ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους, ο Σεπτέμβριος κλείνει με μεγάλη ανησυχία για τη γιαννιώτικη κοινωνία καθώς δυστυχώς ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού, κάτι που είχαμε αποφύγει στην πρώτη φάση της επιδημίας.
Αρκετές φορές σκέφτομαι τα «πως» και τα «γιατί» αυτής της νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε με τον κορωνοϊό. Τα συμπεράσματά μου είναι κάπως σκληρά, αλλά ρεαλιστικά. Μπορεί να προχώρησε η τεχνολογία, να έκανε άλματα η επιστήμη, παρόλα αυτά η παγκόσμια κοινότητα μοιάζει αδύναμη να διαχειριστεί αυτή την υγειονομική κρίση.
Στην πρώτη φάση η Ελλάδα πρόλαβε και «μαντάλωσε» νωρίς το μαγαζί και τo γρήγορο lockdown μας γλίτωσε από τα χειρότερα. Όμως, στη συνέχεια έγιναν πολλά λάθη, κυρίως με την πρόφαση της οικονομίας και της ανάγκης να έρθουν τουρίστες στη χώρα μας. Τελικά, ούτε τουρίστες ήρθαν πολλοί, ούτε λεφτά πολλά άφησαν. Ήρθε όμως ο κορωνοϊός από τα Βαλκάνια και έμεινε. Αποτυχημένο λοιπόν το project εκ του αποτελέσματος.
Ο έλεγχος των συνόρων με την Αλβανία ήρθε πολύ αργά και το «μπάτε σκύλοι αλέστε» είναι λίγο για να περιγράψει το τι γίνονταν στην Κακαβιά μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Ας μην γελιόμαστε, δεν ξύπνησαν τα Γιάννινα μια μέρα με κορωνοϊό, ούτε φταίνε οι χωριανοί στο Συρράκο. Το πρόβλημα με τον ιό ήρθε εδώ σταδιακά και τα μόνο που μπορούμε να κάνουμε πλέον είναι τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα, να φοράμε μάσκα και να αποφεύγουμε τις θεωρίες συνωμοσίας. Πόσο ανόητος πρέπει να είναι κάποιος για να παίρνει ένα αχρείαστο ρίσκο και να μην φοράει μάσκα ακόμα κι αν έχουν γίνει άπειρα λάθη στη διαχείριση αυτής της επιδημίας; Πόσο μα πόσο χαζό είναι να ρισκάρει κανείς την υγεία των γονιών του, των παππούδων του, των φίλων του που μπορεί να έχουν κάποιο θέμα υγείας;
* * *
Ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο το ξεκίνημα του ΠΑΣ Γιάννινα και του Αργύρη Γιαννίκη στην Super League, από όλες τις απόψεις. Μπορεί το 2-2 με τον Άρη άφησε μια πικρία λόγω ότι η ομάδα προηγήθηκε με 0-2 μέσα στο «Κλ. Βικελίδης», ωστόσο η γιαννιώτικη ομάδα απέδειξε ότι έχει δυνατότητες και μπήκε με τσαμπουκά στο πρωτάθλημα και χωρίς κόμπλεξ κατωτερότητας, έτσι όπως πρέπει να αντιμετωπίσει και τον Ολυμπιακό την Κυριακή στο «Ζωσιμάδες».
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Εξαιρετικό το στήσιμο της ομάδας από τον Γιαννίκη και σωστή η επιλογή για pressing ψηλά. Σωστές και οι επιλογές στο βασικό σχήμα, με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν. Γκολάρα ο Νάουμετς με το «καλημέρα» στο πρωτάθλημα και 0-2 με γκολ ουσιαστικά του Αργεντiνού Εραμούσπε, αφού ο Παντελάκης απλά έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα. Καλύτερος του ΠΑΣ στο πρώτο μέρος ο Καρτάλης με πολλά τρεξίματα και μπόλικη δουλειά στο κέντρο, αλλά και σωστή η επιλογή Γιαννίκη να βάλει βασικό τον Παμλίδη.
Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα πλήρωσε ουσιαστικά ένα κακό 20λεπτο και δέχτηκε δύο γκολ. Ο Γιαννίκης έβαλε τον Κάστρο στη θέση του Νάουμετς, όμως ο Κολομβιανός πήρε νωρίς νωρίς κίτρινη κάρτα και ουσιαστικά αχρηστεύτηκε το ένα αμυντικό χαφ. Για να μην τα λέμε μονόχνοτα τα πράγματα, βοήθησε και τον Άρη στο κέντρο η αλλαγή του Τζέγκο στο να πάρει το κέντρο και να οπισθοχωρήσει ο ΠΑΣ.
Ο Πίρσμαν είναι καλός αλλά δέχτηκε πίεση από τον Φετφατζίδη που είναι διεισδυτικός και πολύ καλός στο «ένας εναντίον ενός» και είχε αρκετά προβλήματα στο αριστερό άκρο, όπως και ο Σάλιακας όταν πήγε από την πλευρά του ο Μπερτόγλιο.
Ένα μάγκικο και ξεψάρωτο ξεκίνημα για τον ΠΑΣ Γιάννινα στο πρωτάθλημα με τη φόρα του πρωταθλητή της Super League 2. Ας μην γελιόμαστε, όλες οι ομάδες πάνε με το ρητό «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Καμία ομάδα δεν είναι ανίκητη και καμία δεν έχει ιδιαίτερα ποιοτικό ρόστερ, όλες κινούνται στην μετριότητα. Ούτε ο Ολυμπιακός δεν είναι φόβητρο, αν και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται καλύτερος από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.
Η απόδοση των Λέο και Κρίζμαν στη Θεσσαλονίκη απέδειξε ότι η ομάδα «πονάει» επιθετικά και χρειάζεται ένα σέντερ φορ. Δεν χρειάζεται να είσαι μύστης της μπάλας για να το καταλάβεις αυτό. Το θέμα είναι ότι φτάσαμε σήμερα στην τελευταία μέρα των μεταγραφών και ακόμα επιθετικός γιοκ. Ούτε τρίτος τερματοφύλακας ούτε χαφ. Εκείνος ο Μπρένερ μοιάζει πλέον με τον Οδυσσέα που χάθηκε και ψάχνει την Ιθάκη του.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