ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους, ο Οκτώβριος έφτασε και σιγά σιγά έρχονται και τα κρύα προς την περιοχή μας με το βαρομετρικό χαμηλό που έρχεται από Ιταλία...
Οι νομοί Θεσπρωτίας και Πρέβεζας περιλαμβάνονται στους δέκα νομούς με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού. Μας έβαλαν τα γυαλιά οι Θεσπρωτοί και οι Πρεβεζάνοι. Η δική μου εξήγηση είναι απλή.

Ο φόβος πολλών ανθρώπων κάμπτεται όταν δουν έναν συγγενή ή συγχωριανό να νοσηλεύεται ή ακόμα χειρότερα να πεθαίνει από covid. Η Θεσπρωτία και η Πρέβεζα είχαν έκρηξη κρουσμάτων τον Αύγουστο.

Αρκετοί βλέποντας πχ ένα συγγενή τους να ταλαιπωρείται από την ασθένεια έσπευσαν να εμβολιαστούν. Στις μικρές κοινωνίες, ιδίως στα χωριά, λειτουργεί πολύ το από στόμα σε στόμα και δεν επηρεάζονται ούτε θετικά ούτε αρνητικά από το τι λένε υπέρ του εμβολίου στα κανάλια ούτε από τους αντιεμβολιαστές στο διαδίκτυο. Επιλέγουν ανάλογα με τις δικές τους εμπειρίες...
Σοκαριστική η είδηση του θανάτου του ποδοσφαιριστή Νίκου Τσουμάνη. Ειχα την τύχη να τον γνωρίζω προσωπικά και μάλιστα είχαμε κάνει και μια συνέντευξη μαζί το 2013. Ο Νίκος ήταν Γιαννιώτης. Καταγωγή από το Πάπιγκο Ζαγορίου και γεννημένος στα Γιάννινα. Ζούσε στο Γαρδίκι Θεσπρωτίας.

Ήταν ένα από τα καλύτερα και τα πιο σεμνά παιδιά που έχω γνωρίσει στον χώρο του ποδοσφαίρου. Λιγομίλητος και ντροπαλός, καμία σχέση με τον βεντετισμό που δείχνουν πολλοί ποδοσφαιριστές.

Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν ότι παρακολουθούσε συχνά και αγώνες του ΠΑΣ από το Ζωσιμάδες σαν απλός φίλαθλος. Μάλιστα συνήθιζε να πηγαίνει στην παλιά σκεπαστή. Το όνειρο του που μου είχε εκμυστηρευτεί πολλές φορές ήταν να παίξει στον ΠΑΣ Γιάννινα. Το άξιζε γιατί ήταν ένα καλό αριστερό μπακ. Ο ΠΑΣ Γιάννινα όμως εδώ και χρόνια δεν δίνει πολλές ευκαιρίες στα Γιαννιωτόπουλα. Ιδίως εκείνες τις εποχές που κατοικοέδρευαν τα λαμόγια στο εσωτερικό της ομάδας.

Μοιραία το όνειρο του Νίκου δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς του και ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Καλό ταξίδι φίλε Νίκο, έφυγες πολύ νωρίς...

Εφτάψυχος ο ΠΑΣ Γιάννινα φέτος, δεν χάνει ούτε με σφαίρες. Παρά την κακή εμφάνιση σε μεγάλο μέρος του αγώνα έφυγε αλώβητος από το Περιστέρι και διατήρησε το αήττητο. Σημαντικό το λάθος του Πίρσμαν στο γκολ του Ατρομήτου, παράλληλη μπαλιά μέσα στην περιοχή απαγορεύεται δια ροπάλου. Το κυρίως πρόβλημα της ομάδας στο Περιστέρι στο πρώτο μέρος ήταν η μεγάλη απόσταση οι γραμμές μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Κοινώς είχε χαθεί το κέντρο. Η είσοδος του Λώλη και κυρίως η αλλαγή πλευράς του Μορέιρα έκαναν τον ΠΑΣ πιο επιθετικό στο δεύτερο μέρος. Η κίνηση-ματ του Μεταξά να βάλει τον Μίνα και τον Παντελάκη στην επίθεση ήταν αυτή που χάρισε εν τέλει την ισοπαλία. Κάθετη πάσα ξυραφιά ο Παντελάκης, παράλληλη σέντρα ο Μίνα και γκολ ο Μορέιρα. Τόσα απλά. Αν μάλιστα είχε λίγο περισσότερη αυτοπεποίθηση ο πιτσιρικάς ο Μίνα στο τέλος, ο ΠΑΣ θα έφευγε με διπλό από το Περιστέρι.
Ο Μεταξάς άργησε πολύ να κάνει τις αλλαγές με τον ΟΦΗ. Αποτελεί κοινή παραδοχή. Με τον Ατρόμητο οι αλλαγές του βγήκαν και τις έκανε έγκαιρα βγάζοντας από το παιχνίδι τους αρνητικούς Τριάδη και Σνάιντερ, ενώ στο τέλος έπιασε η αλχημεία με τον Παντελάκη στην επίθεση. Είναι και οι προπονητές κομμάτι του παιχνιδιού, ίσως και το σημαντικότερο. Όπως έχουν καλές έτσι έχουν και κακές ημέρες. Μέχρι τώρα ο Μεταξάς έχει δώσει δείγματα δουλευταρά προπονητή.

