ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις


*H φτωχοποίηση της γλώσσας!..  

Αφουγκραζόμαστε από την τηλετύφλα ορισμένους λεκτικούς νεολογισμούς που βγάζουν μάτι για την λεξιπενία των σημερινών δημοσιογράφων, όπως: - Κλείδωσε ο Γιούνγκερ για πρόεδρος. Με λίγη προσπάθεια θα μπορούε ο κάθε δημοσιογράφος να γράψει ή να πει οριστικοποιήθηκε ο Γιούνγκερ. Επίσης αφουγκραζόμαστε: - Είμαι καθαρός! Είμαι ξεκάθαρος! Αντί του είμαι σαφής. Τι θα πει είμαι καθαρός; Μπάνιο έκανε και είναι καθαρός;
Άλλη περίπτωση η επανάληψη του «κύριος», όπως: Ο κ. Χρήστος, ο κ. Βασίλειος, ο κ. Γεώργιος, ο κ. Παύλος κ.λπ. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούμε το οι κύριοι και θέτουμε δύο κ.κ., οι κ.κ. Χ., Β., Γ., ο κ. Π. κ.λπ.! Άλλοτε μας ζαλίζουν με χαρτοπαικτικούς όρους, όπως: Αυτό είναι σκληρό μπραντεφέρ για δυνατούς παίκτες. Δηλαδή ο κάθε αναγνώστης ή ακροατής πρέπει να είναι... καζινόβιος ή χαρτοπαίκτης για να γνωρίζει αυτόν τον όρο. Και επειδή η ταπεινότης μου δεν είναι, πώς να καταλάβω τι εννοεί ο κάθε δημοσιογράφος;
Άλλοτε, πάλι, χρησιμοποιούν ξένους όρους, που είναι κατανοητοί μόνον από τον κύκλο των δημοσιογράφων, όπως: οφ δη ρέκορντ, ή ον κάμερα κ.λπ. Αν θέλουν να χρησιμοποιούν ξένους όρους, καλό είναι εντός παρενθέσεως να τους εξηγούν, ώστε να γίνεται κατανοητό το κείμενο!

* Τα «πέτρινα χρόνια» 

Αφουγκρασθήκαμε τον ως προσφάτως «τσάρο» της Οικονομίας κ. Στουρνάρα να αναφέρεται στα «πέτρινα χρόνια»!..
Σε ποια εποχή τα ανάγει αυτά τα «πέτρινα χρόνια»;
Γιατί ως πέτρινα χρόνια λογίζονται τα χρόνια κατά την περίοδο του ανταρτοπολέμου, ήτοι 1945 - 1949 άντε 1950.
Αλλά εκείνη την περίοδο ο κ. Στουρνάρας ή ήτο αγέννητος ή ήγε την ηλικία των 2-5 ετών, άρα δεν έχει σαφή γνώση της καταστάσεως εκείνης της εποχής, εκτός και αν αναφέρεται σε διηγήσεις και εξιστορήσεις γεγονότων που αφουγκράσθηκε από μεγαλυτέρους την ηλικία, ή και αυτός ακολουθεί την τακτική του συρμού να είμαστε και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Αφού, θρυλείται, ότι και ο συμπαθής αυτός τσάρος ήτο ένθερμος ΚΝίτης, όπως και πολλοί άλλοι, αλλά βλέποντας «φως» στον ορίζοντα μεταπήδησε σε πιο σίγουρα και αποδοτικά συστήματα, αλλά ταυτοχρόνως κάνει και λόγο και στα πέτρινα χρόνια. Ποιος άλλωστε θα του ζητήσει τον λόγο αν την έζησε την εποχή των «πέτρινων χρόνων» ή από αφουγκράσματα την γνωρίζει!..

*Το μεγαλείο της Ελληνίδας μάνας!  

Παρακολούθησα μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της κ. Γαλάτειας Σουρέλη, με θέμα τον τίτλο του σημερινού σημειώματος και θα πρότεινα στην θιασώτιδα του «συνωστισμού», την εκλεκτή βουλευτίνα σ. Ρεπούση, να την αναζητήσει και να την θέσει στον υπολογιστή της να την παρακολουθήσει!
Η σκηνή στο γυμνάσιο το Παγκύπριο στη Λευκωσία. Ο γυμνασιάρχης εκφωνεί τα ονόματα των προς βράβευση μαθητών. Μεταξύ αυτών και ο φονευθείς σε συμπλοκή με τους Άγγλους κατακτητές της Κύπρου Αριστείδης (Αρίστος) και άριστος μαθητής. Ο καθηγητής του τμήματος απαντά απών. Όμως η παρούσα μητέρα του τον διορθώνει και λέγει παρών, ασχέτως αν έχει φονευθεί. Η παρουσία του θα είναι αιώνια!..
Άλλη περίπτωση:
Κρητικιά μάνα προσέρχεται στο γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε της Κρήτης, όπου είναι ενταφιασμένοι οι χιλιάδες των πεσόντων Γερμανών αλεξιπτωτιστών. Την πλησιάζει με δισταγμό γιατί δεν γνωρίζει αν πρόκειται για Ελληνίδα ή Γερμανίδα. Διαπιστώνει, ότι πρόκειται για Ελληνίδα και των ρωτά αν είναι συγγενής του ενταφιασμένου. Απαντά αρνητικά, αλλά συμπληρώνει. Μπορεί άλλη μητέρα ν’ ανάβει το κανδήλι του γιου της πεσόντος υπέρ της πατρίδος και ίσως ενταφιασμένου σ’ άλλο κοιμητήριο!..
Αυτά ας τα πληροφορηθεί η προτεστάντισσα Γερμανίδα καγκελάριος, για να πληροφορηθεί το μεγαλείο και της Ελληνίδας μάνας, αλλά και την υπεροχή του Ορθοδόξου Χριστιανισμού που δεν κάνει διακρίσεις.
Αν τολμούσε η «συνωστισμένη» σ. Ρεπούση να αντιπαρατεθεί με τη δυναμικότητα της συγγραφέως Γαλάτειας Σουρέλη και τότε όποια νικούσε!..

* Όλοι υμνούν Σαμαρά!.. 

Το κριτήριο της υπουργοποιήσεως. Διαγκωνίζονται οι Πασοκογενείς, το ποιος πρώτος αναφέρθηκε εγκωμιαστικώς για τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά!