ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Πλατεία και Ηρώο...

Ο ρέκτης δήμαρχός μας συγκρότησε Επιτροπή (παλαιά η μέθοδος αυτή για τρενάρισμα ενός θέματος, αυτό το έχει επισημάνει και ο Κρης πολιτικός Ελ. Βενιζέλος: - Θέλεις να διαιωνισθεί ένα πρόβλημα; Συγκρότησε μία επιτροπή για την διαμόρφωση της Πλατείας Πύρρου. Οι παλαιοί Γιαννιώτες, όπως ο υπογράφων, ευτύχησαν να δουν το Ηρώον να είναι τοποθετημένο στο ανατολικό μέρος αυτής της πλατείας και να δεσπόζει με την παρουσία και την επιβλητικότητά του. Άσχετοι, ίσως, άνθρωποι με την «Μικρή μας Πόλη» το μετέφεραν και το καταχώνιασαν στο Πάρκο Ηρώων, όπου η επιβλητικότητά του χάθηκε, γιατί συν τοις άλλοις περιορίσθηκε και το ύψος του. Το Ηρώον αυτό είναι εφάμιλλον αν όχι και ανώτερον αυτών που βρίσκονται στον Λαχανά και στο Κιλκίς, διότι οι τρεις αυτές Τιτανομαχίες, Μπιζάνι, Λαχανάς και Κιλκίς ανέτρεψαν τις προηγούμενες ισορροπίες και διαμόρφωσαν την μετέπειτα και ως σήμερα κατάσταση! Καιρός να επανελθει στη θέση του από όπου και απομακρύνθηκε βαναύσως!..

Ούτε μία πρόταση!

Μας έλαχε κι αυτό, να αναζητούμε παντού σανίδα σωτηρίας! Με αφορμή την ανάπεμψη προσευχής από τον ιμάμη στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας και για το οποίο έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι εκεί κατά Βασιλίσσης Σοφίας μεριά, εφωράθη ο αναπλ. Υπουργός Εξωτερικών σ. Γιάννης Αμανατίδης να μην μπορεί από στήθους να εκφέρει μία πρόταση όλη κι όλη. Έπρεπε να το διαβάζει από τις σημειώσεις που είχε ετοιμάσει! Σ’ αντίθεση με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της UNESCO που ότι είχε να πει το είπε από στήθους χωρίς δυσκολίες και προσφυγή σε σημειώσεις!
Είμαστε, ανενδοιάστως, γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, λάτρεις της τακτικής «ες αύριον τα σπουδαία», προσπαθώντας να ενημερωθούμε την τελευταία στιγμή και μ’ αυτόν τον τρόπο να ενημερώσουμε έστω και πρόχειρα και τους άλλους!

Απαράδεκτη οίηση!..

 Κατά την επίσκεψη του σ. Σταθάκη, του γνωστού με το σαρδόνιο χαμόγελο στη Μυτιλήνη ή στη Λέσβο, αν κάνω λάθος, για να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής από τον πρόσφατο σεισμό, οι σεισμοπαθείς διεμαρτύροντο ζωηρώς με αποτέλεσμα να εκνευρισθεί ο Υπουργός, οπότε εξερράγη λέγοντας: Τι κάνετε έτσι, βρε παιδιά; Υπάρχει και η αναγκαστική απαλλοτρίωση!
Δηλαδή σ. Σταθάκη ο «πνιγμένος» δεν πρέπει να διαμαρτυρηθεί; Πρέπει να δει πότε η κωφότητα του Δημοσίου θα αφυπνισθεί και θα δραστηριοποιηθεί; Ακριβώς, αυτή την μακαριότητα και την αδράνεια που μαστίζει τον δημόσιο τομέα γνωρίζουν οι παθοντες και διαμαρτύρονται. Άλλως, θα εφησύχαζαν!
Άγνοια του Ευαγγελίου!

Τακτικός αναγνώστης του «Π.Λ.», μου επεσήμανε την εξής περίπτωση αγνοίας του ιερού Ευαγγελίου: Όταν εκκλησιάζεται βλέπει να προσφέρουν λειτουργιές πολλοί των εκκλησιαζομένων, που προφανώς αγνοούν όσα αυτό ορίζει στο κατά Ματθαίον κεφ. Ε’ εδάφ. 23: - «Γι’ αυτό όταν προσφέρεις το δώρο σου στο ναό και εκεί θυμηθείς, πως ο αδερφός σου έχει κάτι εναντίον σου, άφησε το δώρο σου εκεί, μπροστά στο θυσιαστήριο του ναού και πήγαινε να συμφιλιωθείς πρώτα με τον αδελφό σου (γείτονα, συμμαθητή, συνάδελφο κ.λπ.) και ύστερα έλα να προσφέρεις το δώρο σου. Κοίταξε να συμβιβαστείς γρήγορα με τον αντίδικό σου, όσο ακόμα βρίσκεται στο δρόμο». Και ερωτά: -Πόσοι απ’ αυτούς που φέρνουν τα πρόσφορα ή άλλο δώρο έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους; Αν το γνώριζαν αυτό, πολύ λίγοι θα έφερναν δώρα στους ναούς. Γι’ αυτό και οι ιεροκήρυκες αποφεύγουν αυτές τις «κακοτοπιές» να τις κάνουν γνωστές!