ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους, καλά Χριστούγεννα να έχουμε με υγεία και δύναμη. Αυτές οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα είναι διαφορετικές από τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας, όμως είναι μια καλή ευκαιρία να τις περάσουμε οικογενειακά με σπιτική ζεστασιά.
Ο πρώτος γύρος της Super League ολοκληρώθηκε, μπορούμε λοιπόν να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για όλες τις ομάδες. Τα δύο συμπεράσματα για τον ΠΑΣ Γιάννινα είναι ότι αφενός ότι παίζει ελκυστικό και στρωτό ποδόσφαιρο, δηλαδή δεν προσπαθεί να καταστρέψει αλλά να παίξει δημιουργικά και αφετέρου ότι παλεύει παλικαρίσια όλα τα παιχνίδια και κοιτάει στα μάτια όλους τους αντιπάλους.
Πάμε τώρα στο παιχνίδι με τον Αστέρα. Σκληρό καρύδι ο ΠΑΣ, πάλεψε και με 10 παίκτες και με το γκολ του Κρίζμαν πήρε βαθμό ισοπαλίας. Ο πήχης έχει ανέβει και μαζί οι προσδοκίες. Ίσως κάποιοι φίλαθλοι να μην είναι ικανοποιημένοι με την ισοπαλία, όμως πρέπει να βλέπουμε ρεαλιστικά τα πράγματα. Η Τρίπολη είναι μια ποιοτικότατη ομάδα, με πολλαπλάσιο μπάτζετ από του ΠΑΣ ο οποίος ναι μεν στηρίζεται στην ομοιογένεια και την ομαδικότητα, αλλά παίκτες όπως ο Ριέρα και ο Μπαράλες δεν έχει…
«Γιαννίκης εναντίον Γιαννίκη» ήταν το ρεζουμέ τη Δευτέρα. Ο προπονητής θέλησε να αιφνιδιάσει τον Ράσταβατς με το εκτεταμένο rotation και να ανακατέψει την τράπουλα, όμως δυστυχώς περιέπλεξε περισσότερο τα πράγματα. Επιστροφή στο 4-4-2 λοιπόν και στον πάγκο αρχικά Σιόντης, Σάλιακας, Παντελάκης και Λέο. Εκτός αγωνιστικού ρυθμού ο Νάουμετς και λογικό αφού έχει χάσει τόσα παιχνίδια, ενώ ο Σίτο του Αστέρα έκανε πάρτι από τα δεξιά της άμυνας του ΠΑΣ με τον Οικονομόπουλο. Ακατανόητη επίσης η εμμονή στον Ντομίνγκεθ, ενώ το δίδυμο Σιόντη-Κάστρο έχει αποδείξει ότι είναι το πιο δεμένο και συμπαγές στα αμυντικά χαφ.
Από την άλλη πρέπει να πιστώσουμε στον κόουτς ότι έκανε εξαιρετική διαχείριση των αλλαγών. Για πρώτη φορά έκανε και τις πέντε αλλαγές που έχει δικαίωμα και βοήθησε την ομάδα να σταθεί όρθια μετά την αποβολή του Σιόντη. Σωστή η αλλαγή του Νάουμετς με τον Λέο, ολόσωστη και η διπλή αλλαγή με Παμλίδη και Ελευθεριάδη εκτός και η ενίσχυση της μεσαίας γραμμής με τους Λιάσο και τον Κάργα που μετατοπίστηκε εκεί με την είσοδο του Παντελάκη στα στόπερ. Αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος χρήσιμο το ιδιότυπο 4-3-2 ή 4-4-1 όταν έμεινε με παίκτη λιγότερο. Κοινώς, εξαιρετικό κοουτσάρισμα κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά λανθασμένες επιλογές στο βασικό σχήμα.
13 βαθμοί σε 13 αγώνες δεν είναι και άσχημη συγκομιδή, θα μπορούσε όμως να είναι πολύ καλύτερη. Συμφωνώ με τον Γιαννίκη ότι ο ΠΑΣ άξιζε τουλάχιστον 4-5 βαθμούς παραπάνω, όμως ήταν κι ο ίδιος κατώτερος των περιστάσεων σε ματς όπως πχ με τη Λάρισα. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ο ΠΑΣ θα είναι σταθερός από την 8η έως την 10η θέση της Super League. Για να κάνει το βήμα παραπάνω και να μπει στην εξάδα του πρωταθλήματος χρειάζεται ένα πράγμα. Μεταγραφική ενίσχυση από τη διοίκηση τον Γενάρη. Από το χέρι του Χριστοβασίλη λοιπόν περνάει για το που θα παλέψει ο ΠΑΣ, για τα play off ή για τα play out. Μην ξεχνάτε ότι ο ΠΑΣ είναι η ομάδα της Super League με τους λιγότερους αγωνιζόμενους παίκτες καθώς ο Γιαννίκης έχει χρησιμοποιήσει μόλις 20 ποδοσφαιριστές μέχρι στιγμής και ακολουθεί ο Βόλος με 22. Κι αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς και τα προβλήματα λόγω τραυματισμών και καρτών. Τρεις κόκκινες κάρτες και τρίτος σε κίτρινες με 41 μαζί με τον Παναθηναϊκό. Για αυτό έκανε ευχή ο Γιαννίκης για υγεία και λιγότερες κάρτες, λογικό είναι να τον ανησυχεί το θέμα…
Αρκετός ντόρος έγινε με την απόφαση του Τζοβάρα να ακυρώσει το γκολ του Παναιτωλικού στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα. Αλγεινή εντύπωση πάντως προκάλεσαν οι βρισιές του Παράσχου.

Αλίμονο αν έφτασε 68 χρονών για να απαντάει στην κερκίδα και σε όποιον τον βρίζει… Ο Απόλλωνας πήρε σημαντικό διπλό ενόψει δεύτερου γύρου και play out και στις 3 Γενάρη έρχεται στα Γιάννινα. Ο Άρης είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα αυτό τον καιρό και πήρε σπουδαίο διπλό και εύκολα κιόλας με 0-3 από τον ΟΦΗ. Εξαιρετική μεσοεπιθετική γραμμή και συμμαζεμένη άμυνα με τον Μπεναλουάν και τον Ροζ. Αυτά τα δύο είναι τα μυστικά της επιτυχίας.
Ο Ολυμπιακός σκόρπισε την ΑΕΛ με 5-1 και ο Κούγιας χαρακτήρισε νούμερο τον Μαρτίνς επειδή δεν πάτησε φρένο η ομάδα του στο τέλος! Ο Ολυμπιακός παραμένει το πρώτο φαβορί για τον τίτλο, αλλά μέχρι τα play off υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Ο Παναθηναϊκός χωρίς τον Διούδη και τον Κουρμπέλη είναι πολλά κλικ κάτω ποιοτικά και ο ΠΑΟΚ κέρδισε 2-1 στην Τούμπα.
Τέλος, η ΑΕΚ είναι μια παρατημένη ομάδα εδώ και καιρό. Μεσοεπιθετικά είναι σχετικά καλή, όμως η άμυνα της είναι τσίρκο. 2-2 με τον Βόλο και ο Καρέρα αποτελεί ήδη παρελθόν. Δεν φταίει όμως ο Ιταλός τεχνικός, αποκλειστικός υπεύθυνος για το κατάντημα της ΑΕΚ είναι ο Μελισσανίδης. Δεν αλλάζουν όμως οι πρόεδροι, αλλά οι προπονητές…