Η καλοπροαίρετη κριτική θα τον κάνει καλύτερο. Δεν κατανοώ όσους θέλουν κλεισμένα στόματα. Με την απουσία κριτικής και την παρουσία μονίμως διθυράμβων ψωνίστηκαν στον παρελθόν ορισμένοι προπονητές που πέρασαν από τον ΠΑΣ και την είδαν αυτοκράτορες...
Η γιαννιώτικη δημοσιογραφία και ένα κομμάτι του ΠΑΣ Γιάννινα είναι έννοιες μαλωμένες δυστυχώς εδώ και χρόνια.

Από τις μαύρες εποχές που τολμούσαν να αφήσουν εκτός γηπέδου τον αείμνηστο Βαγγέλη Λέκκο μέχρι τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους στις προπονήσεις, στα σπίτια κτλ. Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει μια δυσπιστία του κόσμου προς τους Γιαννιώτες δημοσιογράφους, δικαιολογημένη θα πω εγώ λόγω του παρελθόντος.

Πάνω σε αυτό πατούσαν και πατάνε οι γκεμπελίσκοι για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ότι δηλαδή ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν και είναι έτη φωτός πίσω επικοινωνιακά και οργανωτικά. Όχι μόνο από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ κτλ, αλλά και από επαρχιακές ομάδες όπως πχ ο Αστέρας Τρίπολης, ο Βόλος, ο Παναιτωλικός. Από αυτό μέχρι όμως ένας εξ αυτών να βρίζει δημοσιογράφους σκαιότατα υπάρχει χαώδης διαφορά.

Δεν έχει δικαίωμα ΚΑΝΕΝΑΣ να αυθαιρετεί ούτε να κάνει κατάχρηση εξουσίας λόγω της θέσης που του δόθηκε προσωρινά.

Παλέψαμε με νύχια και με δόντια για να φύγει η σαπίλα και είμαστε περήφανοι για αυτό. Τα καταφέραμε μαζί με τον κόσμο της ομάδας. Δεν διεκδικήσαμε ποτέ προνομιακή μεταχείριση ούτε να γίνουμε ημέτεροι και αρεστοί. Η ελευθερία είναι οξυγόνο για τον δημοσιογράφο.

Αριστεριστή σύντροφε θα έπρεπε να αισθάνεσαι ντροπή όταν βρίζουν ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους και ιδίως όταν ξέρεις ότι υποαμοίβονται...
Παρελθόν ξαφνικά χτες ο γυμναστής του ΠΑΣ Γιάννης Ντουρουντός. Το έργο του στην ομάδα για δύο χρόνια συν όσους μήνες δούλεψε φέτος είναι δεδομένο και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Άψογος χαρακτήρας και ευγενικός με όλους. Προφανώς είχαν αληθινές βάσεις τα δημοσιεύματα που ήθελαν να μην είναι καλές οι σχέσεις συνεργασίας του με τον Μεταξά. Από την αρχή δεν τα πήγαιναν καλά οι δύο τους. Το πράγμα φάνηκε να στρώνει στην πορεία, αλλά τελικά το γυαλί είχε ραγίσει.

Στην ανακοίνωση της ΠΑΕ δεν γίνεται λόγος αν παραιτήθηκε ή απολύθηκε ο Ντουρουντός. Κάποιος πρέπει να το ξεκαθαρίσει αυτό. Να γνωρίζει πάντως ο Χριστοβασίλης ότι δεν ήταν ο Ντουρουντός ο ποντικός, ούτε φυσικά ο Λευτέρης ο φροντιστής...