ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Οι Έλληνες της διασποράς...
Όταν λέμε Έλληνες της διασποράς δεν εννοούμε μήτε τον Μπαρουφάκη με την «δημιουργική του ασάφεια» και τα «ουάου», ούτε και τον Ευκλείδη με το σακκίδιο επ’ ώμου και με τις δηλώσεις στα άπταιστα αγγλικά. Άλλωστε, τι στο διάτανο, καθηγητής σε αγγλικό πανεπιστήμιο είναι, από το σύνολο των Ελλήνων που εγκατέλειψαν την πατρίδα (χώρα την αποκαλούν συλλήβδην τώρα) για ένα καλύτερο μέλλον!.. Ένας απ’ αυτούς τους Έλληνες της Διασποράς προ ημερων και γνωρίζοντας την δεινή και οικτρή κατάσταση που διαβιούν οι εναπομείναντες Έλληνες, έκανε μια πρόταση μέσω διαδικτύου: «Διαθέτω 50.000 δολάρια, αν μέσα σε δύο ημέρες ανάλογο ποσόν κατατεθεί μέσω διαδικτύου. Και αμ’ έπος αμ’ έργον, το ποσόν υπερκαλύφθηκε, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσό στις 100.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών των παιδικών χωριών S.O.S.! Αυτοί είναι οι Έλληνες της διασποράς!..

Περιφρόνηση της χώρας!..

Αυτούς τους άξιους Έλληνες της διασποράς, που πολλές φορές τους λοιδορούν επίσημοι και ανεπίσημοι, ότι δεν ενδιαφέρονται για την χώρα (πατρίδα) η επίσημη Πολιτεία τους περιφρονεί και τους περιθωριοποιεί, αφού τους στερεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι!
Όταν όλα τα άλλοτε κομμουνιστικά καθεστώτα έδωσαν το δικαίωμα στους πολίτες τους που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και βρήκαν τον τρόπο να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία να προσέρχονται στα κατά τόπους προξενεία των χωρών τους και να μετέχουν στην ψηφοφορία! Εμείς; Εμείς!.. Όλο εξετάζουμε και ερευνούμε τον τρόπο να παρασχεθεί το δικαίωμα αυτό και όλο «στον τόπο τα βιολιά», δεν μπορούμε να τον βρούμε! Δεν ρωτούν οι ταγοί μας τους Λευκορώσους, πως το δικό τους κράτους βρήκε τον τρόπο και διακρίνεται για την δημοκρατικότητά του να ψηφίζουν οι Λευκορώσοι στο εξωτερικό, ώστε και οι Έλληνες να μην στερούνται αυτού του πολιτικού αγαθού!

Εδώ ο κόσμος καίγεται...

Είναι γνωστή η περίπτωση του Ηροστράτου, ο οποίος θέλοντας να τον αναφέρει η ιστορία, πυρπόλησε το βράδυ που γεννιόταν ο Μέγας Αλέξανδρος το Μαυσωλείο της θεάς Αρτέμιδος!
Και στην ΝουΔου τώρα που το «χωριό καίγεται», οι Νεοδημοκράτες λούζονται! Αντί, λοιπόν, οι Νεοδημοκράτες δελφίνοι να παρευρίσκονται στη Βουλή και να δίνουν τη μάχη για να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατόν τα βάρη από το Αριστερό Μνημόνιο της δεύτερης φοράς ΑριστεροΔεξιάς κυβέρνησης! Βρήκαν την ευκαιρία με την ανάδειξη του νέου Προέδρου της ΝουΔου να περιφέρονται ανά την Ελλάδα βγάζοντας και από έναν δεκάρικο λόγο, οιονεί, σε προεκλογική περιοδεία παραμονή προεκλογικής περιόδου. Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε...

Κλιτές και άκλιτες λέξεις...

Αφουγκραζόμαστε από τα δημοσιογραφάκια να χρησιμοποιούν λέξεις ωσάν αυτές να είναι άκλιτες, όπως τον πάτηρ Χριστόδουλο, ή τον Βίκτωρ Ορμάν, πρωθυπουργό της Ουγ­γαρίας, ή στον Φοίνιξ των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλες ων ουκ έστιν αριθμός!
Η λέξη πατήρ κλίνεται, οπότε έχουμε τον πατέρα, όπως και ο Βίκτωρ, τον Βίκτορα. Δεν λέμε τους «Αθλίους του Βίκτορος Ουγκό»; Ή η λέξις Φοίνιξ είναι κλιτή και την χρησιμοποιούμε συχνά όπως «ως ο Φοίνιξ αναγεννάται εκ της τέφρας του». Είναι αρχαία ελληνική λέξη που κλίνεται του Φοίνικος, στον Φοίνικα κ.λπ..
Άκλιτες λέξεις είναι οι προθέσεις, οι σύνδεσμοι, τα επιρρήματα και οι ξένες όπως ο Βίκτωρ Ορμάν (η λέξης Ορμάν είναι ξένη και δεν κλίνεται), ο Ομπάμα, ο Ολάντ, η Μέρκελ κ.λπ..