ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Η Βλάχικη συνείδηση…

• Διαβάζοντας τα όσα δημοσιεύτηκαν στον «Π.Λ.» για τους Βλάχους, θα ήθελα να καταθέσω και την δική μου μαρτυρία. Την περίοδο της γερμανοβουλγαροϊταλικής κατοχής, η Ρουμανία ήταν με το πλευρό των Γερμανών, σύμμαχος και συμπόλεμος, άρα είχε την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και προϊόντων. Έτσι στην προσπάθειά της να προσεταιρισθεί τους βλαχόφωνους πολίτες της Ελλάδος, που κι αυτοί όπως όλοι οι Έλληνες υπέφεραν από την έλλειψη τροφίμων, έστελνε με μεγάλα οχήματα για την εποχή καλαμπόκι και μπορούσε να το προμηθευτεί ο καθένας αρκεί να πολιτογραφούνταν Ρουμάνος υπήκοος. Οι Βλαχόφωνοι Έλληνες στάθηκαν στο ύψος της περιστάσεως και αρνήθηκαν αυτήν την ποταπή προσφορά, μόνο από την Αβδέλα Γρεβενών έρχονταν και έπαιρναν από το προϊόν αυτό, που φάνταζε χρυσάφι για τους πεινώντες, διότι στην Αβδέλα ηγεμόνευε ο καπετάν Διαμάντης που ήθελε να συγκροτήσει την ηγεμονία των Βλάχων. Απαξάπαντες οι άλλοι Βλαχόφωνοι αρνήθηκαν αυτήν την προσφορά με αντάλλαγμα την πολιτογράφησή τους. Η ελληνική εθνική συνείδηση επεκράτησε.

Αποσυμφόρηση κυκλοφορίας… 

• Σάββατο και γύρω στις 13.00 η κυκλοφορία στην λεωφόρο Δωδώνης στο αδιαχώρητο. Μεταξύ των οχημάτων που εκινούντο εκείνη την ώρα και το Ανακριτικό της Τροχαίας, που ήταν ενδεχόμενο να είναι είτε ασθενοφόρο, είτε πυροσβεστικό. Τι θα γινόταν αν ήταν ένα από τα δύο αυτά οχήματα; Απλούστατα ο ασθενής θα όδευε σε τόπο χλοερό, σε τόπο αναπαύσεως, σε τόπο ένθα ουκ έστι λύπη και στεναγμός! Η λύση είναι εύκολη όπως μας βεβαιώνει φοιτητής που σπουδάζει σε γειτονική χώρα. Ο Δήμος προσλαμβάνει από τους ανέργους με μηνιαία ή διμηνιαία απασχόληση, τους εφοδιάζει με μπλοκ, όπου κάθε φύλλο αναγράφει την ημερομηνία, την ώρα μέχρι και λεπτό και την χρέωση προς μισό λεβά την ώρα, δηλαδή 25 λεπτά του ευρώ. Έτσι, όποιος επιθυμεί να απολαύσει τον καφέ του, ή άλλο τερψιλαρύγγιο χρεώνεται και επόμενο είναι να περιορίζει την χρήση του Ι.Χ. Ας το εφαρμόσει και ο Δήμος μας αυτό το σύστημα. Και η κυκλοφορία θα διευκολυνθεί και άνεργοι θα απασχοληθούν έστω για δίμηνο και τα έσοδα του Δήμου θα ενισχυθούν σημαντικά!

 Τα εθνικά θέματα…

• Τόσο επί ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί Ν.Δ. ο Πρωθυπουργός συναντάται με άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων για να συζητήσει τα εθνικά θέματα, τα προβλήματα που μας ταλανίζουν, χωρίς κάποια προηγούμενη συζήτηση αυτών των θεμάτων με τους αρχηγούς των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Και ο σ. Αλεξάκης συναντιόταν με τον Ερντογάν και επί ώρες συζητούσε μαζί του χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τους αρχηγούς, ούτε εκ των υστέρων να τους ενημερώνει επί των συζητήσεων. Το ίδιο πρόγραμμα εφαρμόζει και ο Κυριάκος. Συναντήθηκε με τον Ερντογάν στο Λονδίνο, χωρίς κάποια διαβούλευση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Προσωπικά θέματα συζητούν και δεν επιβάλλεται η κοινολόγησή τους στους άλλους αρχηγούς; Μπορούν οι δικοί μας Πρωθυπουργοί να σηκώνουν αυτό το τεράστιο βάρος στους ώμους τους; Μάλλον αδύνατον!

 Γιορτές και πανηγύρια…

• Στα Σκόπια γιορτάσθηκαν τα 70 χρόνια από την λήξη του συμμοριτοπόλεμου στην Ελλάδα από τους γόνους και απογόνους όσων κατέφυγαν στις τότε κομμουνιστικές χώρες. Σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι των καταφυγόντων στα Σκόπια, στην τότε Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως είχε αποκαλέσει την Βαρντάσκα ο Τίτο, τόνισαν ότι πρέπει να ενθυμούνται την ιστορία τους, τους αγώνες τους, την παράδοσή τους και τα ήθη και έθιμά τους! Και ερωτούνται οι δικοί μας γαλαντόμοι που τα έδωσαν όλα χωρίς να πάρουν κάτι: Αυτές οι εκδηλώσεις δεν είναι αλυτρωτισμός; Έτσι θα εφαρμοσθεί η Συμφωνία της Λίμνης, που θεωρείται και επιζήμια;