υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Ευρωκοινοβουλίου, ή για άτομο που να έχει δύναμη και κύρος να προσφέρει υπηρεσίες επωφελείς για το εμιράτο του Qatar. Ας μην προσπαθούν λοιπόν να μας χαϊδέψουν τα ωτία με μύθους και παραμύθια, ως κάτοικοι πλησίον του χώρου όπου ζούσε και η Χαλιμά με τα γνωστά της παραμύθια! Ή ο Αλή Μπαμπάς και οι 40 κλέφτες!

Σαν πολλοί οι Ευρωβουλευτές!

• Η διαπίστωση αυτή δεν είναι δική μου, αλλά του ευρωβουλευτού του ΚΚΕ σ. Βασιλείου Ευφραιμίδη, ότι και πολλοί είναι και το έργο τους δεν εκτιμάται! Δεν εκτιμάται και δεν λαμβάνεται υπόψιν από το κογκλάβιο της Ε.Ε. Και κανείς έλεγχος δεν μπορεί να γίνει και με το έργο των ευρωβουλευτών και με την παρουσία τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Παράδειγμα απτό με τους δύο διαπιστευένους βοηθούς της κας Μαρίας Σπυράκη, που όντες χιλιόμετρα μακριά από τις Βρυξέλλες, εισέπρατταν το ειδικό επίδομα, γεγονός για το οποίο κατηγορείται η ευρωβουλευτής! Και γεννάται το ερώτημα: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σ. Νίκος Ανδρουλάκης που ευρίσκεται συνεχώς στας ωραίας Αθήνας, απών από τις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου εισπράττει τον ευρωμισθό ή αποζημίωση, ή θα κληθεί καθυστερημένα να αποδώσει όσα αδικαιολογήτως εισέπραξε, από την στιγμή που εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Οίδομεν!..

Ο ανιστόρητος Ερντογάν…

• Κάθε τρεις και λίγο ο πρόεδρος και νεοσουλτάνος της «φίλης» Τουρκίας μας καραφλιάζει με τις ανιστόρητες δηλώσεις του! Μας πληροφορεί, λοιπόν, ότι «μια νύκτα θα μας επισκεφθεί». Δεν προσδιορίζει, όμως, αν θα είναι φεγγαρόφωτη ή ασέληνος. Διότι έχει σημασία πότε θα έρθει. Και τούτο, γιατί ξεκίνησαν για την Μάλτα Τούρκοι ναυτικοί και βρέθηκαν στην Πρέβεζα και για να δικαιολογήσουν την αστοχία τους εκτός από το «Μάλτα γιοκ», σοφίστηκαν, ότι εκεί στην Πρέβεζα έγινε και ναυμαχία, κατά την οποία νίκησαν τον εχθρό κατά κράτος. Το πότε έγινε αυτή η ναυμαχία είναι επτασφράγιστο μυστικό, και όλες οι γνωστές ιστοριογραφίες δεν την αναφέρουν, ίσως από σεμνότητα, ίσως από άγνοια.

Ο άκλιτος Λέων…

• Φαίνεται, ότι οι σύγχρονοι ρεπόρτερς και δημοσιογράφοι έχουν πάρει «διαζύγιο» από την ελληνική γραμματική και την λογοτεχνία, άλλως δεν θα αφουγκραζόμαστε φάλτσα στην προφορά γνωστών, γνωστοτάτων ελληνικών λέξεων, όπως ας πούμε: Κύριε Λέων! Όταν κλίνεται το επίθετο (κύριος) πρέπει να κλίνουμε και το ουσιαστικό, δηλαδή κύριε Λέοντα! Όπως και το όνομα Βίκτωρ, γνωστό, γνωστότατο, από τους «Αθλίους» του Βίκτορος Ουγκό! Δεν μπορούμε να λέμε «στέρησε η Ε.Ε. πολλά δισεκατομμύρια από την κυβέρνηση του Βίκτωρ Ουγκό», αλλά από την κυβέρνηση του Βίκτορος Ουγκό! Όπως και η πόλις Φοίνιξ της Φλώρις αντί της Φλώριδας και πολλοί αλιγάτορες εμφανίστηκαν στην πόλη Φοίνικας της Φλώριδας! Μια ματιά στην γραμματική του Αχιλλέως Τζαρτζάνου, που την προσέφερε στους αναγνώστες της η εφημερίδα «Παραπολιτικά», λύνει το θέμα για όλη την δημοσιογραφική καριέρα!