ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Ολιγωρία πολιτικών!..

• Η εξ Ανατολών γείτων χώρα, όπως αποκαλεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Τουρκία, διαλαλεί (έβαλε τον ντελάλη), ότι θα πραγματοποιήσει μετ’ ού πολύ έρευνες και στη συνέχεια γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης, της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου, κλπ., διότι θεωρεί ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα!.. Αν το πραγματοποιήσει αυτό εμείς πώς θα αντιδράσουμε; Θα τους πούμε: «Έξω από δω, γιατί μπήκατε σε ξένα αμπελοχώραφα»; Θα μας πουν, ότι έχουν τίτλους κυριότητας, αφού κατέθεσαν συντεταγμένες στον ΟΗΕ σύμφωνα με το Δίκαιο της Θαλάσσης. Εμείς δεν έχουμε τίτλους κυριότητας, αφού η ολιγωρία μας δεν μας επέτρεψε να το κάνουμε, θιασώτες του «αύριον τα σπουδαία»! Θα τους πούμε, ότι εμείς στηριζόμαστε στο Διεθνές Δίκαιο; Το ίδιο τους είπαμε και για την Κύπρο και όμως μένουν και διαφεντεύουν στην Κύπρο επί 46 συναπτά χρόνια. Μας τιμά αυτή η ολιγωρία των πολιτικών μας; Ασφαλώς και όχι!..

Αγία Σοφία και UNESCO…

• Η δική μας η ακτινοβολία δεν είναι επαρκής για να στηρίξει και να προβάλλει την αρχαία μας κληρονομιά; Έχουμε εντάξει την Αγία Σοφία και άλλα μνημεία στην UNESCO, για να τα προβάλλει και να τα στηρίζει, ως ένας μεγάλος και διεθνής Οργανισμός, που έχει συσταθεί για την προβολή σπανίων έργων και τοποθεσιών ακόμη και για έννοιες τελείως άσχετες με την πολιτιστική κληρονομιά. Βλέπουμε στον κατάλογο των προς στήριξη και προβολή καταρράκτες, πάρκα, καλύβες πρωτογόνων ηγεμόνων και μαζί με αυτά και την Αγία Σοφία, τον Παρθενώνα, άλλα σπουδαία έργα της αρχαιότητας, που μάλλον θα έπρεπε να μας προβληματίζει παρά να μας παρέχει αίγλη και υπεφηφάνεια για την κατάντια αυτή. Και να το αποτέλεσμα, η συμπερίληψη της Αγίας Σοφίας στα προστατευόμενα έργα της UNESCO δεν εμποδίζει τον Τ. Ρ. Ερντογάν να την κουρελιάζει κάθε φορά που θέλει κάτι να αποκρύψει από τον τουρκικό λαό! Φτάνει πια αυτή η στήριξη των πατρογονικών μας επιτευγμάτων από την UNESCO! Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε!..

Καθιστοί στα πανηγύρια!..

• Φαίνεται ο Υφυπ. Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης είναι για τα… πανηγύρια, για να πληροφορηθεί ότι στα πανηγύρια ο κόσμος δεν κάθεται, περιφέρεται, πλησιάζει στους μικροπωλητές, παίρνει μέρος στους χορούς, επισκέπτεται άλλα τραπέζια όπου συναντά γνωστούς και συμπατριώτες, συζητά μαζί τους, λύνει προβλήματα και πραγματοποιεί συνοικέσια! Αν πρόκειται να καθηλωθούν στα καθίσματά τους ή στις κουρελούδες τους οι πανηγυριώτες, τότε να λείπουν και τα πανηγύρια και οι χαρές. Πανηγύρια με προσγειωμένους τους πανηγυριώτες σε μια θέση και να σκέπτονται να μεταβούν και ως τα WC προς σωματική τους ανακούφιση μην τους δει ο Παπαθανάσης και κλείσει το πανηγύρι, αυτό είναι άνω ποταμών!

Αποδομείται ο Καστριώτης!

• Ο Αλβανός ιστορικός και συγγραφέας Πασκάλ Μίλος σε πρόσφατη εργασία του κάνει λόγο για τον Γεώργιο Καστριώτη (Καστοριώτη) ή Σκεντέρμπεη, ότι αυτός, ως καταγόμενος από Σλάβα μητέρα ήταν θρήσκος και πολέμησε περισσότερο για την στήριξη του Τιμίου Σταυρού παρά για την στήριξη των Αλβανών. Ακόμα και το παιδί του Ιωάννη (Γκιόν) το είχε φανατίσει, αφού πίστευε στον Τριαδικό Θεό. Εδώ προκύπτει το τεράστιο ερώτημα: Οι δικοί μας ιστορικοί δεν τα γνωρίζουν αυτά για να τα προβάλλουν και να τα τονίσουν, ώστε να γίνουν γνωστά τοις πάσι ή υπάρχουν άνωθεν εντολές να αποφεύγονται αναμοχλεύσεις γεγονότων που μπορούν να προκαλέσουν εθνικιστικές ή εθνικές προστριβές μεταξύ των γειτόνων; Όμως, η απόκρυψη της αλήθειας δεν συντελεί στην ομαλοποίηση της καταστάσεως της υφισταμένης μεταξύ γειτονικών λαών!