ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Τότε και τώρα...

Μέχρι και τη 10ετία του ’50 (1941-1950) η σημερινή οδός Δωδώνης ελέγετο Βασιλέως Γεωργίου Β’. Εκεί στη γωνία όπου το πολυκατάστημα Παπαγεωργίου, ήτο το αρχοντικό του Γεωργίου Κραψίτη. Σ’ αυτό το αρχοντικό κατοικούσε ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής των Ιωαννίνων και για την ασφάλειά του είχε τοποθετηθεί συρματόπλεγμα στο ύψος της Εμπορικής Σχολής, τότε, σήμερα Ε’ Γυμνάσιο, όπως και στο σημείο των δικαστηρίων και απαγορευόταν η διέλευση παντός τροχοφόρου, δηλαδή αλογόκαρα ήταν εκείνη την εποχή. Το αυτό συμβαίνει μετά από 74 χρόνια στην οδό Ηρώδου του Αττικού, όπου το Μέγαρο Μαξίμου, με τις κλούβες που τοποθετούνται για να προστατεύουν τον Premier Minister, σ. Αλεξάκη, από ποιον όμως; Ιδού η απορία!

Εκδήλωση ευγνωμοσύνης...

Φαίνεται, ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ εμφορείται από καθαρά χριστιανικά αισθήματα και δεν θέλει να χαρακτηρισθεί αχάριστος, γι’ αυτό και εξεδήλωσε τις ευχαριστίες του προς τον γαλαντόμο Έλληνα πρωθυπουργό σ. Αλεξάκη, για το χάρισμα προς τους Σκοπιανούς της ιστορίας της Μακεδονίας!
Έμπαινε, λοιπόν, σ. Αλεξάκη, δώστα όλα, να μην είναι και παραπονούμενοι γείτονές μας, ότι τους αδικούμε και μας θεωρήσουν κακούς γείτονες. Ασχέτως, αν οι γείτονες είναι πλεονέκτες και τα θέλουν όλα δικά τους! Και απεμπολούν την ιστορία τους, αφού είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή που στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου λεγόταν Δαρδανία, Παννωνία και μετέπειτα Bapdapcka Mpanoniba. Aυτή δε η τακτική τους να διεκδικούν ξένα πνευματικά δικαιώματα, όπως είναι τα ιστορικά, προδίδει ύπουλες και δόλιες διαθέσεις, που οι διεθνιστές τύπου Αλεξάκη δεν τις καταλαβαίνουν, ή δεν θέλουν να θεωρηθούν παράσπονδοι!

Χαρίσαμε τον Σκεντέρμπεη!

Σήμερα ο Γεώργιος Καστριώτης ή Καστοριώτης, διότι κατήγετο από την Καστοριά, ευγενής του Δεσποτάτου της Ηπείρου με πατέρα από την Καστοριά και μητέρα Σερβίδα πριγκήπισσα, που πάρθηκε κατά τα παιδομαζώματα των Οθωμανών και εξισλαμίσθηκε, αλλά έμαθε την καταγωγή του, θεωρείται από τους Αλβανούς εθνικός τους ήρωας και γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες ή έπλασαν πολλές ιστορίες γύρω από το όνομά του, τη στιγμή που οι Έλληνες μαθητές δεν γνωρίζουν τίποτε γι’ αυτόν. Τους χαρίσαμε και την σημαία που ήτο Βυζαντινό Εθνικο Σύμβολο και το εγκολπώθηκαν χωρίς καμία μα καμία διαμαρτυρία από τους Έλληνες, γιατί αυτό θα θεωρηθεί εθνικιστικό παραλήρημα!
Χαρίσαμε και τους Μεθόδιο και Κύριλλο στους Σλαύους, αν και καμία μα καμία σχέση δεν έχουν με αυτούς εκτός που ότι εστάλησαν από τον Μεγάλο Φώτιο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως για να τους εκχριστιανίσουν. Σχολεία, Πανεπιστήμια, Βιβλιοθήκες, Αναγνωστήρια, οδοί και λεωφόροι φέρουν το όνομά τους, σ’ αντίθεση με εμάς που το 90 με 95% των Ελλήνων ίσως δεν γνωρίζουν ούτε τα ονόματα, όχι και τη δραστηριότητά τους, η οποία άφησε ανεξίτηλη την προσφορά τους τόσο στην διάδοση του Χριστιανισμού στους Σλαύους, όσο και στα γράμματα σ’ όλη την Βαλκανική και όχι μόνον!
Θα τρίζουν τα οστά του...

Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, με την σκέψη και μόνον ότι και η ΝουΔου συναινεί στην σύνθετη ονομασία των Σκοπίων με δεύτερο συνθετικό το όνομα: Μακεδονία! Ο αείμνηστος Κων/νος Καραμανλής είχε την τόλμη και το θάρρος να τονίσει ότι «Μία είναι η Μακεδονία και αυτή είναι Ελληνική»!
Σήμερα και οι επίγονοί του δέχονται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό! Ήγουν, τουτέστιν, Βόρειος Μακεδονία, και σε λίγο οι Σκοπιανοί από Βορειομακεδόνες θα περιορίσουν το όνομα σε απλώς Μακεδόνες! Και τι θα αναγράφει η πινακίδα στο Δερβένι της Θεσσαλονίκης, εκεί που σήμερα πληροφορεί τον ταξιδιώτη για τα Σκόπια, Μακεδονία; Ω της αφελείας...