ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΟΥΛΑ ΤΖΑΛΜΑΚΛΗ-ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ on . Posted in Με Καλή Πρόθεση

 Μεγάλο γεγονός ήταν όταν πήγαιναν να πάρουν την προίκα!
• Πόσα χάνετε, καλοί μου αναγνώστες... μικρότεροι από μένα... Οι ομόλικοί μου και λίγο μικρότεροι ίσως να θυμούνται κάτι αν κάνουν τον κόπο ν’ ανασκαλέψουν το τσερβέλο τους... Κάπου δυόμισυ χρονών ήμαν όταν παντρεύτηκε ο μικρότερος αδερφός του πατέρα μας. Πήγαμαν με τα παϊτόνια να πάρουμε τα προικιά, από το σπίτι της νύφης, για να τα πάμε στο σπίτι που θα καθόταν σα νιόπαντροι... Γιατί... παντρεύονταν... από έρωτα! Παντρεύονταν από έρωτα; Δεν πήγαιναν να πνιγούν καλύτερα;
Μεγάλο γεγονός τα προπολεμικά χρόνια ήταν, όταν πήγαιναν να πάρουν την προίκα... Πριν την πάρουν όμως για να την πάνε στο σπίτι του γαμπρού... οι συγγενείς και φίλοι της νύφης πήγαιναν να δουν την έκθεση... των προικιών (παπλωμάτων και βελεντζών και νυχτικών και, και, και...).
Παντρεύονταν μία καλή μας γειτονοπούλα, τότε που καθόμασταν στο Κουρμανιό... και μας φώναξαν να δούμε την προίκα! (Αυτό ισοδυναμούσε με πρόσκληση γάμου... και να πάειναμαν κι εμείς το κάτι τις μας...). Ύστερα από τις ευχές και τα κεράσματά μας πέρασαν στο διπλανό δωμάτιο... να δούμε την προίκα της κοπέλας και να βάλουμε τον οβολό μας! Μούδειχνε η μανούλα τι και τι «έπαιρνε» η κοπέλα... Και ρωτούσα εγώ: ετούτο τι είναι; Ήταν... καινούργια τσουράπια του γαμπρού και όλων των ανδρών της οικογένειάς του! Ήταν ντουλαμάδες και σώβρακα μακριά κι άλλα αξεσουάρ των πεθερικών και των κουνιάδων κ.λπ. Πιατόπανα και φλοκοτές (πετσέτες προσώπου). Ήταν φλοκάτες και παπλώματα... Ήταν και μία στοίβα που δεν καταλάβαινα τι ήταν!
Αυτά τι είναι; Ρωτάω. Η μελλόνυμφη έφυγε από το δωμάτιο τρέχοντας κι η μανούλα της γίνκι κόκκινη σαν την παπαρούνα και με κοίταζε ντροπιασμένη και μούλεγε... «να... να... να». Αυτές ήταν γυναίκες για σπίτι, φίλοι μου αγαπημένοι... κι όχι οι σημερινές... που ρίχνουν αράδα στο καρότσι σερβιέτες και ταλκ κι αποσμητικά σώματος.
Η κυραμανούλα μου η Καπεσοβίτισσα μας παινεύονταν κάποτε στ’ αγγόνια της και μας είπε πως ο... Γιωργάκης (ο παππούς) δεν της είχε δει... ούτε το κότσι... έσβυναν και τη λάμπα, μας είπε! Κι ο Λώνης μας (σας τον γνώρισα) ο πρώτος εγγονός της... τι της είπε της γιαγιούλας του; «Γι’ αυτό τάβγαλες όλα γκαβά» δηλαδή, όχι έξυπνα! Ένας συγγενής μας κτηνίατρος στρατιωτικός... προπολεμικώς, στάλθηκε σ’ ένα Εμιράτο της Αραβίας... για αγορά αλόγων για το Ιππικό μας... Ο Εμίρης τον δέχτηκε αυτόν και την κομπανία του επισήμως κι έφαγαν του σκασμού, στις τάβλες... σταυροπόδι και ουρί του παραδείσου... να τους κάνουν αέρα με φτερά στρουθοκαμήλου!
Και σαν πήγαν για νάνι... βρήκαν να τους περιμένουν γυναίκες του Εμίρη... να τους πλύνουν τα πόδια και για τα περαιτέρω! Πήγαν να το βάλουν στα πόδια μη τυχόν και πάρουν είδηση οι Αραπάδες και τους ξεκοιλιάσουν! Ο διερμηνέας έβαλε τα πράγματα στη θέση τους κι έμαθαν πως ήταν μέσα στην φιλοξενία κι η «Υπόθεση» δείγμα φιλίας!..
Γιατί εδώ ξεκοιλιάζονται για τέτοια μικροπράγματα; Μήπως παρεκτράπηκα;
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.