ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Ευλογία Θεού στην Κατοχή!
* Παρακολουθώ με πολλή προσοχή τις συνεργασίες του κ. Δημ. Κοράκη, που αναφέρονται στα παλιά Γιάννινα, όπως αυτή για τα υδρόβια πτηνά την περίοδο της Κατοχής που αφθονούσαν.
Δεν αφθονούσαν μόνο στη λίμνη των Γιαννίνων, αλλά σ’ όλο το λεκανοπέδιο, διότι εκείνη την εποχή δεν είχε αποξηρανθεί το τέναγος της Λαψίστας, το οποίο κατακλυζόταν από τα νερά του «σαραντάημερου» όπως το αποκαλούσαν οι Γιαννιώτες την περίοδο από τέλη Οκτωβρίου ως τις παραμονές Χριστουγέννων που συνεχώς έβρεχε και έμεινε ιστορική η φράση: «Ακόμη βρέχει στα Γιάννινα», όπως ερώτησε ταξιδευτής που πήγε στην Πόλη και επέστρεψε.
Ε, εκείνη την εποχή όλο το λεκανοπέδιο είχε κατακλυσθεί όχι μόνο από όμβρια ύδατα αλλά και από πολυάριθμα και ποικίλα υδρόβια πτηνά: αγριόχηνες, γέσια (αρσενικές πάπιες), καναβά (θηλυκές πάπιες), φαλαρίδες, βουτηχτάρια και άλλα, τα οποία κατά σμήνη πετούσαν. Αυτά τα πτηνά οι πέριξ της λίμνης και του τενάγους κάτοικοι (Άνω Λαψίστα, Κάτω Λαψίστα, Ροδοτόπι, Πρωτόπαππα, Νεοχωρόπουλο, Πετσάλι, Ασφάκα, Περίβλεπτος, Μπράγια, Ντίσπερι, Λυκοτρίχι κ.ά.) τα έπιαναν με παραγάδια (σ’ ένα μεγάλου μήκους σχοινί 50-60 μέτρα έδεναν με μικρά σχοινάκια άγκιστρα στα οποία τοποθετούσαν δόλωμα από σκουλήκια ή τσίμες και τα πτηνά αυτά τα κατάπιναν με αποτέλεσμα να «αγκιστρώνονται» και να τα πιάνουν οι κάτοικοι). Εκείνη την εποχή ζούσαμε στην Άνω Λαψίστα, όπου ήταν διορισμένη η μάνα μου και από πρώτο χέρι έχω γνώση αυτών των περιστατικών. Αλλά και στο λόφο Περιβλέπτου φώλιαζαν πάπιες και χήνες και πολλές φορές είχαμε βρει φωλιές με αυγά, αλλά, φευ, εκεί τα κλωσσούσαν και είχαν μέσα πουλάκια και ήσαν ακατάλληλα προς βρώσιν...

Οι «νωθροί» της ΕΡΤ!..

* Όταν ο τελευταίος Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της άλλοτε ΕΡΤ κ. Μάναλης, ευρίσκετο στην επιτροπή της Βουλής για να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών προκειμένου να επιλεγεί, δεν θυμάμαι ποιος βουλευτής του επισήμανε ότι στην ΕΡΤ οι εργαζόμενοι είναι νωθροί.
Το θυμήθηκα αυτό από την πρόσφατη πρωτοβουλία του ΣΚΑΙ για την συγκέντρωση σχολικών ειδών, για να διανεμηθούν αυτά σε μαθητές σχολείων, που αδυνατούν οι γονείς τους να τα αγοράσουν! Και δεν είναι η πρώτη φορά!
Όμως, αυτή η πρωτοβουλία του ΣΚΑΙ δεν είναι η μοναδική. Ασχολείται με τις δενδροφυτεύσεις, το καθάρισμα των χώρων όπου έχουν φυτευθεί αυτά τα δενδρύλλια, το πότισμα αυτών με την συνδρομή και των διαφόρων υπηρεσιών, την συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού και διάφορες άλλες εκδηλώσεις...
Αυτές τις πρωτοβουλίες θα έπρεπε να τις αναλαμβάνει η διάδοχος της ΕΡΤ η πολλή ΝΕΡΙΤ, για την οποία τόσος θόρυβος έχει γίνει, για να καταστεί δημόσια!
Όμως στη ΝΕΡΙΤ επικρατεί αντίληψη δημοσιοϋπαλληλική, η οποία εμπνέεται από το πνεύμα: - Όσο λιγότερο απασχολούμαστε, τόσο το καλύτερο! Δεν είχε άδικο ο βουλευτής που τόνισε στον Μάναλη, ότι στους εργαζομένους της τότε ΕΡΤ έχει εμφυλοχωρήσει το πνεύμα της νωθρότητας!

Εγκώμια για την Ν.Δ.

* Αφουγκράσθηκα την κα Ντόρα Μπακογιάννη να εξομολογείται στον Γιώργο Αυτιά και να τονίζει, ότι η ΝουΔου είναι ένα κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό, καθόλου αυταρχικό και ουδόλως ρατσιστικό. Το ερώτημα:
Αφού η ΝουΔου κοσμείται από πληθώρα χαρισμάτων δημοκρατικών, γιατί η ίδια αποχώρησε απ’ αυτή και ίδρυσε την «Δημοκρατική Συμμαχία», με την οποία αφήρεσε ψήφους, αλλά δεν κατάφερε να ορθώσει ανάστημα ανάλογο των προσδοκιών της και στο τέλος επέστρεψε στην ΝουΔου ως «μετανοούσα Μαγδαληνή»;
Η αποχώρησή της από την Νου Δου ήτο απότοκος της απορρίψεώς της από το εκλεκτορικό σώμα της παράταξης κατά την εκλογή του νέου προέδρου και αρχηγού αυτής, μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή. Τώρα την εγκωμιάζει, γνωρίζουσα ασφαλώς ότι «ουκ έστιν μετάνοια εν τω τάφω»!

Τι... θαυμασμός!

* Τι χαρούλες είναι αυτές! Τι θαυμασμός προς τον πρώην πρωθυπουργό από τον, επίσης, πρώην «κηπουρό», που χάθηκε από προσώπου της Γης, λες και άνοιξε η γη και τον κατάπιε! Και τι πλέρια ικανοποίηση από τον Τζέφρυ για τον εκδηλούμενο θαυμασμό προς το πρόσωπό του; Δυστυχώς, αυτοί μας κυβέρνησαν...