ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Λεφτά υπάρχουν!..

* Διαμαρτύρεται ο Υπ/γός (Εθνικής) Παιδείας, ότι «δεν υπάρχει σάλιο για την κάλυψη των κενών στα σχολεία» και καλεί τους «καλούς Σαμαρείτες» να προστρέξουν εθελοντικώς τα κενά και θα τους προικοδοτήσει με μόρια!..
Και όμως και «σάλιο» υπάρχει για τις προσεχείς εκλογές και λεφτά υπάρχουν και για την κάλυψη των κενών και για άλλες ανάγκες (γιατροί, νοσηλευτές κ.λπ.) αλλά κοινή λογική δεν υπάρχει!..
Ιδού η ύπαρξη χρημάτων για την κάλυψη των κενών στα σχολεία:
α) Εγκρίθηκε η γ’ δόση 2.000.000,00 ευρώ προς τα κομματικά Ιδρύματα, όπως αυτό του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Κων/νου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και ποιος ξέρει ποιο άλλο Ίδρυμα, των οποίων ο σκοπός είναι μορφωτικός και ερευνητικός και διοργανωτικός ημερίδων με διαλέξεις, ομιλίες και συμπόσια. Είδατε ποτέ κάτι τέτοιο; Απλώς ερωτώμεν!..
β) Η αφαίρεση των κρατικών αυτοκινήτων από τους Εθνοπατέρες και από τις Εθνομητέρες. Είδαμε να κυκλοφορεί ο παραιτηθείς βουλευτής της Χ.Α. με πολυτελέστατο κρατικό όχημα ανήκον εις τον γαμπρόν του προέδρου της Χ.Α., το οποίο παρεχώρησε στον παραιτηθέντα, που και έχρισε μετακλητόν υπάλληλον!..
Όταν μαθητές πέφτουν λιπόθυμοι στα σχολεία από την ασιτία είναι πρόκληση να διατίθενται πολυτελέστατα οχήματα για τους εθνοπατρικίους...

Γκαντέμης...

* Γκαντέμης αποδείχθηκε και ο Μάκης Γιακουμάτος! Επιβαίνοντας σε αεροπλάνο της γραμμής Αθήνα - Θεσσαλονίκη συνέβη το απροσδόκητο! Η περιοχή της Θεσσαλονίκης καλύφθηκε από πυκνό πέπλο ομίχλης κατά την προσέγγιση του αεροσκάφους, που κατέστη αδύνατη η προσγείωσή του παρά τα σύγχρονα μέσα πλοηγήσεως που διαθέτει το αεροδρόμιο Μακεδονία!..
Αποτέλεσμα αυτής της καιρικής ανωμαλίας, το αεροσκάφος επέστρεψε εις το Νεφοσκεπές Άστυ!..
Ας το έχουν αυτό υπόψι των όσοι θέλουν να ταξιδεύουν με αεροσκάφος προς οποιοδήποτε μέρος να ερωτούν πρώτα, αν με το ίδιο αεροσκάφος θα ταξιδεύσει και ο Μάκης Γιακουμάτος, ώστε να αποφεύγουν το υπόψι δρομολόγιο και να ταξιδεύουν με άλλο. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!..

Ο τονισμός των λέξεων...

* Μετά την μεταπολίτευση απαξάπαντες βάλθηκαν να αποδομήσουν τη γλώσσα μας για να μην πω, ότι ασέλγησαν επ’ αυτής. Και ιδού πώς:
Η «Χαλυβουργική» είναι των αδελφών Αγγελόπουλου!..
Η Γιάννα Αγγελοπούλου ηγήθηκε των Ολυμπιακών Αγώνων!..
Πότε, λοιπόν, κατεβαίνει ο τόνος και πότε διατηρείται; Πώς ένας εκπαιδευτικός να το διδάξει και να το κάνουν κτήμα τους οι μαθητές;
Διδάσκαμε, όταν η λήγουσα είναι βραχεία ο τόνος διατηρείται στην προπαραλήγουσα, και όταν είναι μακρά μετατίθετα στην παραλήγουσα. Δηλαδή ο Μέγας Αλέξανδρος, η εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Αλλά, γιατί ο Κάσσανδρος του Κάσσανδρου και όχι του Κασσάνδρου; Ο Φίλιππος του Φίλιππου γιατί όχι του Φιλίππου; Ο Αντίγονος του Αντίγονου και γιατί όχι του Αντιγόνου;
Και άλλα πολλά που διαβάζουμε με αφορμή τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, όπως:
Ο Αλέξανδρος ο Δ’ ήταν 3 χρονών! Και σ’ άλλη περίπτωση ο Αλέξανδρος ο Δ’ ήταν 7 χρονών, αλλά διαβάζουμε και 7 χρόνων! Ποιο είναι το σωστό για να το διδάξει ο δάσκαλος, ο καθηγητής στους μαθητές του; Γιατί ο χρόνος κλίνεται όπως ο δρόμος, ο λόφος, ο τόπος κ.λπ. και στη γενική πληθυντικού έχουμε: των δρόμων, των τόπων, των σάκκων, των κρότων κ.λπ., των λόφων και όχι των δρομών, των τοπών, των λοφών! Η ελληνική γλώσσα διακρινόταν για τη μουσικότητά της, την κομψότητά της, την ευλυγισία της, την ωραιότητά της για την οποία ο Γερμανός ποιητής Γκαίτε είχε επισημάνει, ότι: - Αν οι Άγγελοι ομιλούν, τότε ασφαλώς, χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα!.. Που σημαίνει, ότι η γλώσσα μας είναι αγγελική!..