Αιχμές και Νύξεις

Γράφτηκε από τον/την Γιάννης Κιτσολάμπρος on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Οι χρήσιμες «πεσάδες»...

• Ίσως πολλοί από τους αναγνώστες του «Π.Λ» να μην γνωρίζουν τις «πεσάδες». Πρόκειται για τα ανώριμα, μάλλον, φρούτα που περίοδο καταιγίδος ή χαλαζοπτώσεως πέφτουν από το δένδρο και χτυπημένα από την πτώση και το χαλάζι είναι ακατάλληλα προς πώληση. Ίσως να καταναλώνονται από τον παραγωγό, αλλά πόσα να καταναλώσει αυτός ο έρμος, τα περισσότερα έχουν παραλήπτη τις χωματερές. Στις γειτονικές χώρες συλλέγουν τις «πεσάδες» και απ’ αυτές παράγουν αλκοόλ. Έτσι, παράγεται αλκοόλ από σταφύλια, από δαμάσκηνα, από βερύκοκα, από απίδια, από μήλα, ακόμη και από κυδώνια και σύκα που δεν ευδοκιμούν λόγω του ψύχους και στην γειτονική Αλβανία και από κούμαρα.Στην Ελλάδα δεν έχουμε από τα φρούτα αυτά; Έχουμε και παραέχουμε και τις πεσάδες, τις προωθούμε στις χωματερές, με μικρές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Μας περισσεύουν χρήματα και τα διαθέτουμε για αποζημιώσεις, αφού η αλκοολοποίηση των φρούτων απαγορεύεται αυστηρώς και δια ροπάλου.

Μικρά φράγματα...

• Δόξα τω Θεώ η χώρα μας έχει πολλούς ποταμούς και παραποτάμους, που τους εγκαταλείπουμε στην τύχη τους. Θα μπορούσαν να κατασκευασθούν πάρα πολλά μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα, αφού τα προϊόντα υδρογονανθράκων τα χρεώσαμε με την ρετσινιά του παρωχημένου προϊόντος, προφανώς μόνον για εμάς τους χρήσιμους ηλιθίους, που πιστεύουμε τον πάσα έναν. Μικρά λοιπόν υδροηλεκτρικά φράγματα για την παραγωγή ρεύματος ανέξοδου, χωρίς τον φόβο να διακόψει την ροή του αερίου ο σύντροφος Πούτιν και να παγώσει όχι μόνον η Ευρώπη, αλλά και οι Η.Π.Α., αφού αυτές θα αποστέλλουν το υγροποιημένο αέριό τους στην Ευρώπη για ισοζύγισμα του ισολογισμού τους, άλλως θα πουν κι εκεί το LNG λινγκάκι. Μάλιστα, αυτά τα μικρά φράγματα τα χρηματοδοτεί και τα επιδοτεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν δυο αιώνες...

• Βρε μανία αυτός ο Τούρκος ΥΠΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ με την υπόμνηση των γεγονότων πριν ένα αιώνα. Ο δάσκαλός του δεν του δίδαξε και τα γεγονότα πριν δυο αιώνες; Δεν του είπε, ότι μία χούφτα Έλληνες που ζούσαν κάτω από τρισβάρβαρη σκλαβιά απεφάσισαν να την αποτινάξουν και να ζήσουν ελεύθεροι; Πριν, ακριβώς από 200 τόσα χρόνια και τα έβαλαν με την οθωμανική αυτοκρατορία και το πέτυχαν; Βεβαίως δεν το πέτυχαν με την πρώτη, αλλά σιγά-σιγά, Ακάρ εφέντη, το πέτυχαν παρότι είχαν και την αντίδραση της Ιεράς Συμμαχίας με «Κέρβερο» τον Μέτερνιχ. Βεβαίως, κάθε αγώνας δεν έχει μόνον επιτυχίες, αλλά και αποτυχίες. Και αναστηθήκαμε, Χουλουσί εφέντη και γινήκαμε υπολογίσιμη δύναμη και μας προσκαλούν σε συζητήσεις και Φόρουμ. Αυτά Χουλουσί εφέντη δεν τα γνωρίζεις και κόλλησε η βελόνα στα 100 χρόνια πριν την σήμερον ημέραν;

Τα Θρησκευτικά...

• «Νενικίκασι Ναζωραίε». Προφανώς έτσι θα εκφρασθεί η Νίκη μας Κεραμέως, η ΥΠΕΘΠ, με την επιτυχία της να καταργηθούν τα θρησκευτικά ή μάλλον να δύνανται μαθητές/τριες να απαλλάσσονται από το μάθημα των θρησκευτικών, να μην το παρακολουθούν. Και τι θα κάνουν την ώρα εκείνη; Θα παραμένουν στην αίθουσα διδασκαλίας ή θα εξέρχονται αυτής; Και ποιος θα τα προσέχει; Μητέρα μαθήτριάς μου του δόγματος των Μ.Ι. μου είχε ζητήσει να παραμένει στο γραφείο, αλλά αρνήθηκα διαρρήδην. Διότι τις οίδε τι μπορεί να σοφιστεί ο καθένας. Να παραμείνει στο διάδρομο, όπου μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι μαθητές και να προκληθεί φασαρία ή να προσέλθει κάποιος άλλος γονέας για προσωπικό του θέμα και να ρωτήσει τον μαθητή / μαθήτρια: Γιατί είσαι έξω; Και ίσως απλώσει το χέρι του και τον χαϊδέψει τον μαθητή / μαθήτρια, οπότε θα αρχίσουν ιστορίες. Προσωπικώς είχα προτείνει στην μητέρα της μαθήτριας να έρχεται και να την προσέχει στην ώρα που δεν παρακολουθεί το μάθημα. Αλλά αρνήθηκε, ως εργαζόμενη δεν είχε ελεύθερο χρόνο.