ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Ώριμα και άγουρα…

• Ούρ’μ άγρα μαζί! Ώριμα και άγουρα μαζί! Αυτή τη φράση χρησιμοποιούσε η αείμνηστος γιαγιά μου, όταν ήθελε να προβάλλει θέσεις και αντιθέσεις που δεν ταιριάζουν. Και στην προκειμένη περίπτωση η Υπουργός Εθνικής Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατήργησε τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, λόγω πιέσεως των γονέων και των μαθητών από την πανδημία. Μα, από την πανδημία, συμπαθής Υπουργέ, έχουν υποστεί πίεση όλοι οι γηγενείς κάτοικοι αυτής της δύσμοιρης χώρας και είδαμε πώς και πώς οι καταστηματάρχες ανέμεναν το πράσινο φως από τον Άδωνι, να ανοίξουν τα καταστήματά τους, τα οποία φρόντιζαν ποικιλοτρόπως ώστε να είναι έτοιμα με την βολή του αφέτη! Αλλά εδώ δημόσιο είναι, μία μέρα λιγότερο, μία εβδομάδα, ένας μήνας πιο λίγο ανοικτά τα σχολεία, κανείς δεν θα ζητήσει το λόγο.

Η θεοποίηση του χρήματος…

• Λάθος, όσοι πιστεύουν ότι το χρήμα είναι θεότης. Το χρήμα είναι μία ανάγκη του ανθρώπου, για την λύση καθημερινών προβλημάτων, που αντί για λύση επιδεινώνει την κατάσταση. Γιατί, όπου παρεμβαίνει το χρήμα, μηδενίζονται οι δεσμοί του αίματος, της αγχιστείας, της αγάπης, της φιλίας, της ευγνωμοσύνης και πολλών άλλων σχέσεων των ανθρώπων μεταξύ τους. Πολλάκις το χρήμα κατέστη αιτία στυγερών εγκλημάτων, διαλύοντας όχι μόνο οικογένειες αλλά και κοινωνίες, διότι κατέστη η λίθος της αδικίας, του φονικού της ξεκληρίσεως μικρών κοινωνιών, κυρίως στα χωριά, όπου λαμβάνουν χώρα βεντέτες μεταξύ των κατοίκων για ασήμαντο αφορμή, που στηρίζονται στη διαχείριση κυρίως από κληρονομικές διαφορές, όπου η δίκαια διανομή είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αποτέλεσμα ακόμη και δολοφονίες για λίγα μέτρα γης. Δυστυχώς, κάτι ήξερε ο Λυκούργος που έκοψε νομίσματα σιδερένια βαριά για να είναι δύσχρηστα άρα και ανεπιθύμητα, αλλά προχωρήσαμε σε χάρτινα και σήμερα ηλεκτρονικά που δεν έχουν κανένα βάρος, με δυσμενή αποτελέσματα!

Ελληνική γλώσσα!..

• Μας κούφανε η Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου με το τροφαντό της, ότι «έρχονται επιδόματα». Χάθηκαν τόσες ελληνικές λέξεις που να αποδίδουν σωστά το επιθυμητό από την Δόμνα μας; Ή έχει τη γνώμη, ότι με το «έρχονται επιδόματα» θα μείνει στην Ιστορία, όπως η ηρωίδα Δόμνα Βισβίζη. Άλλο το πουλί και άλλο ο αετός. Διότι δεν μπορεί να είναι το αυτό ο φαντάρος με τον εύζωνο. Αυτό ισχυρίστηκε εύζωνας κατά την μικρασιατική εκστρατεία, όταν κάποιος τον αποκάλεσε «φαντάρε», αυτός δεν έδωσε σημασία σ’ αυτή την προσφώνηση, διότι ήταν εύζωνας και έδωσε την πρέπουσα εξήγηση: -Άλλο το π’λι (πουλί, το οποιοδήποτε πουλί) και άλλο ο αετός. Και σ’ αυτό είχε δίκιο και η σημερινή Δόμνα καμία μα καμία σχέση ή παραλληλισμό με την καραβοκυρά Δόμνα Βισβίζη!

Γαλαντόμος ο σουλτάνος!..

• Ο πολυχρονεμένος σουλτάνος της γείτονος Ρ.Τ. Ερντογάν απέστειλε στα όμορά μας Σκόπια περί τις 7.400 στρατιωτικές στολές για τις ένοπλές τους δυνάμεις. Και γεννώνται δύο ερωτήματα: α) Τα Σκόπια δεν έχουν μήτε τη δυνατότητα να ενδύσουν τις ένοπλές τους δυνάμεις, καλά για F35 αεροσκάφη δεν γίνεται λόγος, εκτός και αν προθύμως παραχωρήσουν μερικά μεταχειρισμένα οι πάντα πρόθυμες για παρόμοια ζητήματα ΗΠΑ; Β) Όταν ο τουρκικός λαός λιμοκτονεί και τον τροφοδοτεί με γεώμηλα (πατάτες) και κρομμύδια ο πολυχρονεμένος τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του περισσεύουν χρήματα για γαλαντομίες να ενδύει και ξένες ένοπλες δυνάμεις; Ή ρίχνει στα άδεια (Σκόπια) για να πιάσει στα γεμάτα (Ελλάδα);