ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους, καλό μήνα να έχουμε με υγεία. Ο τελευταίος μήνας αυτού του καλοκαιριού θα μας επιφυλάξει πολλές εκπλήξεις και εξελίξεις στα αθλητικά δρώμενα.
Ας ξεκινήσουμε με τα τηλεοπτικά. Ο Λευτέρης Αυγενάκης μέχρι τώρα το πάει…λάου-λάου το πράγμα και δεν θέλει να συγκρουστεί, όμως οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται. Στα τηλεοπτικά θα πέσει γερό «τσεκούρι» στα λεφτά που θα δώσει η ΕΡΤ. Κι εδώ που τα λέμε 7,5 εκατομμύρια ευρώ για τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ είναι τρελά λεφτά. Όλες οι ομάδες, οι ΠΑΕ, είναι ανώνυμες εταιρείες και προσπαθούν να πιέσουν με τον τρόπο τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προφανώς γιατί τα χρήματα των τηλεοπτικών συμβολαίων είναι το κυρίως έσοδο των ομάδων. Για εισιτήρια ούτε λόγος, όλοι βλέπουμε τις εικόνες των άδειων γηπέδων, ενώ και στις χορηγίες τα πράγματα δεν είναι καλύτερα αν μιλάμε για ιδιωτικές εταιρείες και όχι κρατικές διαφημίσεις. Είναι εύκολα λοιπόν αντιληπτό ότι οι παράγοντες των ομάδων δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα και θα πιέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις για να πάρουν τα πράγματα που τους υπόσχονταν ο Βασιλειάδης,
Για να πούμε του στραβού το δίκιο, όσα υπόσχονταν ο προηγούμενος υφυπουργός Αθλητισμού ήταν…λεφτά με ουρά και κυρίως πρόκληση για τις δύσκολες οικονομικά εποχές που διανύουμε. Είτε αριστερός, είτε δεξιός, είτε κεντρώος κι αν είναι κάποιος στις πολιτικές του πεποιθήσεις, οφείλει να παραδεχτεί ότι 1,5 εκατομμύριο τηλεοπτικό συμβόλαιο στον Λεβαδειακό που δεν μαζεύει ούτε 200 άτομα στο γήπεδο του είναι πρόκληση. Ήταν δεδομένο ότι θα επρόκειτο για μια ζημιογόνα συμφωνία για την ΕΡΤ που δεν θα μπορούσε με τίποτα να ανταποκριθεί διαφημιστικά.
Από την άλλη, το κράτος και η πολιτεία έχουν συνέχεια. Για να πείσει τις ομάδες να «τσιμπήσουν» με την αναδιάρθρωση πέρυσι το καλοκαίρι, ο Γιώργος Βασιλειάδης έταξε λαγούς με πετραχήλια. Προφανώς και τους ξεγέλασε καθώς δεν είχε πάρει καμία διαβεβαίωση ότι υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν αυτά τα λεφτά. 16 εκατομμύρια για την Super League 2;;; Σαν πολλά δεν είναι τόσα χρήματα;;; Για να καταλήξω: οι ομάδες δικαίως αισθάνονται την κοροϊδία από τους προηγούμενους, αλλά αδίκως ζητούσαν και ζητούν τόσα λεφτά. Είτε το θέλουν είτε όχι, με δικές τους ενέργειες κυρίως, το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ένα απαξιωμένο εμπορικά προϊόν.
Για να πάμε τώρα και στα του ΠΑΣ Γιάννινα. Το πρώτο στάδιο ολοκληρώθηκε χωρίς άλλα παρατράγουδα και τραυματισμούς μετά από εκείνον του Σεργκελασβίλι. Η ομάδα δούλεψε σκληρά και αθόρυβα στο Καρπενήσι. Δεν μπορούμε να έχουμε άποψη για το υλικό της ομάδας αν δεν δούμε κάποιες προπονήσεις ακόμα. Τώρα θα αρχίσουν σιγά σιγά τα φιλικά για να δείξει η ομάδα τα πρώτα δείγματα γραφής. Σε σχέση με άλλες ομάδες της κατηγορίας πάντως ο ΠΑΣ διαθέτει κάποιους παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ωστόσο χρειάζεται ακόμα μεταγραφική ενίσχυση. Φυσικά και είμαι υπέρ των πιτσιρικάδων και των ευκαιριών που πρέπει να πάρουν, αλλά το οικοδόμημα πρέπει να «δεθεί» στέρεα με έμπειρους παίκτες με παραστάσεις και αγώνες στα πόδια τους.
Πάμε τώρα στις τιμές των διαρκείας. H Super League 2 θα αποτελείται από 12 ομάδες, δηλαδή 11 αγώνες εντός έδρας για τον ΠΑΣ. Τα play off υπάρχουν σαν σκέψη, αλλά ακόμα δεν έχουν θεσμοθετηθεί στην Super League 2, επομένως δεν μπορούμε να τα συνυπολογίσουμε στον συνολικό αριθμό των εντός έδρας παιχνιδιών που θα δώσει ο ΠΑΣ. Φαινομενικά σε σχέση με τις περσινές τιμές στην Super League υπάρχει μια μείωση 20 ευρώ στη μεγάλη και 10 ευρώ στην παλιά σκεπαστή. Ωστόσο, με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται να υπάρχει αύξηση της τιμής ανά αγώνα, γιατί οι εντός έδρας αγώνες πέφτουν από τους 15 στους 11.
Αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι θα γίνουν play off και οι συνολικοί εντός έδρας αγώνες θα είναι 16, είναι ελάχιστη μείωση τιμής προκειμένου να προσελκύσεις εκ νέου τους πληγωμένους και στεναχωρημένους από τον υποβιβασμό Γιαννιώτες. Και κάτι τελευταίο επ’ αυτού: δυστυχώς για ακόμα μια χρονιά η ομάδα δεν επιβραβεύει και δεν ικανοποιεί τους παλαιούς κατόχους των διαρκείας, τους πιο σταθερούς στο γήπεδο. Είναι άσχημο φάουλ αυτό και αποδεικνύει τον λανθασμένο τρόπο που κινείται η ΠΑΕ στο θέμα.
Κλείνω με κάτι άλλο. Δύο μετάλλια ο ΝΟΙ στο Παγκόσμιο Νέων κάτω των 23. Πολλά μπράβο στους Θανάση Παλαιοπάνο και Στέφανο Ντούσκο για τις επιτυχίες. Η γιαννιώτικη παράδοση στην κωπηλασία καλά κρατεί. Βλέπω με μεγάλη μου ευχαρίστηση επιτυχίες και σε άλλα σπορ του νερού, όπως πχ η άνοδο του Πύρρου Ιωαννίνων στο πόλο που ανέβηκε στη Β Εθνική κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Μακάρι να συνεχιστούν οι επιτυχίες και να πάρουν μπρος στα Γιάννινα κι άλλα αθλήματα πολύ βρίσκονται στην αφάνεια. Εμείς θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια για το καλό του γιαννιώτικου αθλητισμού.