Αιχμές και Νύξεις

Γράφτηκε από τον/την Γιάννης Κιτσολάμπρος on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Ανησυχίες... 

• Στην ενεργειακή κρίση που βρίσκεται όλη η Ευρώπη και της Βουλγαρίας μη εξαιρουμένης, όλοι ανησυχούν όπως φυσικά και η Βουλγαρία, η οποία σε συζητήσεις με το Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να υπογράψει 10ετές συμβόλαιο προμηθείας φυσικού αερίου, που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες της χώρας! Εμείς εφησυχάζοντες και επαναπαυόμενοι στις διαβεβαιώσεις των Η.Π.Α., ότι θα μας προμηθεύουν υγροποιημένο φυσικό αέριο το γνωστό LNG, το οποίο είναι κατά 6 με 7 φορές ακριβότερο από το σε φυσική κατάσταση ρέον τόσο το της Αιγύπτου όσο και το κυπριακό και  το ισραηλιτικό, όπως και το δικό μας, αν ανασκουμπωθούμε και αρχίσουμε τις εργασίες για έρευνες και γεωτρήσεις, που, φυσικά θα διαρκέσουν 2 με 3 χρόνια. Τόσος χρόνος απαιτείται κατά την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, οπότε με έτοιμο τον αγωγό θα μπορούμε να διοχετεύσουμε το επί πλέον φυσικό αέριο στην Δυτική Ευρώπη, που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση από έλλειψη. Αλλά το αποκλείσαμε μονολεκτικά: - Πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι παρωχημένα!

Ο αρνησίθρησκος...

• Ο συριζαίος Νίκος Φίλης (αυτή η επισήμανση γίνεται προς αποφυγήν τυχόν παρεξηγήσεως με τους πανεπιστημιακούς Φίληδες), τα έβαλε με το μάθημα των θρησκευτικών, διότι εκτός από τους άθεους μαθητές, τους αλλόθρησκους, τους ετερόδοξους και άλλους, επιμένει να εξαιρούνται από τα θρησκευτικά και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μαθητές! Όμως ο Ν. Φίλης δεν γνωρίζει τι προβλήματα ανακύπτουν από την εξαίρεση αυτή. Με τι θα απασχοληθούν όσοι μαθητές θα εκδηλώσουν την πρόθεσή τους να εξαιρεθούν από το μάθημα των θρησκευτικών την ώρα αυτού του μαθήματος; Θα οδηγηθούν εκτός αιθούσης; Πιθανόν. Θα οδηγηθούν στο γραφείο του σχολείου; Πιθανόν! Θα τους απασχολήσει άλλος εκπαιδευτικός; Πιθανόν, αν υπάρχει υπεράριθμος εκπαιδευτικός στο σχολείο. Αν κατά την διάρκεια της εκτός αιθούσης συμβεί κάτι σε βάρος του/των μαθητού/τών ποιος θα φέρει την ευθύνη; Ιδού η απορία, την οποία δεν σκέφτεται κανείς Ν. Φίλης.

Πριν εκτραπεί... 

• Πριν εκτραπεί ο αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών με την γνωστή του απρέπεια, «όποιος δεν προσαρμοστεί, πεθαίνει», άλλοι εζήλωσαν αυτήν την «δόξα» την κυνική. Τον πρόλαβε ο Σόιμπλε, ο οποίος είχε δηλώσει, ότι «πρέπει η Ελλάδα να προβεί σε πολύ επώδυνες μεταρρυθμίσεις». Αυτήν την δήλωση την προώθησε και ο πωλητής των νανογιλέκων, για να τον διαδεχθεί ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ζει στο «νοίκι», που δήλωσε ανερυθριάστως, ότι όποιος δεν μπορεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ να πουλήσει το σπίτι! Ορμαθός οι κυνικοί πολιτικοί μας που είναι θιασώτες της κυνικής φιλοσοφίας και όχι μόνον.

 Οι Τόμηδες... 

• Πριν από 77 χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους στην Μικρή Πόλη μας, μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας, στις 25 Φεβρουαρίου 1945 οπότε η Ελλάδα και επισήμως εντάχθηκε στους Κόλπους της Μεγάλης, τότε Βρετανίας, οι Τόμηδες. Οι Τόμηδες ήσαν στρατιώτες του βρετανικού στρατού, προφανώς Σκωτσέζοι, οι οποίοι στρατοπέδευσαν στο κτίριο της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, όπου τοποθέτησαν και πανύψηλον ιστό για την έπαρση της σημαίας τους. Η μονάδα αυτή ήταν μηχανοκίνητη εφοδιασμένη με αύρες 4θέσιες χωρίς πυροβόλο και 6θέσιες μετά πυροβόλου. Πώς τους θυμήθηκα μετά από 77 χρόνια; Οι στρατιώτες έφεραν μπερέ, που στο κέντρο του είχε ένα «κούμαρο»  κόκκινο, διακοσμητικό. Αυτό του «κούμαρο» το κόκκινο είδα στους στρατιώτες που ήσαν τιμητική φρουρά στο φέρετρο, ενόσω η σορός της Ελισάβετ ευρίσκετο εισέτι στη Σκωτία. Εβδομήντα επτά ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει και η ζωή δεν έχει αλλάξει σημαντικά!