ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

 Το «καλλίδενδρο»… 

* Πάνω από 20 χρόνια πέρασαν, απ’ όταν ο καθηγητής Καλλίστρατος πρότεινε για την αναδάσωση την εφαρμογή του «καλλιδένδρου».
Τι εστί «καλλίδενδρο»;
Ο καθηγητής Καλλίστρατος είχε προτείνει την ανάδευση της λίμνης και την αφαίρεση των φερτών υλών που έχουν επικαθίσει στον πυθμένα της και την χρήση αυτής της ύλης για την φύτευση των δενδρυλίων κατά την αναδάσωση.
Αυτά σκέφθηκα, όταν διάβασα προσφάτως σε τοπική εφημερίδα, ότι με τα όμβρια ύδατα παρασύρονται πολλές ύλες, που ως φερτές επικάθονται στον πυθμένα με αποτέλεσμα την μείωση του βάθους της λίμνης με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις. Επί πλέον, η αφαίρεση αυτών των φερτών υλών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για το «καλλίδενδρο» αλλά και για την υποβοήθηση των καλλωπιστικών φυτών και ανθέων να αναπτυχθούν χωρίς την χρήση χημικών λιπασμάτων.
Όμως, αυτή η προσπάθεια απαιτεί ζήλον για εργασία κοπιαστική και επίπονη, αλλά και διάθεση κεφαλαίων για την προμήθεια έστω και μικρής βυθοκόρου η οποία θα ανασύρει τα ιζήματα από τον πυθμένα της λίμνης, κάτι που φαίνεται ότι απουσιάζει…

Το μήνυμα δεν ελήφθη!  

* Στις 22 Μαΐου εν. έτους, δημοσίευσε η στήλη σχόλιο με το οποίο συνιστούσε στον κ. Πρωθυπουργό, εν όψει ανασχηματισμού, να περιορισθούν οι εν υπουργοποιήσει αναμένοντες εθνοπατρίκιοι και παραγγείλαντες υπουργικά κουστούμια σε αριθμό ανάλογο με αυτόν που προέβη ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι, ήτοι μόλις 18 σε μια χώρα των 60.000.000 κατοίκων. Όμως…
Όμως, αντιμετωπίζοντας τυχόν αντιδράσεις από μέρους των εθνοπατρικίων, που δεν θα υπουργοποιούνταν, προέβη σε ανασχηματισμό – τέρας υπερέχοντα το νέο υπουργικό συμβούλιο του προηγουμένου κατά τρεις, ήτοι από τους πριν μόλις 43, σήμερα έχουμε 46, ζωή να έχουν!
Όταν οι Έλληνες πολίτες βολοδέρνονται στην λιτότητα και στην ανεργία, αλλά και στην φτωχοποίηση στην οποία έχουν περιέλθει και καλύπτοντας άμεσες ανάγκες, όπως σίτιση, φαρμακευτική περίθαλψη και ένδυση – υπόδηση από τα συσσίτια της Εκκλησίας και τα Κοινωνικά Ιατρεία, θεωρούν πρόσκληση την βουλιμία των εθνοπατρικίων για υπουργοποίηση, κάτι που προδίδει ότι οι ταγοί μας δεν έχουν λάβει το μήνυμα των προσφάτων εκλογών αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών. Ας μην διαμαρτύρονται, λοιπόν, ότι ο Λαός τους στρέφει τα νώτα τασσόμενος σε άλλα κομματικά σχήματα, καλυπτόμενοι ότι συνιστούν το συνταγματικό τόξο. Από τόξο δεν γεμίζει ο στόμαχος και όταν αυτός διαμαρτύρεται, είναι κακός οιωνός και για την χώρα αλλά και για τους κρατούντες…

 Εκκλησιαστικός ρατσισμός… 

* Παρηκολούθησα από την τηλεόραση, προφανώς, την εξόδιο ακολουθία του Αγιορείτου μοναχού κυρού Μωυσή, λιτή, απλή, αντάξια της πρότερου ζωής του, και όσων αυτός εδίδασκε στον πολυετή μοναχικό του βίο. Τον μετέφεραν με ένα νεκροκρέββατο, τον τύλιξαν με ένα λευκό σεντόνι, το γνωστό οθόνιο και τον ενταφίασαν σ’ έναν τάφο απλό και λιτό. Έχω παρακολουθήσει και εξοδίους ακολουθίες ιεραρχών, οι οποίες έλαμπαν από την πολυτέλεια και από τα αστραφτερά ιερατικά άμφια, τις χρυσοποίκιλτες μίτρες αλλά και τις φιλαρμονικές που συνόδευαν την πολυτελή πομπή.
Φαίνεται ότι οι ιεράρχες μας δεν έχουν αναγνώσει την Επιστολή του Αποστόλου Ιακώβου Β’ εδ. 2-4 «εάν γαρ εισέλθη εις την συναγωγήν υμών ανήρ χρυσοδακτύλιος εν αισθήτι λαμπρά, εισέλθη δε και πτωχός εν εσθήτι ρυπαρά, επιβλέψετε δε επί τον φορούντα την εσθήτα την λαμπράν και είπητε, συ κάθου ώδε καλώς και τω πτωχώ είπητε, συ στήθι εκεί ή κάθου υπό το υποπόδιον των ποδών μου, ου διακρίθητε εν εαυτοίς και εγένεσθε κριταί διαλογισμών πονηρών».
Αυτά από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, η οποία παραπέμπει σε πληθώρα αναλόγων υποθηκών…