ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

 Υδραγωγείο 70 ετών!...

• Διάβασα στον Τύπο δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΙ κ. Μπαρτζώκα, ότι το υδραγωγείο είναι πλέον των 50 ετών! Και απόρησα, διότι το υδραγωγείο έγινε λίγο πριν την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κάπου εκεί 1936-1938. Ενθυμούμαι τον τεχνίτη Γεώργιο Παππά να συνδέει τους σιδηροσωλήνες με βέργες μολύβδου, τις οποίες κατασκεύαζε επιτόπου, ώστε να μην προκαλείται διαρροή ύδατος. Εκείνο που προκαλεί ερωτήματα είναι πως μεταφέρθηκαν από την Πρέβεζα στα Γιάννενα οι υδροσωλήνες και υπερμεγέθεις είναι και μικρών ή μεγάλων διαμέτρων, ώστε να είναι συνεχής και ικανοποιητική η ροή του νερού! Αλλά ο κ. Μπαρτζώκας νέος είναι και έχει δίκιο να μην γνωρίζει, αφού δεν έχει ιδία αντίληψη. Όμως, στα αρχεία της ΔΕΥΑΙ σίγουρα υπάρχουν στοιχεία για το έτος κατασκευής του υδραγωγείου, που έπρεπε να τα μελετήσει!

 Απολιγνιτοποίηση...

• Μπράβο στον Υπουργό Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, το είπε και το έκανε. Είχε δώσει λόγο τιμής ότι, πειθαρχώντας στις εντολές της Ε.Ε. και της Μέρκελ θα καταργήσει τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια και το έκανε. Αυτό μας πληροφόρησε συμπολίτης μας που στις 5/9 ερχόταν από την Θεσσαλονίκη και διαπίστωσε ότι τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια στην Καρδιά της Κοζάνης δεν λειτουργούσαν και η ατμόσφαιρα ήταν πεντακάθαρη. Όμως, άλλος συμπολίτης μας που μετέβαινε στη Σόφια διαπίστωσε με έκπληξη ότι το εργοστάσιο στην Dupnitsa – Bob Dol κάπνιζε, που σημαίνει, ότι εκεί ο λιγνίτης χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, που σημαίνει ότι στην Ε.Ε. υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά ή πρόθυμοι και απρόθυμοι να τηρήσουν τα προτεινόμενα απ’ αυτήν μέτρα. Εμείς, καλή ώρα, ο Κ. Χατζηδάκης πρόθυμος, αφού δεν δέχτηκε μήτε τον διευθυντή της TOTAL και οι Βούλγαροι απρόθυμοι προς τις επιταγές της Ε.Ε.!

 Ο εφησυχασμός...

• Τώρα που κατάκατσε ο κουρνιαχτός από τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων μπορούμε να κρίνουμε και την προσφορά της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ, που με ολιγάριθμες τάξεις και τμήματα, με ενισχυτικές διδασκαλίες, με κοινωνικά φροντιστήρια, με κανονικά φροντιστήρια να έχουμε αυτή την κατάντια με λευκές κόλλες να γίνονται δεκτοί στα Πανεπιστήμια, όταν μάλιστα με 3 και 5 επιτυγχάνουν σε μαθηματικές σχολές, στη Φυσική, στη Χημεία και σ’ άλλες απαιτητικές σχολές. Τι φταίει λοιπόν και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα; Είναι γνωστό τι φταίει. Προτάθηκε να ιδρυθεί πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο στα Γιάννενα και αντέδρασαν οι καθηγητές. Και είναι γνωστό γιατί αντέδρασαν. Στα Πρότυπα Σχολεία η εργασία είναι απαιτητική. Δουλέψαμε και σε κοινά σχολεία και σε Πρότυπα, τα δεύτερα θέλουν αρκετή προετοιμασία, για να εμφανισθεί ο δάσκαλος στην τάξη. Επειδή είχα την τιμή να φοιτήσω στη Μετεκπαίδευση τόσο πριν την Επταετία όσο και μετά, έχω διαπιστώσει ότι οι καθηγητές στην πρώτη περίπτωση σε σύγκριση με την δεύτερη ήταν ξυράφια και από απόψεως γνώσεων και τακτικής. Η δήθεν μου και τάχατες πολλή «δημοκρατία» βλάπτει σοβαρά την παιδεία.

 Χάσαμε και την Τασούλα!

• Την θυμάστε την σ. Τασούλα Χριστοδουλοπούλου, του ΣΥΡΙΖΑ καλέ, που είχε πάρει το μέρος των λαθροπροσφύγων και λαθρομεταναστών, ότι όλη μέρα λιάζονται και φυσικά το βράδυ νηστικοί δεν κοιμούνται; Αυτοί λοιπόν αποχαιρετούσαν την Μόρια άδοντες «Bye Moria, bye Moria…», αφού την είχαν τζαμαλιάσει. Δεν είδαμε την σ. Τασούλα να τους αποχαιρετά με το μαντήλι, να έχουν καλό δρόμο, ανέφελο και καλή τύχη όπου και αν πάνε! Και φυσικά, δεν προορίζονται για το Βερολίνο, όπου είναι ανεπιθύμητοι από την Μέρκελ, αυτό άλλωστε είναι γνωστό τοις πάσι!