ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Εγκατάλειψη της λίμνης...
• Πρόσφατα έτυχε να μεταβώ στις Πρέσπες καλεσμένος παλιού συναδέλφου. Η ομορφιά των Πρεσπών δεν συγκρίνεται με καμία από τις άλλες λίμνες της πατρίδος μας αλλά και ο ενάλιος πλούτος αυτών, όπως η ποικιλία των ψαριών που ενυπάρχουν, περίπου 15 διαφορετικά είδη αλλά και η πλούσια πανίδα σε υδρόβια πτηνά. Από πληροφορίες που συνέλεξα πριν από μια πενταετία ενδημούσαν στη Μεγάλη Πρέσπα περί τα 150 ζεύγη πελεκάνων, σήμερα ο αριθμός τους  έχει φθάσει στα 1000 ζεύγη, πού σημαίνει, ότι και τροφή άφθονη βρίσκουν στη λίμνη και οι κάτοικοι τα προστατεύουν τα πουλιά.
Εμείς; Εμείς είχαμε την τύχη να μας προσφέρει ο στρατηγός Καρδαμάκης, διοικητής της ΔΕΗ, τέσσερα ζεύγη κύκνων, τα οποία  έγιναν στόχος των κυνηγών και ντουφεκάδων κατά την έκφραση του προέδρου, του Κυνηγετικού. Ο νυν περιφερειάρχης εμπλούτισε την πανίδα της λίμνης με 20 ζεύγη κύκνων και χηνών, όμως μάλλον έχουν χαθεί αντί να πολλαπλασιασθούν. Τί θα επιδείξουμε ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης;

Σωτήριος παράγοντας...

• Για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία της Λίμνης μας, αυτή την περίοδο της κατοχής ήταν ο κύριος τροφοδότης σε αλιεύματα. Ο ενάλιος πλούτος σε ψάρια και σε υδρόβια πτηνά ήταν άφθονος σε σημείο που τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ο Συνεταιρισμός Αλιέων Νήσου να προμηθευθεί το πρώτο αυτοκίνητο ψυγείο για τη διάθεση σε γειτονικές πόλεις των πλεοναζόντων ιχθύων. Σήμερα και τα ψάρια έχουν μειωθεί και τα πτηνά έχουν λιγοστέψει. Και δεν γίνεται καμία προσπάθεια για την αποκατάσταση της ισορροπίας.

Το «τρίγωνο των Βερμούδων»!

• Στο τρίγωνο Δωδώνης-Κατσαδήμα-Ν. Ζέρβα έχουν αναπτυχθεί πανύψηλα δέντρα, τα οποία χρήζουν περιποιήσεως, δηλαδή κλαδέματος και ευτρεπισμού. Όπως είναι σήμερα, αποτελεί το «Τρίγωνο» αυτό έναν  ασφαλή τόπο για την απόκρυψη των συμπράγκαλων των καστανάδων, των καλαμποκάδων, αλλά και τόπο καταφυγής κάθε περιθωριακού ατόμου με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις για την κοινωνία της «Μικρής Πόλης »μας.
Καλό, λοιπόν, είναι, εν όψει και της επιδιώξεως του Δημάρχου μας να ανακηρυχθεί ο Δήμος σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης να ευτρεπισθεί, να τοποθετηθούν καθίσματα, γιατί όχι και τραπεζάκια για την ξεκούραση των περαστικών ή και όσων αδυνατούν να περάσουν την ώρα τους  στα γύρω καφέ και λόγω της κρίσεως αλλά και του περασμένου βαλαντίου. Αμ’ έπος, λοιπόν, αμ’ έργον κ. Δήμαρχε!

Πατέντα...

• Μπροστά από την Περιφέρεια υπάρχει μια συστάδα από φοίνικες, οι οποίοι περιβάλλονται από πιξάρι και άλλα νανώδη φυτά. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο για απόκρυψη καστανάδες, καλαμποκάδες αλλά και οδοκαθαριστές, οι οποίοι αποκρύπτουν τα εργαλεία και τα καροτσάκια αποκομιδής των απορριμμάτων. Αυτό είναι δυνατόν να διεκδικήσει… πατέντα ευρεσιτεχνίας. Σε ποιά άλλη περιφέρεια θα μπορούσε κάποιος περαστικός να δει στην πρόσοψή της αλλά και στην οπίσθια πλευρά αυτά τα συμπράγκαλα αραδιασμένα, ώστε να τα χουν πρόχειρα οι χρήστες για τη δουλειά τους; Δεν μας φτάνουν οι σπασμένες πλάκες…..