ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Η «ερήμωση» της λίμνης μας!..  

Προσφάτως, είχα την ευκαιρία να μεταβώ στα παλιά «λημέρια», όπου έκανα τα πρώτα βήματα του εκπαιδευτικού εκεί κατά Ροδόπη μεριά. Πέρασα από την λίμνη της Κεραμωτής, όπου με εντυπωσίασαν οι πινακίδες με την ένδειξη: Απαγορεύεται το ψάρεμα! Και ρωτώντας τους παραλιμνίους κατοίκους πληροφορήθηκα, ότι η λίμνη της Κεραμωτής είναι πλήρης αλιευμάτων.
Το ίδιο είδαμε και από ρεπορτάζ στην τεχνητή Λίμνη του Πολυφύτου, όπου οι ψαράδες αλιεύουν τόνους ψαριών τα οποία πωλούν ως το μακρινό Ιράκ, έχουν παραγγελίες για λιμνήσιες καραβίδες από την Γαλλία αλλά και ευρίσκουν εργασία οι παρόχθιοι κάτοικοι!
Σ’ εμάς; Μη ρωτάτε! Η λίμνη μας, η Παμβώτιδα και τα αλιεύματά της έσωσαν τους κατοίκους και της «Μικρής Πόλης» μας στην περίοδο της κατοχής, αλλά και του λεκανοπεδίου. Και αμέσως μετά την κατοχή ιδρύθηκε ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Νήσου, ο οποίος απέκτησε και το πρώτο όχημα ψυγείο για την μεταφορά των αλιευμάτων.
Και ξάφνου, εξαφανίσθηκαν τα αλιεύματα, κυπρίνια, γλύνια, τα νόστιμα μαρίτσια, οι καραβίδες, τα χέλια, τα υδρόβια πτηνά και ένα πλήθος άλλων της υδρόβιας πανίδος! Οι λόγοι γνωστοί. Τα αναχώματα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και τα βοθρολύματα, καθώς με την άδεια του τότε δημάρχου Γρ. Σακκά συνέδεσαν οι Γιαννιώτες τους βόθρους των με το υποτυπώδες δίκτυο ομβρίων υδάτων, καταλήγοντας στην όμορφη λίμνη!
Να οι λόγοι αφανισμού της υδρόβιας πανίδος από την Παμβώτιδα...

ΓΕΝΟΠ και «μπλακ άουτ»...  

Αφουγκρασθήκαμε στην περίοδο των παεργιών της ΔΕΗ τις δηλώσεις του νέου προέδορυ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κ. Αμανατίδη, αν συγκράτησα καλώς το όνομά του, ότι:
- Σε περίπτωση «μπλακ άουτ» την ευθύνη δεν θα την έχουν οι εργαζόμενοι, αλλά η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία δεν θα το προβλέψει, γαιτί μετά το πέρας του 8ώρου, ενδεχομένως να μην προσέλθει ο αντικαταστάτης απεργός και να συμβεί το απευκταίον.
Και ο κάθε καλόπιστος ακροατής αυτών των δηλώσεων ανερωτάται και λέγει:
Ο γέρος και η γριά, που πρέπει να ανέβουν στον 4ο όροφο ίσως και πιο πάνω. Ο ασθενής που χρησιμοποιεί σύνεργα για την επιβίωσή του με ηλεκτρική ενέργεια. Ο παγωτατζής της γειτονιάς που θα δει τα παγωτά του να αλλοιώνονται. Ο φαρμακοποιός που θα αλλοιωθούν τα φάρμακα, τα οποία συντηρούνται σε ψυγεία και τόσοι άλλοι θα καταστραφούν από υπαιτιότητα των απεργών της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Πώς θα αντικαταστήσουν τις ζημίες τους;
Γιατί δεν διακόπτουν το ρεύμα στα τετράγωνα όπου κατοικούν ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι υφυπουργοί, οι βουλευτές και άλλοι προύχοντες, ώστε να αισθανθούν στο πετσί τους τις συνέπειες του «μπλακ άουτ»; Αυτό θα ήτο μια συνετή και αποτελεσματική ενέργεια. Ο άλλος είναι εφαρμογή του νόμου της ζούγκλας και την πληρώνουν οι άσχετοι και οι ανεύθυνοι...

Για το προσδόκιμο...  

Γκαντέμης ο Ανδρέας μας!..
Δεν πρόκειται για τον Μεγάλο τον Ανδρέα, τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, αυτός ξεχάστηκε, αφού προσφάτως στο μνημόσυνό του για την συμπλήρωση 18ετίας από του θανάτου δεν παρευρέθησαν μήτε 18 Πασόκοι, παρά μόλις όσοι και τα δάχτυλα των δύο χεριών. Πρόκειται για τον νυν υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που όταν ηγεμόνευε σ’ αυτό της Υγείας είχε τονίσει ότι το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων είχε αυξηθεί υπερμέτρως!
Πράγματι, το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων ήτο από τα υψηλότερα ανάμεσα σε 34 χώρες του ΟΟΣΑ την 10ετία του ’70 (1961-1970). Υποχώρησε στη συνέχεια στην 20ή θέση στις ημέρες μας κάτω από τον αντίστοιχο μ.ο. της Ισπανίας (82,5), της Ιταλίας (82,3) πάνω από αυτόν της Πορτογαλίας (80,5 το 2000 μ.Χ.), η οποία ευρισκόταν πολύ πίσω από την χώρα μας με 76,9. Σ’ αυτήν την περίοδο η Πορτογαλία αύξησε το προσδόκιμο κατά 3,6 χρόνια έναντι της πατρίδος μας που ανέβηκε μόλις 2,5 χρόνια. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα σε νούμερα ρεκόρ, μεγαλύτερα από εκείνα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας...