ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Έλλειψη  Ναών…

• Η «Μικρή μας Πόλη» από την εποχή της Οθωμανοκρατίας, όταν ο πληθυσμός της ήταν δεν ήταν περί τις 10.000 (Xριστιανοί) είχε 5 μεγάλους ενοριακούς ναούς (Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Νικόλαος, Αρχιμανδρειό, Αγία Μαρίνα και Περίβλεπτος) για τις θρησκευτικές ανάγκες των κατοίκων.
Σήμερα με δεκαπλάσιο πληθυσμό απέκτησε δυο επιπλέον ιερούς ναούς, του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Σεραφείμ, αλλά το χριστεπώνυμο πλήρωμα δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του και λόγω της υπερκάλυψης των παραπάνω ναών  αλλά και τις αποστάσεις  (κάτοικοι της Κιάφας, του Βοτανικού κ.ά) που εμποδίζει την μετάβαση κυρίως των υπερηλίκων.
Προ 40 ετών ανευρέθη οικόπεδο στην Κιάφα όπου και έγινε τελετή  θεμελίωσης του Αγίου Κοσμά, αλλά τελικά, το οικόπεδο αυτό πουλήθηκε και ματαιώθηκε η ανέγερσή του.
Νομίζουμε, ότι είναι καιρός να ανασκουμπωθούμε όλοι: Μητρόπολη, Αγαθοεργά Καταστήματα, Χριστεπώνυμο πλήρωμα, και για την ανεύρεση οικοπέδων και για την εν συνεχεία ανέγερση ναών. Ο καιρός γαρ εγγύς εστίν…

«Οίκος εμπορίου»...

• «Και ανέβη εις τα Ιεροσόλυμα ο Ιησούς και εύρεν εν τω ιερώ τούς πωλούντας βόας και πρόβατα και περιστεράς και τους κερματιστάς και ποιήσας φραγέλιον εκ σχοιμίων πάντας εξέβαλεν εκ του ιερού τα τε πρόβατα και τους βόας, και των κολλυβιστών εξέχεε το κέρμα και τα τραπέζας ανέτρεψε, και τοις τα περιστεράς πωλούσιν είπεν’ άρατε ταύτα εντεύθεν, μη ποιείτε τον οίκον του πατρός μου οίκον εμπορίου». (Ιω Β’ Ι3-Ι6).
Παρά την ευαγγελική περικοπή που απαγορεύει την μετατροπή των ιερών ναών σε οίκους εμπορίου βλέπουμε σε ναούς να πωλούνται διάφορα προϊόντα, όπως «σπιτικές μαρμελάδες», προφανώς, με τη συνταγή της θείτσας Θεανούς εν ώρα λειτουργίας! Μήπως ήγγικεν η ώρα να σταματήσει αυτή εμπορική δραστηριότητα όταν, τουλάχιστον, τελείται η θεία λειτουργία;

Κι άλλες γραμμές!

• Ο καλός, διορατικός και τακτικός συνεργάτης του «Π.Λ» με τα όσα έγραψε για την ιερά μονή Καστρίτσας μας θύμισε, ότι όταν τις λιμναίες συγκοινωνίες τις εκτελούσαν οι Βαρκάρηδες (ο μπάρμπα- Τέλιας κα) εξυπηρετούσαν και τα χωριά Καστρίτσα, Δροσοχώρι, τότε Κλαζιάδες, Βασιλική κ.ά.
Σήμερα τα καραβούλια εκτελούν το δρομολόγιο Μώλος  Ιω­αννίνων- Μώλος Νήσου. Γιατί μόνον αυτό; Αν υπήρχε γραμμή Μώλος Ιωαννίνων- Καστρίτσα θα αναπτυσσόταν ο θρησκευτικός τουρισμός για όσους θέλουν να επισκεφτούν την Μονή Καστρίτσας.
Αν, επίσης υπήρχε γραμμή Μώλος Ιωαννίνων-Πέραμα  θα αναπτυσσόταν έτι μάλλον ο τουρισμός προς το Σπήλαιο. Και γιατί όχι και δρομολόγια προς την Ντραμπάτοβα, στα κρύα νερά, Κρυονέρι λεγόταν. Αλλά και οι «εφοπλιστές» αρνούνται και έλεγχος δεν γίνεται.
Οι άδειες είναι δημόσιες και πρέπει να εξυπηρετούν το σύνολο! Το σύνολο των πολιτών!

Αποσυμφόρηση φυλακών...

• Φαίνεται, ότι ο πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων σ. Αλέξης αιθεροβατεί, όπως θα έλεγε και ο αλήστου μνήμης Ανδρέας μας, ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει, αλλιώς δεν θα έκανε αναφορά στην αποσυμφόρηση των φυλακών στα θετικά της κυβέρνησής του.
Πρόσφατη είναι η αγαθοποιός δράση των αποφυλακισθέντων βαρυποινιτών Γεωργιανών, που θανάτωσαν με τον πλέον βάρβαρο τρόπο τον Αιγινήτη εστιάτορα, εκφράζοντας με τον πλέον αδίστακτο τρόπο για την ευεργετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσυμφόρηση των φυλακών, αποβλέποντας, κυρίως και αποκλειστικώς, στην αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.
Θέλω να πιστεύω, ότι, όταν αναφερόταν στα θετικά της αποσυμφόρησης των φυλακών δεν τον έπιασε λόξυγκας, γιατί, ασφαλώς, θα προήρχετο είτε από την αγρίως βασανισθείσα σύζυγο του θύματος, είτε από άλλο μέλος της οικογενείας του…