Αιχμές & Νύξεις

on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

aixmes ......................................ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ


Ο εσταυρωμένος σε ροζ φόντο!

Οι «άγιοι» επίτροποι, το τίμιον πρεσβυτέρειο και η Χριστού διακονία του Ι.Ν. Περιβλέπτου αποφάσισαν μετά από χρόνια εγκαταλείψεως του ιερού ναού να τον ανακαινίσουν! Πλην, όμως…
Πλην όμως για την ανακαίνισή του εφαρμόζουν υπερμοντέρνα τεχνοτροπία που προκαλεί το αίσθημα της φιλοκαλίας των ενοριτών, αλλά και όσων επηλύδων προσέρχονται για να παρακολουθήσουν την θεία λειτουργία, σ' αυτόν τον άλλοτε εξοχικό ναό, που η αστυφιλία τον κατέστησε ασφυκτικώς περίκλειστο από τις νέες οικοδομές που έχουν ανεγερθεί. Έτσι, βλέπουμε…
Έτσι βλέπουμε χρωματισμούς που πόρω απέχουν από την καθιερωμένη βυζαντινή τεχνοτροπία και για τους οποίους δίσταζα μέχρι τώρα να τους χαρακατηρίσω «γύφτικους» μήπως και παρεξηγηθώ για ρατσιστής… Όμως…
Όμως, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, όταν ο Εσταυρωμένος τόσο άνωθεν της Ωραίας Πύλης, όσον και οι εκατέρωθεν μικρότεροι σε μέγεθος πλαισιώνονται από απόχρωση ροζ! Τόση ευτέλεια στην χρήση των καθιερωμένων χρωμάτων; Και μη μας πουν ότι αυτός ο χρωματισμός προϋπήρχε. Διανύουμε την 9η 10ετία και μας έρχεται στο νου παρόμοια χρήση αποχρώσεων, από το 1945 μ.Χ. Όταν αμέσως μετά τον πόλεμο οι τότε επίτροποι Τσιλίκης, Τζάλλας, Κόντος, Θώμος, Μουστάκας, Νικολαΐδης κ.λ.π. παρά τις οικονομικές δυσκολίες σεβάστηκαν το παρελθόν. Παρόμοιες αποχρώσεις, γύφτικες, δεν είδα πουθενά, ούτε στη Θεσσαλονίκη, μήτε στη Σερβία, ούτε στη Βουλγαρία, χώρες Ορθόδοξες, όπως καλή ώρα και εμείς, και εκεί τηρούν αυστηρώς τις βυζαντινές προδιαγραφές, που εμείς εδώ υπερμοντέρνοι τις ποδοπατούμε…

Εκλογικά τμήματα για… ορειβάτες!

Φαίνεται ότι οι παροικούντες στον αγαπητό Δήμο έχουν ασκηθεί στις πεζοπορίες, στις ορειβασίες, στις αναρριχήσεις και σ' άλλα παρόμοια αθλήματα, αλλιώς δεν εξηγείται, γιατί επιμένουν σε μια στρεβλή συνήθεια, να ορίζουν εκλογικά τμήματα σε δυσπρόσιτα σημεία, όπως στο Ζ' Δημοτικό Σχολείο στα Ζευγάρια, αντί να καθορίσουν το διδακτήριο, το οποίο ευρίσκεται πλησίον του δρόμου και ορίζουν το υψηλότερο υφιστάμενο, το οποίο μπορούν να πλησιάσουν μόνον ορειβάτες, αναρριχητές, αλπινιστές και τοις τούτοις ομοίοις!
Το ίδιο και με το συγκρότημα των σχολείων στην Κιάφα, όπου ορίζεται το πλέον απομακρυσμένο, κατάλληλο για πεζικαρίους και όχι για υπερήλικες, άτομα με κινητικά προβλήματα, συμπολίτες μας που μετακινούνται με αμαξίδια και άλλους συνανθρώπους μας με προβλήματα μετακίνησης.
Δεν έτυχε να αφουγκρασθούν το παράτονο της καμήλας, που δυστρόπησε με τις παραξενιές του καμηλιέρη και του είπε: - Χάθηκεν ο ίσιος δρόμος;

Συνωστισμός Μ.Κ.Ο.

Όσο δύσκολο ήταν και είναι να διορισθεί ένας σωφρονιστικός υπάλληλος για την επίβλεψη και σωφρονισμό των εγκλείστων στα σωφρονιστικά καταστήματα και την αποφυγή απευκταίων όπως αυτό στις φυλακές Μαλανδρίνου, τόσο εύκολο ήταν και δεν αποκλείεται να είναι η σύσταση μιας Μ.Κ.Ο., αφού και η θιασώτης του «συνωστισμού» σ. Μαρία Ρεπούση συνέστησε μία παρόμοια για την προώθηση των Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Κέντρο «Διοτίμα» με την υπ'αριθμ. Πρωτ. 7163/867/20-3-14 (διαδικτυακή πύλη defencement.gr). Πλην από την επικάλυψη αυτής της Μ.Κ.Ο. Με τα ηχηρά «Αριστερά της Ευθύνης» εξέλιπαν τόσο η αριστερά όσο και η ευθύνη, παρά τις διακηρύξεις του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ ότι «συγκροτούμε» τον πόλο: «Επιλογή ευθύνης και ελπίδας»! Όταν, γνωστού όντος, κατά τον Ισοκράτη: «πολλών χρημάτων κρείττον ο παρά του πλήθους έπαινος»… Δυστυχώς, για την θιασώτιδα του συνωστισμού και δεν είναι η μόνη, το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών την απαξίωση και την αφάνεια εξαιτίας και μόνον του συνωστισμού, που ήτο η αιτία της στροφής των νώτων τόσο της ευθύνης όσο και της αριστεράς, όπως καταγγέλλει η βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή…

Η Κούλια της Παραμυθιάς

Διάβασα στον «Π.Λ.» για την Κούλια της Παραμυθιάς. Έτσι, όπως είναι συντεταγμένο το κείμενο, δίνεται η εντύπωση ότι Κούλια σημαίνει ιδιωτικό κτίριο. Όμως η λέξη κούλια είναι παραφθορά της τουρκικής λέξης κουλέ και σημαίνει πύργος, οχυρό, προμαχώνας κ.λ.π. Έτσι έχουμε το Ίτς Καλέ, το Γεντί Κουλέ, τον Κουλά των Σερρών, την Κούλατα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον ελληνικό Προμαχώνα. Το λαϊκό άσμα λέγει: -Στο Γαλατά θα πιω κρασί / στο Πέρα θα μεθύσω / και μέσα στο Γεντί Κουλά / κοπέλα θα 'γαπήσω!.. Γεντί Κουλέ έχει και η Θεσσαλονίκη το γνωστό Επταπύργιο.