ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Το δίδυμο…
Συμπτωματικά έπεσα πάνω στο Ρ/Σ του «Χρόνου» της Κομοτηνής και μάλιστα την ώρα που συνεντευξιάζετο η καθηγήτρια Θαλ. Δραγώνα από το γνωστό δίδυμο «Δραγώνα – Φραγκιουδάκη», που ανέλαβαν τον εκτουρκισμό της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης και την αφουγκράσθηκα με πολλή προσοχή, γιατί υπηρέτησα σ’ αυτήν την περιοχή επί μία επταετία.
Σε ερώτηση λοιπόν του δημοσιογράφου για τους Πομάκους, απάντησε με μισόλογα, ότι μιλούν μια διάλεκτο βουλγαρική!
Ω, της πλέριας άγνοιας. Οι Πομάκοι είναι οι αρχαίοι Αγιράνες ή Ροδοπαίοι οι οποίοι, σ’ αντίθεση με τους Δαρδανούς, σημερινούς Σκοπιανούς, πολέμησαν με τον Μέγα Αλέξανδρο και ως ιππομάχοι ή απόμαχοι ονομάσθηκαν ‘πομάχοι – Πομάκοι!
Για τους Πομάκους έγραψε σχολικά βιβλία και ελληνοπομακικό λεξικό, την περίοδο της παντοδυναμίας Δραγώνα – Φραγκιουδάκη ο δάσκαλος Θεοχαρίδης Πέτρος, που, παρά την πρόταση για χρηματοδότηση από τον γνωστό επιχειρηματία Πρ. Εμφιετζόγλου, το κράτος αρνήθηκε την χρήση τους στα σχολεία!..

Οι… φιγούρες!
Τελικώς τα αγάλματα του Μεγ. Αλεξάνδρου, της Ολυμπιάδος, του Ιουστινιανού, του Φιλίππου και άλλων Ελλήνων από την κλασσική περίοδο θα μείνουν στις θέσεις τους με την ένδειξη ότι: Προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μιας ιστορικής φιγούρας, που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και την παγκόσμια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Εδώ απεικονίζεται έφιππος πολεμιστής!
Και τα μνημεία αυτά είναι πολλά σ’ όλη την επικράτεια. Φιγούρα λοιπόν ο Μέγας Αλέξανδρος και η Ολυμπιάδα και ο Φίλιππος, κάτι ανάλογο με τις φιγούρες του Καραγκιόζη, μόνο που αυτή η φιγούρα είναι ιστορική και όχι φανταστική ή μυθοπλαστική όπως του Καραγκιόζη.
Αλλά, γιατί να δυσανασχετούμε, όταν και τα σχολικά ελληνικά βιβλία συνταιριάζουν τον Μέγα Αλέξανδρο με την… Κοκκινοσκουφίτσα; Τι παραπάνω ή λιγότερο αναγράφουν οι σκοπιανές επισημάνσεις στα αγάλματα που θα στολίζουν τα Σκόπια; Μόνο που εκεί υπάρχουν έστω και αγάλματα αναφερόμενα στην ελληνική ιστορικότητα!

Μας προέκυψαν Βόρειοι!..
Μας είχε καραφλιάσει τόσο ο σ. Αλεξάκης, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι με τη ρύθμηση του προβλήματος με τα Σκόπια θα είχαμε εξασφαλίσει την ησυχία μας με το θέμα αυτό και απερίσπαστοι θα ασχολούμασταν με τον ύπουλο και δόλιο Ανατολίτη γείτονά μας!
Όμως, κατά την πληροφορία από τη Σερβία, κατά την διήμερη επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας στα Σκόπια τονίσθηκαν οι καλές σχέσεις Τουρκίας – Μακεδονίας και η φυσική συμμαχία μεταξύ των δύο αυτών χωρών!
Δηλαδή μας προέκυψαν οι Ανατολίτες γείτονες σύμμαχοι του Ζόραν Ζάεφ, του δόλιου αυτού Σλάβου, που με θεατρινισμούς πλέριους κατάφερε να πείσει τον αυταπατώμενο να του χαρίσει Γλώσσα Μακεδονική, Εθνικότητα Μακεδονική και φυσικά το επιζητούμενο όνομά της για την ένταξή της τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ. Παρότι την είχαν αναγνωρίσει 140 χώρες με το συνταγματικό όνομα, την αναγνώρηση από την Ελλάδα ήθελε, αυτό την έκαιγε και την τσουρούφλιζε!

Μανιακοί…
Αν ζούσε σήμερα ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, εις εκ των επτά (7) σοφών της αρχαίας Ελλάδος και έβλεπε τις αγορεύσεις ή μάλλον τις αναγνώσεις των πολιτικών μας κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, που κουνούσαν τα χέρια τους δεξιά – αριστερά και άνω - κάτω, θα τους χαρακτήριζε απαξάπαντες μανιακούς! Αυτή ήταν η απόφανσή του, όχι η απεύθυνσή του του μεγάλου αυτού ανδρός της Λακεδαίμονος!
Οι άλλοι έξι (6) σοφοί ήταν: Βίας (μπούφος) ο Πριηνεύς, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Περίανδρος ο Κορίνθιος, Σόλων ο Αθηναίος, Κλεόβουλος ο Ρόδιος και Θαλής ο Μιλήσιος.