ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Καρκινοβατεί η συμφωνία

 • Παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε μάχες για να προωθηθεί η ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε., καρκινοβατούν ορισμένες διαδικασίες για την καθιέρωση των εμπορικών σημάτων και για την απάλειψη των αλυτρωτικών κειμένων από τα σχολικά βιβλία στα σχολεία των Σκοπίων. Και τα δύο αυτά θέματα είναι πολύ σημαντικά για την ομαλή λειτουργία τόσο του εμπορικού κόσμου, όσο και για την ενημέρωση των πολιτών, όπως και τα αλυτρωτικά κείμενα στη γεωγραφία και στην Ιστορία, διότι αύριο – μεθαύριο το κράτος των Σκοπίων στηριζόμενο σ’ αυτά τα εμβόλιμα στα σχολικά βιβλία θέματα μπορεί να διεκδικήσει την επαρχία Μακεδονία, που… στενάζει κάτω από την μπότα της Αθηναϊκής καταπιέσεως. Καλές οι μάχες για ένταξη, καλύτερα είναι να απαληφθούν οι αλυτρωτικές προδιαθέσεις από τα σχολικά βιβλία, που ενσταλάζουν το δηλητήριο του μεγαλοϊδεατισμού των Σκοπιανών! Και δεν παραδειγματιζόμαστε ούτε από την Βουλγαρία, που τονίζει σ’ όλους τους τόνους, ότι δεν υπάρχει μήτε Μακεδονική Εθνότητα, ούτε Μακεδονική Γλώσσα, παρά βουλγαρική διάλεκτος. Θα τα βρούμε με τα Σκόπια, θα τα χάσουμε με την Βουλγαρία!

Misery Index!

• Αναπάντεχος μας προέκυψε και ο πίνακας για την φτώχεια που δημοσιεύεται από τον Misery Index, που κατατάσσει την χώρα μας στην 5η θέση από το τέλος, αφού τελευταία είναι η Βενεζουέλα, η Ουκρανία… ενώ στην κορυφή των πλουσίων χωρών βλέπουμε την Ταϊλάνδη, την Ελβετία, την Δανία, την Νορβηγία και άλλες και εμείς μένουμε με το όνειρο ή όραμα όπως το αποκαλούν οι πολιτικοί μας ηγέτες, ότι βαίνουμε προς την ομαλοποίηση της οικονομίας και ότι βρισκόμαστε στον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης, όταν συνυπολογίζονται οι Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Πολωνία, κ.α., που προέρχονται από το άλλοτε Ανατολικό Μπλοκ, που υστερούσε σημαντικά!

 Αποικίες παπιών...

• Αφουγκραζόμαστε από τις διαφημίσεις του «Happy Traveller», ότι στις νήσους Φερόες υπάρχει η πιο πλούσια αποικία παπιών (νησών). Φυσικά δεν περιμένουμε από τον διαφημιστή να προβάλλει και την Παμβώτιδα, που την περίοδο της Κατοχής ίσως και μετέπειτα η λίμνη ήταν το καταφύγιο των αποδημητικών και υδροβίων πτηνών, τόσο πολλών, που με τα παραγάδια οι παραλίμνιοι έπιαναν πάπιες, χήνες, καναβά, γέσιους, φαλαρίδες, βουτηχτάρια και άλλα και κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες προς ανεύρεση τροφής εκείνα τα χρόνια. Πολλά από αυτά τα νηκτικά πουλιά είχαν φτιάξει τις φωλιές τους και στα γύρω δασύλλια, όπου γεννούσαν τα αυγά τους και τα επώαζαν! Ήρθαν όμως καιροί δύστηνοι και τα πουλιά εγκατέλειψαν το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και με την αποξήρανση του τενάγους της Λαψίστας και με την σύνδεση των βόθρων με το δίκτυο των υπονόμων και σήμερα μήτε με το ματοκυάλι δεν βλέπουμε νηκτικό πουλί στη Λίμνη. Αυτό το κατόρθωμα να προωθηθεί για το βιβλίο Γκίνες!

Το σύνδρομο του Νέρωνα! 

• Είχαμε την εντύπωση ότι ο αυτοκράτωρ της Ρώμης Νέρων, μαθητής του φιλοσόφου και ρήτορα Σενέκα, ήθελε ντε και καλά να δει πως είχε πυρποληθεί η Τροία, γι’ αυτό και έβαλε μπουρλότο στη Ρώμη. Μετά το Νέρωνα τέτοια φαινόμενα δεν είχαν επαναληφθεί και πιστεύαμε ότι το σύνδρομο αυτό είχε αποβληθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό, έλα όμως που υπάρχουν άτομα που διακατέχονται από αυτό το σύνδρομο και όσο και αν θέλουν τα λεγόμενά τους να τα αποδώσουν σε ρητορική διάθεση, είναι πηγαία η έκφρασή τους, όπως συνέβη με τον καθηγητή Αντώνη Λιάκο, που σε ξέσπασμα είπε με πλέρια άνεση: «Αν ήμουν 16άρης και εγώ θα έκαιγα τη Μόρια ή οποιαδήποτε Μόρια»! Είχε δίκιο λοιπόν ο Βίσμαρκ, όταν έλεγε: «Δύο καθηγητές και η πατρίδα απωλέσθηκε»!