ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

 Φόρος ευμαρείας… 

Διαβάζοντας την τακτική συνεργασία του κ. Βασ. Κοκκίνου: «Η Κων/πολη και η σταδιακή φυγή των Ελλήνων της…», όπου κάνει λόγο για τον φόρο ευμαρείας «VARLIK VERGESI», το οποίον κατά το 1942 επέβαλλαν οι «φίλοι» και «σύμμαχοί» μας Τούρκοι σ’ όλους τους κατοίκους της Τουρκίας που δεν ήσαν μουσουλμάνοι, μου έφερε στο νου τον φόρο πολυτελείας που επέβαλλε στους «υπηκόους» του ο μέχρι πρότινος «τσάρος» της Οικονομίας κ. Στουρνάρας.
Όπως, λοιπόν και επί Ισμέτ Ινονού εν έτει 1942 στην Τουρκία όποιος δεν είχε να καταβάλλει τον «VARLIK VERGESI» του εδημεύετο η περιουσία, ούτω πώς και επί των ημερών μας κατάσχονται τα περιουσιακά στοιχεία. Και αν μεν η αξία αυτών είναι ίση με τον οφειλόμενο φόρο ουδέν πρόβλημα. Όμως, όταν η αξία των δημευμένων είναι μεγαλυτέρα, τότε το «στοργικό» κράτος δεν καταβάλλει στον φορολογούμενο την διαφορά! Δεν είναι «ακριβοδικαία» αυτή η τακτική του «φιλευσπλάχνου» κράτους μας;
Θα μου πείτε: Πού να βρει τα ψιλά για ρέστα το κράτος. Έτσι… ποιεί την νήσσα τα κρατά όλα και άσε τον πολίτη να κουρεύεται!
Όμως, το τουρκικό κράτος προέβαινε σ’ αυτές τις ενέργειες πριν από 72 χρόνια αλλά και για αλλοθρήσκους. Ενώ την σήμερον ημέραν οι ταγοί μας στρέφονται και κατά ομοθρήσκων και κατά ομογενών και κατά ομαίμων. Τα σχόλια περιττεύουν!..

 Στο περιθώριο οι απόδημοι!  

  ΓΙΑ πολλοστή φορά τίθενται στο περιθώριο οι απόδημοι Έλληνες και αποκλείονται από τις εκλογικές διαδικασίες είτε ως υποψήφιοι είτε ως ψηφορόροι!..
Όμως, πολλάκις αφουγκραζόμαστε, ότι ο απόδημος Ελληνισμός δεν συντρέχει την Χώρα μας, αποφεύγεται επιμελώς η λέξη Πατρίδα μας, στις δυσκολίες, όταν τέτοιες ενσκήπτουν είτε συνεπεία πράξεων και παραλείψεων της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, είτε λόγω φυσικών συνεπειών. Οι απόδημοι Έλληνες αποκλείονται από τις πολιτικές ηγεσίες…
Όμως, διαπιστώνει ο κάθε καλόπιστος πολίτης, ότι μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού οι πολίτες των χωρών που άλλοτε αποτελούσαν το Σιδηρούν Παραπέτασμα, απέκτησαν το δικαίωμα να προσέρχονται στις κάλπες οπουδήποτε και αν ευρίσκοντο αυτές (πρεσβείες, προξενεία) επιδεικνύοντας το διαβατήριό τους και ψηφίζοντας κατ’ αρέσκεια. Επ’ ευκαιρία της αναθεωρήσεως του Συντάγματος, καλόν είναι να καθιερωθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι αλλά και του εκλέγειν από τον απόδημο Ελληνισμό. Η επί 100ετίες στέρηση αυτού του δικαιώματος από τους Ομογενείς μας, όταν δολίως μεθοδεύεται η εγγραφή των αλλογενών επιλήδων στους εκλογικούς καταλόγους δεν περιποιεί τιμή για την πολιτική ηγεσία του τόπου…

 Σκέψεις και προθέσεις αντίθετες! 

Η στήλη σήμερα θα αναφερθεί στις αντίθετες σκέψεις και προθέσεις συγχρόνων, περίπου, ημετέρων και ξένων, σ’ ό,τι αφορά την Ελλάδα, έτσι για να μείνουν στην Ιστορία για τους μελλοντικούς ιστοριογράφους.
Ο Εθνικός μας ποιητής Δ. Σολωμός μας συνιστά:
- Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα για να αισθανθείς κάθε είδους μεγαλείο!..
Ο μεγάλος ποιητής Μιστράλ αποφαίνεται: Αν είναι να πεθάνουμε για την Ελλάδα, θεία είναι η δάφνη, μια φορά κανείς πεθαίνει!
Ο Μύλλερ: Χωρίς την λευτεριά τι θα’ σουνα Ελλάδα; Χωρίς την Ελλάδα τι θα’ τανε ο κόσμος;
Ο μεγάλος Ρώσος ποιητής Πούσκιν: Εμπρός Ελλάδα. Εμπρός Ελλάδα επαναστάτισσα, βάστα γερά στο χέρι τ’ άρματά σου. Μάταια δεν ξεσηκώθηκαν ο Όλυμπος, η Πίνδος, οι Θερμοπύλες σου – δόξασμά σου!
Βίκτωρ Ουγκό: Στην Ελλάδα, στην Ελλάδα! Σ’ όλους σας αφήνω γειά! Εμπρός, αδέρφια, στην Ελλάδα, γδικιωμό και λευτεριά!..
Θα μπορούσα να παραθέσω και άλλα εγκωμιαστικά από ξένους και Έλληνες, όπως του Κωστή Παλαμά «ένα μονάχα λόγο θα σας πω, μονάχα ένα, μεθύστε με το αθάνατο κρασί του ‘21»! Όμως, πρέπει να παραθέσουμε και την κατάπτυστη δήλωση της περιφερομένης βουλευτίνας από τον ΛΑ.Ο.Σ. στη Ν.Δ. κ. Νίκης Τζαβέλλα, η οποία αναίσχυντα δήλωσε:
- Τουλάχιστον, η Ελλάδα αν καεί, να καεί για να υπάρξει μια συνοχή και μια πραγματική ενωμένη Ευρώπη!.. Καμαρώστε την!..
Όταν, Ελλάδα μου, έχεις τέτοιους «φίλους» τι τους θέλεις τους εχθρούς; Άλλα σχόλια περιττεύουν!..

«Μαζί τα φάγαμε…»!  

Κάτι θα ξέρει ο σ. Κουτρουμάνης, για το φαγοπότι, όταν αυτό εκφράστηκε από τον... ΠάνΚαΛο με την παροιμιώδη φράση: «Μαζί τα φάγαμε»! Δεν μπορεί να τα έφαγαν μαζί και μάλιστα εξ ίσου, απόδειξη η σωματική διάπλαση ενός εκάστου. Άλλη μερίδα έφαγε ο ΠάνΚαΛος και κάτι αποφάγια μπορεί να έτυχαν στη μερίδα του Κουτρουμάνη…