ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Ο Βαγγελάκης τότε...

Όσοι έχουν κάποια ηλικία, δηλαδή διάγουν την 8η και 9η 10ετία, θα θυμούνται έναν μικροσκοπικό συμπολίτη μας, τον γνωστό μας Βαγγελάκη, που τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και το Πάσχα περιφερόταν ανά την «Μικρή Πόλη» μας και στην πρώτη περίπτωση πωλούσε ημερολόγια της τσέπης και καζαμίες και την περίοδο του Πάσχα πωλούσε «Τα Δώδεκα Ευαγγέλια» ή «Ο Επιτάφιος Θρήνος»! Πόσα τεμάχια να πωλούσε ο μακαρίτης πλέον Βαγγελάκης; 100 από κάθε περίπτωση; 150 το πολύ, γιατί και η πόλη ήταν μικρη και αν κάποιος αγόραζε κάτι το έκανε από ευσπλαχνία και μόνον! Δηλαδή με σημερινές τιμές αντί να εισέπραττε 100 με 150 σημερινά ευρώ. Τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του!.. Και κανείς δεν τον εδίωξε, δεν τον τιμώρησε, δεν του επέβαλε πρόστιμο για τη δραστηριότητάτου αυτή.

Σήμερα πρόστιμα!

Την σήμερον ημέρα, 60-70 χρόνια μετά την δραστηριότητα αυτή του Βαγγελάκη συνελήφθη πωλητής ημερολογίων τσέπης την περίοδο των Χριστουγέννων, διότι περιφερόταν στη μεγάλη πλέον πόλη μας, πωλώντας ημερολόγια τσέπης - Καζαμίας πλέον δεν πωλείται ανά τας οδούς και τα ρύμας - φοροδιαφεύγων! Συνελήφθη και ετιμωρήθη από τις διατάξεις του Τρύφωνα με πρόστιμο 5.000 ευρώ, όπως και η γριούλα που πωλούσε μαϊντανό και αυτή με παρόμοιο πρόστιμο 5.000 ευρώ, όπως και άλλη γραία στα Τρίκαλα που πωλούσε μπρόκολα, μακεδονίσια, άνιθο κ.λπ. Επεισόδια τρέλας την σήμερον ημέρα από τα όργανα του Τρύφωνος, που πάτησε το τσιγαρόχαρτο και έφθασε στα ουράνια!

Το ασβεστοκάμινο...

Στη διακλάδωση των δρόμων προς το Σταυράκι και προς την Περίβλεπτο βρίσκεται εγκαταλειμμένο το ασβεστοκάμινο του άλλοτε μηχανικού της Ιεράς Μητροπόλεως Μαράτου, το οποίο και δεν λειτούργησε ποτέ για λόγους που μόνον ο ίδιος γνωρίζει, αλλά πλέον δεν ευρίσκεται στη ζωή! Προς τι αυτός ο χαρακτηρισμός ως διατηρητέου μνημείου; Τι το σημαντικό, τι το πρωτότυπο, τι το καινοτόμο έστω και για την εποχή που κατασκευάστηκε αυτό το κτίσμα έχει και πρέπει να χαρακτηρισθεί διατηρητέο; Εκτός και αν είχαν το δενδρύλλιο που φύτρωσε σ’ ένα σημείο της στέγης του και αυξάνει κανονικότατα λόγω της εγκατάλειψής του από αυτούς που το χαρακτήρισαν διατηρητέο!.. Και για τους μη γνωρίζοντες, το ασβεστοκάμινο έγινε από τις «παγωμένες πιστώσεις» του Σχεδίου Μάρσαλ!..

Πού είναι ο δήμαρχος;

Όταν προσφάτως έγιναν οι πλημμύρες στην εσχατιά της Αττικής και εκτός των υλικών καταστροφών υπήρξαν και δύο απώλειες συνανθρώπων μας, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής που είχαν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες αναρωτιόνταν και έλεγαν:
- Πού είναι ο δήμαρχος; Ο πρώτος πολίτης της περιοχής είχε εξαφανισθεί!
Στις πρόσφατες πλημμύρες στη βόρειο Αγγλία, όπου τα πάντα καλύφθηκαν από τα νερά στην περιοχή της Υόρκ από τους πρώτους που προσέτρεξε για να λάβει ιδίοις όμμασι γνώσι των γεγονότων ήτο και ο πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον, όπως και προ ετών στη Γερμανία ο καγκελάριος Σρέντερ είχε επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές. Εδώ στη χώρα της Φαιδράς Πορτοκαλέας θεωρείται φαιδρότης να επισκεφθεί περιοχές που έχουν πληγεί από θεομηνίες ακόμη και ο δήμαρχος! Πώς να πάμε μπροστά με τέτοια νοοτροπία;