ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

«Γαλάζια Πατρίδα»…

• Μας έχει κουφάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας με την «Γαλάζια του Πατρίδα», η οποία, ειρήσθω εν παρόδω από την Σμύρνη μέχρι την Άγκυρα και πιο πέρα προς ανατολάς, φέρει ελληνικά ονόματα, όπως: Κόνιο, προς Θεού όχι το δηλητήριο που ήπιε και ο Σωκράτης, αλλά το Ικόνιο, που αναφέρεται και στις πράξεις των Αποστόλων, Μπούρσα η Προύσα, Ισμίρ η Σμύρνη μας, Μαλάτια η Μελιτινή, Αντάλια η Αττάλια και τόσα άλλα ονόματα. Μη μας πει ο νεοσουλτάνος ότι αυτά τα ονόματα είναι σελτζουκικά ή τουρκικά που τα έδωσαν όταν ήρθαν στη Μικρά Ασία τον ΙΒ’ αιώνα μετά τη μάχη του Ματζικέρτ που έλαβε χώρα εν έτει 1071, όπου οι Βυζαντινοί νικήθηκαν από τους Σελτζούκους Τούρκους, αφού είχε εμφιλοχωρήσει το μικρόβιο της διχόνοιας μεταξύ των στρατιωτών του Ανδρονίκου. Επόμενο ήταν να νικηθούν και να χάσουμε την Μικρά Ασία και στη συνέχεια να καταλυθεί η Βυζαντινή αυτοκρατορία!..

 Η ανεργία καλά κρατεί!
 • Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων υπουργών και υφυπουργών ότι η ανεργία περιορίζεται, διότι τον Σεπτέμβριο μήνα που σ’ άλλες περιπτώσεις η ανεργία μειωνόταν λόγω και των οικοδομικών εργασιών, βλέπουμε, ότι τον μήνα Σεπτέμβριο 2020 οι άνεργοι ανέρχονταν σε 1.030.411 άτομα, εκ των οποίων οι άνδρες ήταν 351.059 άτομα ή 35,86% και οι γυναίκες 627.836 άτομα ή 64,24% του συνόλου. Αυτοί οι άνεργοι συμπολίτες μας, πολλοί από τους οποίους είναι μακροχρόνιοι άνεργοι, περιμένουν το γλίσχρο επίδομα του ανέργου, που σε πολλές περιπτώσεις είναι και κατώτερο του επιδόματος που λαμβάνουν οι πρόσφυγες και μετανάστες, που επιπλέον έχουν εξασφαλισμένο και το φαγητό τους και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε και το διαμέρισμά τους, που στερούνται πολλοί συμπολίτες μας!
 Η υστεροφημία…
• Η Ιστορία έχει να μας γνωρίσει πολλά παραδείγματα από υστεροφημία, άλλοτε μεν επιβραβεύουσα τις ενέργειες των ηγετών μας και άλλοτε επικρίνοντάς τες. Έχει αυτό το προνόμιο η Ιστορία η οποία αδέκαστη κρίνει με το δικό πληθωρικό ταπεραμέντο. Έτσι έχουμε την επιβράβευση του Μεγάλου Θεοδοσίου, του Ιουστινιανού, του Μεγάλου Κωνσταντίνου, του Βασιλείου Β’ Μακεδόνος του και Βουλγαροκτόνου αποκαλουμένου αλλά και την αποστροφή της προς τον Μιχαήλ Γ’ τον Μέθυσο, τον Κωνσταντίνο Ε’ τον και κοπρώνυμο αποκαλούμενο, που φυσικά κανείς διάδοχός του δεν θα ήθελε μία παρόμοια προσωνυμία. Και όμως ανερχόμενοι στον ηγετικό θώκο, ούτε καν υπολογίζουν την τε σπάθη του Δαμοκλέους, την ρήση του Σόλωνος «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε» και άλλες ρήσεις σπουδαίων για την ηγεσία του τόπου μας και όχι μόνον!
 90χρονη άστεγος!..
 • Παρά τις τυμπανοκρουσίες περί επιδοτήσεως του ενοικίου και άλλα… τροφαντά 90χρονη κατέστη άστεγος, γιατί χρεωστούσε 1.200 ευρώ από καθυστερήσεις καταβολής του ενοικίου και ο ιδιοκτήτης της έκανε έξωση! Ευτυχώς βρέθηκε φιλεύσπλαχνος συμπολίτης της που της παραχώρησε οίκημα για να στεγασθεί μαζί με τον εγγονό της και οι γιατροί χωρίς σύνορα ανέλαβαν την επισκευή του κτίσματος. Πού είναι το κράτος να της συμπαρασταθεί; Πού είναι ο Δήμος να έλθει αρωγός; Πού είναι η Εκκλησία να μεριμνήσει για την στέγασή της, που έχει τεράστια περιουσία αλλά κωφεύει σε παρόμοιες περιπτώσεις; Ευτυχώς υπάρχουν συνάνθρωποί μας που ελεούν πτωχόν δανείζοντας τον Θεό!