ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους, τα ξαναλέμε μετά από διακοπή ενός μηνός μέσα από αυτή τη στήλη και στο μεσοδιάστημα έχουν συμβεί αρκετά αθλητικά γεγονότα που χρήζουν σχολιασμού και ανάλυσης.
Ας ξεκινήσουμε με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Η εικόνα του στα τρία φιλικά που έχει δώσει μέχρι τώρα δεν ήταν ίδια, αλλά αντιφατική από παιχνίδι σε παιχνίδι. Στο πρώτο με τη Λάρισα ήταν αρκετά καλός στην κυκλοφορία της μπάλας και καλύτερος από την ΑΕΛ, όμως χωρίς ουσία στο κομμάτι της επίθεσης. Νικολιάς και Ελευθεριάδης έκαναν αρκετά τρεξίματα από τα πλάγια όμως γκολ δεν μπήκε και η ΑΕΛ πήρε τη νίκη με ένα σπάνιο γκολ από απευθείας εκτέλεση κόρνερ. Συνολικά πάντως ο ΠΑΣ έδειξε καλά στοιχεία και διάθεση να παίξει στρωτό ποδόσφαιρο στο πρώτο φιλικό του.
Μια εβδομάδα αργότερα κόντρα στον Παναιτωλικό, ο ΠΑΣ εντυπωσίασε με την παραγωγικότητα του και επικράτησε 2-0 της αγρινιώτικης ομάδας. Ξέχωρα από τα γκολ των Κρίζμαν και Παμλίδη, έχασε πέναλτι με τον Ελευθεριάδη και γενικά ήταν πολύ παραγωγικός, χάνοντας αρκετές ευκαιρίες και για μεγαλύτερο σκορ. Πολύ ενθαρρυντικά τα μηνύματα και μάλιστα κόντρα σε ομάδα Super League, πιο έτοιμη υποτίθεται αγωνιστικά και σε επίπεδο φυσικής κατάστασης.
Τελείως αντίθετη η εικόνα όμως στο σαββατιάτικο φιλικό με τη Βέροια. Νωθρός και ασύνδετος ο ΠΑΣ, χωρίς καλές μεταβιβάσεις και κινητικότητα. Μπλοκαρίστηκε από την καλή άμυνα της Βέροιας, ομάδας που φέτος θα αγωνιστεί στη Football League, μια κατηγορία κάτω από τον ΠΑΣ. Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει τον Γιαννίκη και τους συνεργάτες είναι ότι ομάδες σαν τη Βέροια θα βρει πολλές στο πρωτάθλημα ο ΠΑΣ, δηλαδή με κλειστή-σφιχτή άμυνα και αντεπιθέσεις. Πρέπει να βρει τον τρόπο να «ξεκλειδώνει» κι αυτές τις άμυνες. Το 4-2-3-1 δείχνει να ταιριάζει στον ανανεωμένο ΠΑΣ, χρειάζεται όμως ένα καλό «δεκάρι» σε αυτό το σύστημα. Ο Ράντοβατς δεν πιστεύω ότι μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο αυτό, ίσως ο Νάουμετς ή ο Νικολιάς.
Γενικά η ομάδα χρειάζεται 2-3 μεταγραφές. Ο Γιαννίκης είναι δεδομένο ότι τις ζητάει, δεν είναι όμως σίγουρο ότι θα γίνουν. Για τις θέσεις του τερματοφύλακα και του αριστερού μπακ οι ιθύνοντες του ΠΑΣ έχουν αντιρρήσεις πιστεύοντας οτι μπορεί να καλυφθεί εκ των έσω πχ η απώλεια του Σεργκελασβίλι. Στην επίθεση όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και χρειάζεται έμπειρος και ετοιμοπόλεμος επιθετικός μαζί με τον Κρίζμαν. Οι μέρες περνούν και ο Αύγουστος τελειώνει, για να δούμε αν θα εισακουστούν τα αιτήματα του Γιαννίκη.
Η κλήρωση του πρωταθλήματος θα γίνει κανονικά αύριο για την Super League 2.

Υπάρχουν τάσεις και απόψεις υπέρ του να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα, αν εφαρμοστούν οι μειώσεις, όμως το πιθανότερο είναι στο τέλος να πρυτανέψει η λογική. Κανέναν από τους εμπλεκόμενους δεν συμφέρει η υποβάθμιση της Super League 2, γιαυτό και ο Χριστοβασίλης και κάποιοι άλλοι παράγοντες έχουν ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης. Παναθηναϊκός και Άρης πήγαν στη NOVA, η ΕΡΤ κράτησε Ατρόμητο, Λαμία, Ξάνθη και Παναιτωλικό από την Super League 1.

Βλέποντας τα δεδομένα της πρώτης κατηγορίας, φαντάζει δύσκολο έως απίθανο να μην συμφωνήσουν στη μείωση του 40% οι ομάδες της Super League 2.
Το πρωτάθλημα της Super League 1 ξεκίνησε και μαζί του άρχισαν και τα...ελληνικά παρατράγουδα.

Πέναλτι μαρς στο Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης πάνω στον Μπαράλες έκανε γαργάρα ο διαιτητής Κουμπαράκης. Ο κανονισμός της UEFA είναι σαφής. Όταν υπάρχει πέναλτι και offside την ίδια στιγμή, προηγείται ο καταλογισμός του πέναλτι. Κατάφεραν και ξεφτίλισαν και το VAR από την πρώτη κιόλας αγωνιστική. Σουβλάκια, πιτόγυρα και άλλα ευτράπελα στον θαυμαστό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ επικράτησε 2-1 του Παναιτωλικού, παιχνίδι που έδειξε το PAOK TV. Ο Σαββίδης θέλει να προχωρήσει το pay per view για την ομάδα του. Ο ΟΦΗ πήρε ισοπαλία 1-1 στο Βικελίδης από τον Άρη και η Λάρισα από τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Η έκπληξη ήρθε από τη Ξάνθη, η οποία επικράτησε με 1-2 της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Ο Μελισσανίδης έδιωξε τον Πορτογάλο προπονητή Καρντόσο, μαζί με τον Λυμπερόπουλο. Ήδη δηλαδή είχαμε την πρώτη απομάκρυνση προπονητή μετά την πρώτη αγωνιστική.
Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μέχρι στιγμής, μόνο ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να διακριθεί. Κέρδισε με το εντυπωσιακό 4-0 την Κράσνονταρ και είναι μια ανάσα από τους ομίλους του Champions League.

Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τον Άγιαξ στο Champions League και έχασε και 1-0 από τον Σλόβαν Μπρατισλάβας στη Σλοβακία. Κινδυνεύει να μείνει εκτός ομίλων Europa League. Ατρόμητος και Άρης έμειναν εκτός συνέχειας από Λέγκια και Μόλντε αντίστοιχα, ενώ ηχηρή σφαλιάρα έφαγε η ΑΕΚ από την τουρκική Τραμζοσπόρ με 1-3 στο ΟΑΚΑ και δύσκολα θα μπει κι αυτή στους ομίλους του Europa League.

Κακός ευρωπαϊκός απολογισμός για την Ελλάδα, που δεν είναι και στα καλύτερα της στην βαθμολογία της UEFA και παλεύει με την Κύπρο για την 15η θέση και το να διατηρήσει 5 ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.